DJ: Κατέληξαν σε συμφωνία για την Ελλάδα οι πιστωτές

Οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν καταλήξει σε σχέση με τους όρους της συμφωνίας που θα προτείνουν στην ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones Newswires που επικαλείται δύο πρόσωπα με γνώση του θέματος.

Συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι των τριών θεσμών ολοκλήρωσαν το πρωί της Τρίτης το προσχέδιο συμφωνίας για να ξεμπλοκάρει η εκταμίευση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, μετά την χθεσινοβραδινή μίνι Σύνοδο Κορυφής στο
Βερολίνο με την παρουσία Lagarde και Draghi για να ξεπεραστούν οι διαφορές.

Όπως αποκάλυψαν οι ίδιες πηγές, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης και του ΔΝΤ συμφώνησαν να πιέσουν την Ελλάδα για σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ έχει καμφθεί η επιμονή του ΔΝΤ που ζητά ρητές δεσμεύσεις από την Ευρώπη για ελάφρυνση από το βάρος του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το τεράστιο ποσοστό του ελληνικού χρέους παραμένει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων ηγετών, και κυρίως της Γερμανίας. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde φέρεται μάλιστα να προειδοποίησε κατά την χθεσινή συνάντηση κορυφής πως η αναδιάρθρωση του χρέους θα καταστεί αναγκαία αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει σε βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις ώστε να βελτιώσει τον ισολογισμό και την δυναμική ανάπτυξης του.

Με βάση τις ίδιες πηγές, κατά την χθεσινή Σύνοδο του Βερολίνου φέρεται να γεφυρώθηκαν οι διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης ως προς την διαδικασία επίλυσης του ελληνικού ζητήματος.

Η πρόταση των πιστωτών αναμένεται να σταλεί άμεσα στην ελληνική κυβέρνηση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος με "πολιτικά εκρηκτικές" απαιτήσεις για σκληρές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, τα εργασιακά, καθώς και επώδυνες περικοπές στον προϋπολογισμό ώστε να καταστεί εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, σημειώνει το διεθνές πρακτορείο.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποφεύγουν να χαρακτηρίσουν τη συμφωνία που θα προταθεί στον Έλληνα πρωθυπουργό ως τελεσίγραφο, ωστόσο την ίδια στιγμή, άλλοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας έχει πλέον ελάχιστο περιθώριο διαπραγμάτευσης και πρέπει είτε να αποδεχθεί είτε να απορρίψει αυτή την πρόταση.

Στο μεταξύ, σε δημοσίευμά του οι FT αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιθυμούν μια επί της αρχής πολιτική συμφωνία έως τα τέλη αυτής της εβδομάδας. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οι διαφορές Ευρώπης - ΔΝΤ όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα έχουν σε μεγάλο βαθμό γεφυρωθεί.

Στόχος των θεσμών, είναι να επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία επί της πρότασης που θα παρουσιαστεί στον κ. Τσίπρα μέχρι το τέλος της εβδομάδας οπότε και η Ελλάδα καταβάλλει τη δόση των 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Στη συνέχεια, τις επόμενες δύο εβδομάδες οι Ευρωπαίοι επιθυμούν την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, η οποία θα περιλαμβάνει αναλυτικά τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους FT, στο τραπέζι τίθεται ξανά σχέδιο παράτασης της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης, σε παράλληλες συζητήσεις με αυτές του Βερολίνου. Στόχος αυτής της ιδέας, είναι η Ελλάδα να καταφέρει να "βγάλει" το καλοκαίρι.

Σημειώνεται ότι εκπρόσωποι των θεσμών διαμήνυαν συνεχώς τις τελευταίες ημέρες ότι ο χρόνος τελειώνει τις τελευταίες ημέρες με στελέχη τους να αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία να περάσει νέα, Τρίτη κατά σειρά παράταση από τα συμβούλια κρατών μελών όπως αυτό της Φινλανδίας, Γερμανίας και Αυστρίας.

ΠΗΓΗ: capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα