Οι βασικοί άξονες της ελληνικής πρότασης – 14 Ιουνίου η προθεσμία που θέτει το Βερολίνο για συμφωνία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσπάθεια να απαξιωθεί η πρόταση της ελληνικής πλευράς με διαρροές από κύκλους των δανειστών αναμένει η κυβέρνηση τις επόμενες ώρες. Ως αντίδραση σε «ανώνυμες» δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων που χαρακτηρίζουν την πρόταση της ελληνικής πλευράς ως «ανεπαρκή», κυβερνητικές πηγές διαρρέουν βασικούς άξονες της ελληνικής πρότασης για συμφωνία, που όπως ανήγγειλε το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας κατατέθηκε στους θεσμούς χθες το βράδυ, ενόσω ήταν σε εξέλιξη πενταμερής στο Βερολίνο,
χωρίς την παρουσία της Ελλάδας.

Οι βασικοί άξονες της ελληνικής πρότασης

Σύμφωνα με πληροφορίες οι άξονες αυτοί είναι οι εξής:

· Το πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,8% του ΑΕΠ για το 2015 και στο 1,5% για το 2016

· Τρεις συντελεστές ΦΠΑ, δηλαδή 6%, 11% και 23%.

· Σταδιακός περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων

· Αναστολή της εφαρμογής ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις

· Δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης της μικρής ΔΕΗ

· Η κυβέρνηση δεν υποχωρεί στα εργασιακά.

Επίσης, στο ερώτημα αν η κυβέρνηση θα πληρώσει την Παρασκευή την πρώτη δόση του Ιουνίου ύψους 300 εκ ευρώ στο ΔΝΤ κυβερνητικοί κύκλοι απαντούν ότι «αυτό που προέχει είναι να κλειδώσει η συμφωνία» και προσθέτουν: «Αν κλειδώσει θα είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας». Με άλλα λόγια η κυβέρνηση ανεπισήμως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη πληρώσει τη δόση.

Ως τις 14 του μήνα θέλει συμφωνία το Βερολίνο

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες γερμανός αξιωματούχος φέρεται να έκανε γνωστό στην ελληνική πλευρά ότι το Βερολίνο ζητά συμφωνία μέχρι τις 14 Ιουνίου λόγω των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων που έχει το γερμανικό κοινοβούλιο, το οποίο θα κληθεί να επικυρώσει τη συμφωνία, καθώς προς το τέλος του Ιουνίου κλείνει για ολιγοήμερες διακοπές.

ΚυβέρνησηδανειστέςσυμφωνίαΒερολίνοHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα