Ανανεώνονται και προετοιμάζονται

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Απολύτως επιτυχημένη κρίνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη τη συγκέντρωση στο Σπόρτινγκ θεωρώντας ότι η συνεχής πολιτική παρέμβαση έχει αρχίσει να κάνει αισθητή και διακριτή την παρουσία του κόμματος. Μάλιστα επισημαίνουν ότι η τελευταία εβδομάδα ήταν αποκαλυπτική για τις υπόγειες σχέσεις μεταξύ της καραμανλικής ομάδας και του Αλέξη Τσίπρα που υπονόμευσαν ακόμη και την κυβέρνηση Σαμαρά.

Η Φώφη Γεννηματά μίλησε για «πολιτικό

φλερτ» Καραμανλή -Τσίπρα, ατάκα που προκάλεσε αίσθηση και ποικίλα σχόλια και υποχρέωσε το περασμένο Σάββατο το γραφείο Καραμανλή να προβεί σε αναλυτικές και επεξηγηματικές δηλώσεις, που, όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, δεν έπεισαν κανέναν.

Μάλιστα τονίζουν ότι όσο περνούν οι μήνες θα βγαίνουν στην επιφάνεια και άλλα στοιχεία για την υπόγεια συμφωνία Καραμανλή - Τσίπρα και αυτό εξηγεί τη λυσσώδη, όπως λένε, μάχη που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ αγνοώντας πλήρως τις κυβερνήσεις 2004-2009 που διόγκωσαν το χρέος και έριξαν τη χώρα στα βράχια.

Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες οι πολίτες θα αντιληφθούν την ουσία του τρίτου μνημονίου και την εγκληματική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και αναμένουν πολιτικές εξελίξεις.

Το ρήγμα

Ήδη προετοιμάζονται για μια τέτοια εξέλιξη, δηλαδή ένα πολιτικό αδιέξοδο από την παρούσα Βουλή, αφού η Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι μόνο ένα οικουμενικό σχήμα, που θα εξαιρεί ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή, θα μπορούσε να στηριχθεί από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Όπως όμως διαμορφώνονται οι πολιτικές εξελίξεις, δεν φαίνεται εφικτό ένα τέτοιο σχήμα, ειδικά αν επικρατήσει η σκληρή άποψη που δεν επιθυμεί οποιαδήποτε «στήριξη» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛΛ.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι οι εντάσεις για το σύμφωνο συμβίωσης αποδεικνύουν τον εύθραυστο και ευκαιριακό χαρακτήρα της κυβερνητικής συνεργασίας, αφού, τώρα που εξέλιπε η αντιμνημονιακή προπαγάνδα, εξαντλείται στη νομή της κυβερνητικής εξουσίας, η οποία προσφέρει παράταση ζωής στο κόμμα του Καμμένου, το οποίο καταποντίζεται στις δημοσκοπήσεις. Για να αναδείξει μάλιστα το ρήγμα στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ και να αποδείξει ότι ψηφίστηκε με τις ψήφους της αντιπολίτευσης, η Δημοκρατική Συμπαράταξη προκάλεσε ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης.

Μια ακόμα πρόταση του ΠΑΣΟΚ, αυτή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη δημιουργία του δημοσίου χρέους, που θα ξεκινά από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ το 2000, επιχειρεί να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Η ισχνή Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν μπορεί να επιβάλει τη συζήτηση της πρότασης στη Βουλή, αφού χρειάζονται 60 υπογραφές, ωστόσο τα στελέχη της συμμαχίας έχουν αποφασίσει να επαναφέρουν συνεχώς το θέμα στο πολιτικό προσκήνιο, θεωρώντας ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να εξεταστεί η διόγκωση του χρέους και ο τρόπος που έγινε, μια κίνηση που έβγαλε τη χώρα εκτός αγορών την άνοιξη του 2010.

Τέλος, στο πλαίσιο της ανανέωσης του κόμματος, η Φώφη Γεννηματά τοποθέτησε 460 συνολικά, νέα στην πλειονότητά τους, στελέχη στις Γραμματείες των Τομέων Πολιτικής και Δράσης. Τα στελέχη αυτά είναι εντελώς άγνωστα ενώ περιλαμβάνονται μόλις δύο που επανέκαμψαν από το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου, οι Συμεών Κεδίκογλου και Άγγελος Τόλκας, ενώ ο τέως γραμματέας του κόμματος και ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης ορίστηκε αναπληρωτής γραμματέας.

ΠΑΣΟΚΦώφη ΓεννηματάσυγκέντρωσηΔημοκρατική ΣυμπαράταξηIssue: 1896Issue date: 23-12-2015Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα