Οι Ciudadanos δίνουν ελπίδα στον Σταύρο Θεοδωράκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Αναπτερωμένες είναι οι ελπίδες του Σταύρου Θεοδωράκη από την εκλογική εκτίναξη των Ciudadanos στην Ισπανία, που θεωρούνται αδελφό κόμμα. Από το 3%, το κόμμα αυτό, που κινείται στο φιλελεύθερο Κέντρο, πολλαπλασίασε τα ποσοστά του σε αυτές τις εκλογές. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, που την Παρασκευή παρευρέθηκε στη Μαδρίτη, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση των Ciudadanos, σε δηλώσεις του την Κυριακή αναγνώρισε ότι «η κρίση στην Ευρώπη συμπιέζει τα παλιά κόμματα.

Ποιος θα κερδίσει όμως; Ο λαϊκισμός ή οι μεταρρυθμίσεις;». Παραδέχτηκε ωστόσο ότι το κόμμα που στήριξε, δεν κατάφερε να εκτοπίσει από τις πρώτες θέσεις τις «παλαιές» ή τις «λαϊκιστικές» δυνάμεις, παρ’ ότι οι Ciudadanos κατάφεραν να πάνε από το 3% του προηγούμενου χειμώνα στο 15%. Στο μεταξύ η συζήτηση στη Βουλή για το σύμφωνο συμβίωσης έφερε κόντρα μεταξύ των στελεχών του Ποταμιού και της Ενωσης Κεντρώων. Πίσω από την έκδηλη επιθετικότητα των δύο κομμάτων υποκρύπτεται η αγωνία ότι κινούνται στο ίδιο θολό πολιτικό και ιδεολογικό πεδίο, όπου δεν υπάρχει σαφής αναφορά εκεί που δίδεται το πρόσημο της πορείας ενός κόμματος, στην οικονομική πολιτική δηλαδή.

Η αλήθεια είναι ότι η Ένωση Κεντρώων σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, παρ’ ότι δεν έχει επιδείξει κάποια ιδιαίτερη μαχητικότητα, επιχειρεί συστηματικά και με συνεχή παρουσία να αποσύρει την «trash» εικόνα του αρχηγού της και να εμπεδώσει μια εικόνα σοβαρότητας. Αυτό αφαιρεί πόντους από το Ποτάμι, το οποίο δεν είναι πια το μοναδικό κόμμα που θέλει να αυτοτοποθετείται στον χώρο του Κέντρου και καταγγέλλει τα «παλιά» κόμματα. Και ενώ μέχρι τώρα η Ένωση Κεντρώων παλινωδούσε μεταξύ διακριτικής στήριξης του Αλέξη Τσίπρα και προβολής του αυτονόητου, στο θέμα του συμφώνου συμβίωσης θέλησε να βγει πιο μπροστά και πιο δυναμικά προκαλώντας την αντίδραση του Ποταμιού. Από τις συζητήσεις αυτές φαίνεται ότι τα μέτωπα εντός της Βουλής διευρύνονται και εμφανίζεται πια ένας μικρός τοπικός κεντρώος εμφύλιος.

ποτάμιCiudadanosΙσπανίαεκλογέςΈνωση ΚεντρώωνΣταύρος ΘεοδωράκηςIssue: 1896Issue date: 23-12-2015Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα