Ο Μιλτ. Παπαϊωάννου ανατινάζει τα σχέδια Φώφης-ΓΑΠ για διάλυση του ΠΑΣΟΚ

Επωνύμως

Με ένα εμπνευσμένο και θαρραλέο άρθρο του στα ΝΕΑ ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου ορθώνει φράγμα στους σχεδιασμούς της Φώφης Γεννηματά με τη συμβολή του Γ. Παπανδρέου να διαλύσουν το ΠΑΣΟΚ, -καταργώντας το όνομα και τα σύμβολά του -για να βάλουν στη θέση του ένα νέο σχήμα με τον τίτλο «Δημοκρατική Συμπαράταξη».

Ο πρώην υπουργός θέτει καθαρά το ζήτημα της νομιμοποίησης γι’ αυτές τις επιλογές και

διερμηνεύει τα αισθήματα των ανθρώπων που στάθηκαν στο ΠΑΣΟΚ στα δύσκολα τελευταία χρόνια, ακριβώς επειδή είναι ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατ’ ουσίαν το άρθρο αποτελεί ηχηρό χαστούκι στη «συμμαχία των κληρονόμων» και εκθέτει τη Φώφη Γεννηματά για το δρόμο που ακολουθεί.

Η δημόσια διαφοροποίηση του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου έχει ιδιαίτερο πολιτικό βάρος, καθώς υπήρξε ίσως ο στενότερος συνεργάτης και προσωπικό φίλος του Γιώργου Γεννηματά- αλλά και συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κ. Σημίτη.

Όπως υπήρξε και ένας από τους μέντορες της Φώφης όταν μπήκε στην πολιτική και όταν διεκδίκησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Η διαφανής προσωπική διαδρομή του και το κυβερνητικό έργο του λειτουργούσαν προσθετικά στην προσπάθεια της- προτού αυτονομηθεί καθώς δείχνουν τα πράγματα.

Καθιστώντας γνωστή τη θέση του ο πρώην υπουργός δεν κρύβει τα λόγια του και περιγράφει με ευθύ και εύστοχο -αλλά ευπρεπή- τρόπο την ιστορική εκτροπή που δημιουργείται με τους σχεδιασμούς για την-αυθαίρετη- διάλυση του ΠΑΣΟΚ.

Με την πολιτική κρίση και εμπειρία του σημειώνει την αξία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ως εκλογικού φορέα συνεργαζόμενων κομμάτων, αλλά προσθέτει με νόημα: «πολιτική χωρίς μνήμη δεν υπάρχει». Αναφερόμενος μάλιστα στα πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζει: «Πρέπει να γνωρίζουν ότι η δύναμή τους έρχεται από το παρελθόν. Από το ιστορικό φορτίο του ΠΑΣΟΚ».

Χωρίς περιστροφές καταδικάζει το εγχείρημα της διάλυσης αναφέροντας; «Αγνοούν τα αυτονόητα όσοι σήμερα προτείνουν τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και συγκρότηση ενός νέου φορέα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, χωρίς τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ».

Ιδιαίτερη αξία έχει η καταγγελία ότι «στην επιχείρηση διάλυσης του ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν και ιστορικά στελέχη του» τα οποία περιγράφει ως εξής: «Στελέχη που τις κρίσιμες ώρες δραπέτευσαν σήμερα αναζητούν τη δικαίωσή τους, μέσα από τη διάλυση του κόμματος που τους ανέδειξε ως δημόσιους συνομιλητές».

Η φωτογραφία του Γ. Παπανδρέου και άλλων είναι προφανής. Ειδικά για τον πρώην πρωθυπουργό τονίζει ότι όφειλε να διαλύσει το κόμμα του για να επιστρέψει.

Ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου προειδοποιεί δημοσίως τη Φώφη Γεννηματά ότι «δεν πρέπει να αφήσει κανένα περιθώριο συζητήσεων για ενδεχόμενη διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Για εξαφάνιση των συμβόλων του».

Κορυφώνοντας την αντίδρασή του σε όσα συμβαίνουν σήμερα στο ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι «η κρίση του είναι πρωτίστως κρίση των προσώπων, των διαχειρ ιστών της εξουσίας και όχι κρίση των αξιών και της ιδεολογίας του»> – υπαινισσόμενος απόπειρα ιδεολογικής μεταλλαγής.

Αντιτίθεται στην εκλογή οργάνων σε ένα συνεργατικό εκλογικό σχήμα γιατί «

Keywords
Τυχαία Θέματα