Οι Ιάπωνες ξέχασαν να χαμογελούν: Μαθήματα για πλατιά χαμόγελα χωρίς μάσκες

Η πανδημία του COVID-19 ήλθε να μας αποκαλύψει μερικά πράγματα για την ανθρώπινη φύση τα οποία αγνοούσαμε παντελώς. Ένα απ’ αυτά, είναι πως οι άνθρωποι όταν ζούνε για ένα μεγάλο διάστημα μόνοι, περιορισμένοι, στρεσαρισμένοι και απαισιόδοξοι, μπορεί να ξεχάσουν ακόμη και πώς να χαμογελούν!

Λίγο καιρό πριν, στα μέσα της Άνοιξης, η Ιαπωνία αποφάσισε να άρει οριστικά τα αυστηρά προστατευτικά μέτρα που ίσχυαν στη χώρα για τον COVID-19. Έτσι, καταργήθηκε η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους δημόσιους χώρους και στα Μέσα

Μαζικής Μετακίνησης.

Η μάσκα είχε βέβαια δυσκολέψει τους Ιάπωνες, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό απ’ ότι στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ιάπωνες έχουν ως ένα βαθμό ανεπτυγμένη την αίσθηση της κοινωνικής ευθύνης, και χρησιμοποιούσαν από μόνοι τους τη μάσκα, προστατεύοντας τον εαυτό τους, τους συναδέλφους στη δουλειά, αλλά και τους συμπολίτες τους όταν υπέφεραν από κάποιο κρυολόγημα ή κάποια συνηθισμένη μικρή ίωση.

Αμήχανο Χαμόγελο

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, οι Ιάπωνες τα τρία χρόνια της πανδημίας είχαν συνηθίσει πίσω από τις μάσκες, και τώρα που η ζωή θα συνεχίσει χωρίς αυτές, άρχισαν να νιώθουν μεγάλη αμηχανία για το χαμόγελό τους.

Πολλοί νεαροί Ιάπωνες της Gen-Z είχαν κυριολεκτικά «ξεχάσει» να χαμογελούν, και αισθάνθηκαν την ανάγκη να εξασκήσουν το χαμόγελό τους πριν απαλλαγούν οριστικά από τις μάσκες.

Μάλιστα κάποιοι πήραν την πρωτοβουλία να οργανώσουν μαθήματα χαμόγελου, με απώτερο στόχο να πετύχουν το υπέρτατο χαμόγελο ή το «Χαμόγελο του Χόλυγουντ» όπως συνηθίζουν να το λένε.

Πρωτοπόρος στη διδασκαλία του χολιγουντιανού χαμόγελου, αποδείχθηκε η Ιαπωνίδα Κέικο Κάβανο, μια πρώην ραδιοφωνική παραγωγός η οποία είδε την ανάγκη των Ιαπώνων της Gen -Z για καλύτερο χαμόγελο, και τελικά έγινε «smile instructor» (εκπαιδεύτρια χαμόγελου), φτιάχνοντας τη δική της εταιρεία, «Egaoiku», το 2017.

Διδασκαλία

Η Κέικο Κάβανο, άρχισε να διδάσκει σε κάποιο γυμναστήριο, και ύστερα στη σχολή «Sokei Art School», στο Τόκιο. Σύντομα, όμως, άρχισε να συνεργάζεται με μεγάλες εταιρείες, όπως η IBM Japan, και να διδάσκει τους υπαλλήλους τους πώς να χαμογελούν πλατιά.

Η Κάβανο λέει:

«Ένα τυπικό μάθημα χαμόγελου αρχίζει βλέποντας και διορθώνοντας το υπάρχον χαμόγελο. Στη συνέχεια δείχνουμε τί είναι το ‘’Χαμόγελο του Χόλυγουντ’’ και τί πρέπει να κάνουμε ώστε να το μιμηθούμε».

Το εγχείρημα είχε τέτοια επιτυχία που σύντομα οργανώθηκαν σεμινάρια σε όλες της πόλεις της Ιαπωνίας, ενώ το στούντιο που γίνονταν τα μαθήματα στη Γιοκοχάμα, γέμισε κατά κύριο λόγο με νέες γυναίκες. Το κόστος μιας ώρας μαθήματος χαμόγελου, είναι στα 7.700 γιεν, δηλαδή 55 δολάρια.

Η Χιμαβάρι Γιόσιντα, μια 20χρονη φοιτήτρια Καλών Τεχνών, εξηγεί:

«Κατά την πανδημία του COVID-19, δεν είχα χρησιμοποιήσει καθόλου τους μυς του προσώπου μου. Οπότε, είναι σίγουρα μια καλή εξάσκηση!».

Η δασκάλα, Κέικο Κάβανο, επισημαίνει:

«Συνήθως βλέπουμε ότι οι μυς του προσώπου δεν ανταποκρίνονται στο αναμενόμενο. Για το λόγο αυτό, κάνουμε συγκεκριμένες ασκήσεις για να συσφίξουμε και να τεντώσουμε τους μυς στα μάγουλα του προσώπου, ώστε όταν χαμογελάμε, να έχει το στόμα μας καλύτερο σχήμα».

Η Κάβανο, υποστηρίζει ότι: «Η σημασία ενός σωστού και ελεύθερου χαμόγελου, στο κυνήγι και την αναζήτηση της εργασίας, έχει αυξηθεί θεαματικά».

Πράγματι, όπως έδειξε μια μεγάλη έρευνα του ιαπωνικού πρακτορείου ειδήσεων «ΝΗΚ», η ξαφνική ανάγκη για ένα χαμόγελο, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη αμηχανία.

Πολλοί νέοι άνθρωποι, νιώθουν εκτεθειμένοι δίχως τη μάσκα προσώπου που φορούσαν στην πανδημία. Το πρακτορείο ειδήσεων «ΝΗΚ» διενήργησε μια σχετική έρευνα σε πάνω από 1.200 άτομα. Η έρευνα έδειξε ότι η άρση των υγειονομικών μέτρων της κυβέρνησης δεν πρόκειται να επηρεάσει τη συμπεριφορά τους ιδιαίτερα. Από τους ερωτηθέντες, μόνο το 6% απάντησε ότι θα σταματήσουν να φορούν μάσκες.

Πάντως ανεξάρτητα από τους Ιάπωνες, με την αόριστη θλίψη που άφησε πίσω της η πανδημία, τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και τις στενάχωρες ειδήσεις που μας κατακλύζουν κάθε μέρα, νομίζω πως αξίζει να κάνουμε τα πάντα -ακόμα και να κάτσουμε ξανά στα θρανία αν χρειαστεί- προκειμένου να ξαναβρούμε το χαμόγελό μας.

Διαβάστε επίσης:

Johnny Depp: Επιστρέφει στις Κάννες ως ήρωας ή ως παρίας; (Photos/Videos)

H Aston Martin του βασιλιά Κάρολου ΙΙΙ καταναλώνει «τυρί και κρασί»

Beyonce: Oι λάτρεις της δεν υπολογίζουν κανένα κόστος (Photos/Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα