Ο Μητσοτάκης στέλνει μηνύματα εντός ΝΔ για τα… κοστούμια – Ποια ονόματα «παίζουν» για ποια υπουργεία

Δύο φράσεις του προέδρου της Ν.Δ. μέσα σε κάτι περισσότερο από 24 ώρες έφεραν και πάλι στο προσκήνιο διάφορα σενάρια σχετικά με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, καθώς, εκτός απροόπτου, το κόμμα θα καταφέρει τον βασικό προεκλογικό του στόχο, δηλαδή την αυτοδυναμία, στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Η πρώτη φράση αφορά στο διαβόητο πλέον «rotation» που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα κάνει στην κυβέρνησή του, σημειώνοντας χαρακτηριστικά

ότι «το rotation σημαίνει πολύ απλά ότι πρωτοκλασάτοι υπουργοί, κατά κανόνα αυτοί που θα αξιοποιηθούν, θα βρεθούν σε άλλα υπουργεία, γιατί πιστεύω στην ανάγκη της ανανέωσης και της ανάληψης καινούργιων αποστολών. Αυτός θα είναι ο κανόνας. Μπορεί να μην είναι απαράβατος κανόνας, αλλά αυτός θα είναι ο γενικός κανόνας. Και προφανώς rotation σημαίνει ότι δίνονται ευκαιρίες και σε νέους παίκτες να δείξουν τις δυνατότητές τους».

Μήνυμα προς όλους

Η δεύτερη φράση του, ωστόσο, η οποία έρχεται εν μέρει και ως απάντηση στα πολλά και διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα σχετικά με τη σύνθεση της κυβέρνησης, φάνηκε να στέλνει ένα σαφές μήνυμα σε όσους θεωρούν εαυτούς ως «υπουργήσιμους», καθώς ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «όσοι ήδη φαντάζονται τους εαυτούς τους υπουργούς από τώρα και ενδεχομένως να προεξοφλούν συγκεκριμένα υπουργεία και μπορεί ενδεχομένως να ράβουν και κοστούμια, τους θυμίζω ότι τα κοστούμια μπορεί να είναι χρήσιμα και για γάμους, για βαφτίσια».

Με απλά λόγια, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισημαίνει το αυτονόητο, ότι τις τελικές αποφάσεις για τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου θα τις λάβει ο ίδιος με βάση τα κριτήρια που ο ίδιος θεωρεί ως απαραίτητα για τον κάθε υπουργό, αλλά και, ενδεχομένως, με την προηγούμενη θητεία του – αν υπάρχει – σε κάποιο υπουργείο και, ίσως, με την προσφορά του στην προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ., ειδικά την περίοδο μεταξύ της 21ης Μαΐου και της 25ης Ιουνίου (το «Ποντίκι» είχε ήδη επισημάνει ότι ο Μητσοτάκης «έτρεξε» πολύ τα κορυφαία στελέχη του κόμματος).

Δομικές παρεμβάσεις

Εν πάση περιπτώσει και με όλα τα caveat που προκύπτουν από τα παραπάνω, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η νέα σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από το οργανόγραμμα της κυβέρνησης, καθώς ο Μητσοτάκης έχει ήδη προαναγγείλει ένα νέο χαρτοφυλάκιο, το οποίο θα ασχολείται με ζητήματα οικογένειας, και μάλλον θα προκύψει από την ανεξαρτητοποίηση του τομέα των Κοινωνικών Υποθέσεων από το υπουργείο Εργασίας.

Επίσης κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το υφυπουργείο Αθλητισμού θα μεταφερθεί στο υπουργείο Παιδείας από το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά θα είναι επί της ουσίας αυτοτελές (δηλαδή, λένε οι πληροφορίες, θα υπάρχει αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού). Παράλληλα, φαίνεται ότι υπάρχουν σκέψεις για «σπάσιμο» στα δύο του ΥΠΕΝ, με τη δημιουργία ενός υπουργείου α λα παλιού ΥΠΕΧΩΔΕ και ενός αυτοτελούς υπουργείου Ενέργειας.

Οι «παλιοί» και οι «νέοι»

Όσον αφορά τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα υπουργεία της νέας κυβέρνησης, από τους «παλιούς», φαίνεται ότι υπουργικό θώκο θα κρατήσουν ο Νίκος Δένδιας (το όνομά του ακούστηκε για το υπουργείο Άμυνας), ο Κωστής Χατζηδάκης (σε κάποιο οικονομικό υπουργείο), ο Κυριάκος Πιερρακάκης («παίζει» μεταξύ Εσωτερικών, Παιδείας και Υγείας), η Νίκη Κεραμέως (ίσως μετακινηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ ακούστηκε και για το υπουργείο Άμυνας), ο Θόδωρος Σκυλακάκης (μάλλον… δεν κουνιέται από το ΥΠΟΙΚ, ως συντονιστής του ταμείου ανάκαμψης), ο Γιώργος Γεραπετρίτης (ίσως εγκαταλείψει το Μαξίμου για το υπουργείο Εξωτερικών), ο Μάκης Βορίδης (ακόμα δεν είναι γνωστό πού θα μετακινηθεί), ο Χρήστος Σταϊκούρας (μάλλον φεύγει από το ΥΠΟΙΚ) και ο Νίκος Παπαθανάσης (ακούγεται ότι θα… χάσει το «αναπληρωτής» και θα μείνει υπουργός Ανάπτυξης).

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Πολιτισμού το βασικό σενάριο θέλει την παραμονή της Λίνας Μενδώνη, ενώ αν υπάρξουν ανακατατάξεις σχετικά με τον πρόεδρο της Βουλής, ακούγονται τα ονόματα του Κώστα Τσιάρα και του Νίκου Δένδια ως αντικαταστατών του Κώστα Τασούλα. Επίσης, στους λεγόμενους «προς αξιοποίηση», αφού το έργο τους κρίθηκε ως θετικό στα χαρτοφυλάκια που είχαν αναλάβει, συμπεριλαμβάνονται και κάμποσοι πρώην υπουργοί, όπως ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Θάνος Πλεύρης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Άρωμα γυναίκας

Η δέσμευση Μητσοτάκη για περισσότερες γυναίκες στο Υπουργικό Συμβούλιο φέρνει στο προσκήνιο την Ειρήνη Αγαπηδάκη (η οποία «παίζει» για το Υγείας), τη Σοφία Ζαχαράκη (ήταν ήδη υφυπουργός Παιδείας και Τουρισμού και ακούγεται ότι θα αναλάβει νέα κυβερνητική εκπρόσωπος), τη Δόμνα Μιχαηλίδου (για το νέο υπουργείο για την οικογένεια), ενώ προς υπουργοποίηση λέγεται ότι βαίνουν και οι κυρίες Άννα Ροκοφύλλου, Έλενα Ράπτη (μάλλον στο υπουργείο Μακεδονίας) και Μαρία Συρεγγέλα, χωρίς να αποκλείεται και η προσθήκη στο γυναικείο «ρόστερ» της κυβέρνησης και της Όλγας Κεφαλογιάννη, η οποία, όπως είναι γνωστό, δεν είχε συμμετάσχει στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Επίσης, κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται και η αξιοποίηση σε υπουργικό θώκο της Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία άλλωστε έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον Κ. Μητσοτάκη.
Στους… αμετακίνητους θεωρείται ότι περιλαμβάνεται και ο «σκληρός πυρήνας» του Μαξίμου: δηλαδή, στις θέσεις τους αναμένεται να παραμείνουν ως υπουργός Επικρατείας ο Άκης Σκέρτσος και ως υφυπουργός στον πρωθυπουργό ο Γιάννης Μπρατάκος, ενώ στην ομάδα που πλαισίωνε τον Μητσοτάκη αναμένεται να προστεθεί και επισήμως (καθώς είχε αξιοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα) και ο Σταύρος Παπασταύρου. Επίσης, συζητείται – ακροθιγώς, πάντως – και αξιοποίηση του γραμματέα της Ν.Δ. Παύλου Μαρινάκη, αν και ο πρόεδρος του κόμματος φέρεται να είναι πολύ ικανοποιημένος από την οργανωτική δουλειά που έγινε κατά την προεκλογική περίοδο.

Περί ΕΚΟΜΕ

Τέλος, επιστρέφοντας στο ζήτημα του οργανογράμματος της κυβέρνησης, πιθανότατα το ΕΚΟΜΕ, το οποίο χρηματοδότησε ουκ ολίγες τηλεοπτικές σειρές, αλλά και διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές εν Ελλάδι, «μετακομίζει» από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο υπουργείο Πολιτισμού, όπου θα υπάρξει συνεργασία – και για να μειωθούν κάποιες αντιδράσεις από πλευράς δημιουργών – με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), η μορφή της οποίας ακόμα δεν έχει, πάντως, καθοριστεί.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: «Η μείωση του ΦΠΑ θα μας στερούσε χρήματα» – Τέλος οι επιδοτήσεις στο ρεύμα, «παράγουμε ενέργεια από ήλιο και άνεμο»

Τσίπρας: Παραπέμπει στη δήλωση Σακελλαρίδη και καλεί σε συστράτευση

Εξαγγελίες ΝΔ: Δεν υπάρχουν στο πρόγραμμα Σταθερότητας, αλλά είναι σαν να… υπάρχουν

Keywords
ονοματα, κοστουμια, μηνυματα, μητσοτακης, υφυπουργείο αθλητισμού, υπουργείο παιδείας, υπουργειο δικαιοσυνης, αδωνις γεωργιαδης, υφυπουργός παιδείας, εκλογες, ιουνίου, σημαίνει, υπουργοι, βαφτίσια, προσφορες, μαΐου, νέα, υπεχωδε, χατζηδακης, βουλη, εκκ, ΦΠΑ, νεα δημοκρατια, υπουργειο εσωτερικων, κικιλιας, ομαδα διας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, γιαννης κεφαλογιαννης, εκλογες 2012, τσιπρας, κοινωνικος τουρισμος, δομνα μιχαηλιδου, τασουλα, επιδοτησεις, υπουργειο εργασιας, δουλεια, θητεια, προγραμμα, υπουργείο παιδείας, υπουργειο πολιτισμου, φρασεις, αδωνις, ακης, αννα, απλα, βοριδης, διαστημα, δηλωση, εγινε, ελενα, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εκστρατεια, ενεργεια, εν μερει, ερχεται, εσωτερικων, υφυπουργος, θετικο, κυβερνηση, κομμα, λογια, μαΐου, μαξιμου, μειωση, μορφη, μαρια, νικη, ομαδα, ονομα, οργανογραμμα, υπεχωδε, πλευρης, ρευμα, σειρες, σεναριο, συγκεκριμενα, σκεψεις, σοφια, υφυπουργός παιδείας, υφυπουργείο αθλητισμού, χρηστος, ωρες, υπουργειο, ιουνίου, μεινει, πληροφοριες, σημαίνει, θανος, θεσεις
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, – Ποια,mitsotakis, – poia