Ουκρανία: Εξαιρετικά επικίνδυνη η κατάσταση λέει ο ΟΗΕ – Για προβοκάτσια κατηγορεί την Ρωσία ο Τζόνσον

Ανησυχία επικρατεί στον ΟΗΕ για τις αναφορές περί νέας παραβίασης της εκεχειρίας στην Ουκρανία τις τελευταίες ώρες δήλωσε η επικεφαλής του τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων του Οργανισμού, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, καλώντας όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Ό,τι και αν πιστεύει κανείς σχετικά με την προοπτική μιας τέτοιας αντιπαράθεσης, η πραγματικότητα είναι ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη» είπε η ΝτιΚάρλο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που συζητά την κατάσταση

στην Ουκρανία, σημαίνοντας συναγερμό καθώς η ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της γειτονικής της χώρας αυξάνεται.

«Καλούμε επίσης όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να αποφύγουν κάθε μονομερή ενέργεια που μπορεί να είναι αντίθετη με το πνεύμα και το γράμμα των συμφωνιών του Μινσκ ή που θα υπονόμευε της εφαρμογή τους και θα προκαλούσε νέες εντάσεις», πρόσθεσε, ζητώντας να προστρέξουν όλοι στη διπλωματία για την επίλυση των διαφορών.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου όπου συζητούνται οι συμφωνίες του Μινσκ πήρε δραματική τροπή καθώς η ένταση δεν έχει μειωθεί στην περιοχή. Στη συνεδρίαση αυτή μετέχουν υπουργοί της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

«Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πέραν της διπλωματίας», επέμεινε η ΝτιΚάρλο. «Η εθνική κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της πρέπει να γίνουν σεβαστές, συμφώνως προς τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πρόκειται να συγκληθεί στις 23 Φεβρουαρίου για να συζητηθεί το θέμα της Ουκρανίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν πολλοί υπουργοί σε αυτή τη συνεδρίαση.

Τζόνσον: Η Ρωσία στήνει προβοκάτσια για να δικαιολογήσει εισβολή

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον κατηγόρησε τη Ρωσία για «προβοκάτσια» που στοχεύει να «δυσφημήσει» το Κίεβο και να δικαιολογήσει μια επέμβαση, αφότου ένα νηπιαγωγείο επλήγη από μία οβίδα στην ανατολική Ουκρανία, όπου ο ουκρανικός στρατός και οι φιλορώσοι αυτονομιστές έκαναν λόγο για βομβαρδισμούς.

«Ένα νηπιαγωγείο βομβαρδίστηκε, σε ένα περιστατικό που εμείς θεωρούμε πως, γνωρίζουμε πως ήταν μια επιχείρηση (…) που σχεδιάστηκε για να δυσφημήσει τους Ουκρανούς, σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει ένα πρόσχημα, μια δόλια προβοκάτσια που δικαιολογεί μια ρωσική δράση», δήλωσε ο Τζόνσον σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε στρατιωτική βάση.

«Φοβόμαστε πολύ ότι θα δούμε περισσότερα τέτοιου είδους πράγματα τις επόμενες ημέρες», συμπλήρωσε.

Ο ουκρανικός στρατός κατήγγειλε επίθεση εναντίον της Στάνιτσα Λουγκάνσκα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να βυθιστεί στο σκοτάδι η μισή πόλη και να προκληθούν ζημιές από μία οβίδα στο τοίχο ενός σχολείου, με τα τούβλα να καταλήγουν σε ένα δωμάτιο μαζί με παιδικά παιχνίδια.

Οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, αντιθέτως, κατηγόρησαν τους αντιπάλους τους ότι έχουν εντείνει τα πλήγματα βαρέων όπλων.

«Οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για μια ασυνήθιστη στρατιωτική δραστηριότητα της Ουκρανίας στο Ντονμπάς είναι μια κατάφωρη απόπειρα της ρωσικής κυβέρνησης να κατασκευάσει προσχήματα για μια εισβολή», έγραψε στο Twitter η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Λιζ Τρας, που επισκέπτεται το Κίεβο.

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Η Ρωσία προσπαθεί να κατηγορήσει το Κίεβο για την κλιμάκωση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι καταγράφηκαν πυρά από ένα τανκ των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών στα ανατολικά της χώρας.

«Οι οβίδες αυτές προήλθαν από τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, τα οποία ελέγχονται από τη Ρωσία», είπε ο Κουλέμπα στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη Βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας στο Κίεβο.

Ο Ουκρανός υπουργός είπε επίσης ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να δημιουργήσει διάφορες καταστάσεις για να κατηγορήσει το Κίεβο για την κλιμάκωση στην ανατολική Ουκρανία. «Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε σενάριο», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, οι ουκρανικές δυνάμεις και οι φιλορώσοι αυτονομιστές εντός της Ουκρανίας αντάλλαξαν πυρά κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης. Δυτικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η εξέλιξη αυτή ίσως είναι ένα πρόσχημα που δημιούργησε η Μόσχα για να εισβάλει στην Ουκρανία.

Η Τρας από την πλευρά της είπε ότι ακόμη και αν οι ρωσικές δυνάμεις αποσυρθούν από τα σύνορα, το πρόβλημα δεν θα εξαφανιστεί. «Πρόκειται για τη Λυδία λίθο για τη Δύση, πρέπει να διαλύσουμε τώρα τη ρωσική επιθετικότητα» πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στην Κίνα, η Βρετανίδα υπουργός είπε ότι αν θέλει να θεωρείται υπεύθυνος διεθνής παράγοντας θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία θα υποχωρήσει.

Διαβάστε επίσης:

Μπάιντεν: Η αίσθησή μου είναι ότι η Ρωσία θα επιτεθεί στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες

BioNTech: Θα ζήσουμε με τον κορωνοϊό για 10 χρόνια αλλά είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για μεταλλάξεις

Τζάνετ Γέλεν: Να δημιουργηθεί ταμείο για την πρόληψη πανδημιών

Keywords
Τυχαία Θέματα