Ο «Μεγάλος Περίπατος»… μίκρυνε: Πώς και γιατί έχασε ο Κώστας Μπακογιάννης τον δήμο Αθηναίων

Αν υπάρχει ένα αποτέλεσμα το οποίο κυριολεκτικά πιστοποιεί το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών – ότι «σίγουρα δεν ήταν μία ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη ΝΔ» – αυτό δεν είναι άλλο από την ήττα του Κώστα Μπακογιάννη από τον Χάρη Δούκα στον δήμο Αθηναίων και, μάλιστα, με καθαρό τρόπο.

Η απώλεια του δήμου Αθηναίων προκάλεσε πραγματικό σοκ στο κυβερνών κόμμα, το οποίο θεωρούσε ότι η νίκη Μπακογιάννη ήταν σχεδόν «κλειδωμένη» από την πρώτη Κυριακή, παρά το γεγονός

ότι πολλές αναλύσεις συνέτειναν στο ότι ο Χ. Δούκας θα αποτελούσε ένα «σκληρό καρύδι» για τον – πρώην, πλέον – δήμαρχο στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

Αν και οι εν θερμώ αναλύσεις συχνά δεν είναι και πολύ αξιόπιστες, το topontiki.gr συνομίλησε με πολλά στελέχη της ΝΔ σχετικά με το – απρόβλεπτο – αυτό αποτέλεσμα, προσπαθώντας να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη και ο Κ. Μπακογιάννης έχασε μετά από μόνο μία θητεία στο δημαρχείο της πλατείας Κοτζιά. Σε αδρές γραμμές, οι λόγοι και οι αιτίες για το αποτέλεσμα αυτό, όπως προκύπτουν από τις συζητήσεις με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος είναι οι παρακάτω:

● Θεωρείται ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις – από την άκρα δεξιά μέχρι την αριστερά – συνασπίστηκαν με μοναδικό στόχο την ήττα του Κ. Μπακογιάννη. Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της ΝΔ, η «συμμαχία» αυτή εκ των πραγμάτων συγκέντρωνε περισσότερους ψηφοφόρους από αυτούς που στηρίζουν το κυβερνών κόμμα στο δήμο Αθηναίων και, έτσι, ο Κ. Μπακογιάννης εκ των πραγμάτων βρισκόταν σε μειονεκτική θέση.

● Σε δεύτερο επίπεδο, εκτιμάται ότι μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της ΝΔ που την πρώτη Κυριακή έσπευσε στις κάλπες προκειμένου να εκλέξει Περιφερειάρχη Αττικής το Νίκο Χαρδαλιά και να δώσει στον Κ. Μπακογιάννη ποσοστό 41,35%, στο β’ γύρο επαναπαύθηκε στην εικόνα του α’ γύρου και επέλεξε να… πάει για καφέ ή ακόμα και για μπάνιο, καθώς ο καιρός ήταν εξαιρετικός. Έτσι, την ώρα που οι άλλες πολιτικές δυνάμεις συσπειρώνονταν, το εκλογικό σώμα της ΝΔ παρουσίαζε συμπτώματα αποσυσοπείρωσης και… χαλαρότητας.

● Τρίτον, φαίνεται ότι ο Κ. Μπακογιάννης «πλήρωσε» τον «Μεγάλο Περίπατο» και την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι Αθηναίοι από το διαρκές «ράβε-ξήλωνε» στο κέντρο της πόλης, με όλες τις παρενέργειες που αυτό προκαλούσε στο κυκλοφοριακό, στην κίνηση των πεζών και συνολικά στην ποιότητα ζωής στην πρωτεύουσα. Ο ίδιος ο Κ. Μπακογιάννης έκανε την αυτοκριτική του για το συγκεκριμένο έργο, ωστόσο φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετή για να πείσει τους πολίτες της πρωτεύουσας να του δώσουν δεύτερη ευκαιρία.

● Παράλληλα, φαίνεται ότι ο ίδιος ο Χ. Δούκας κατόρθωσε να ενισχύσει το προφίλ του δραματικά μέσα στην προεκλογική περίοδο, εμφανιζόμενος ως νέος, άφθαρτος και με τεχνοκρατικό υπόβαθρο, απέναντι σε έναν δήμαρχο που λίγο-πολύ είχε δώσει «διαπιστευτήρια». Μάλιστα, στο κυβερνών κόμμα υπάρχουν στελέχη που εκτιμούν ότι το debate Μπακογιάννη-Δούκα την περασμένη εβδομάδα εν τέλει κόστισε στον ήδη εκλεγμένο δήμαρχο και ενίσχυσε το προφίλ και τη δυναμική του αντιπάλου του.

Όπως και να έχει, πάντως, η ήττα του Κ. Μπακογιάννη στον δήμο Αθηναίων αποτελεί ένα σοβαρό συμβολικό πλήγμα στη ΝΔ, αλλά και προσωπικά στον πρόεδρό της και πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος και παρείχε προσωπική στήριξη στον δήμαρχο Αθηναίων με περιοδεία στην περιοχή της πλατείας Βικτωρίας, μόλις τέσσερις μέρες πριν το άνοιγμα της κάλπης.

Σε συνδυασμό, δε, με τη απώλεια για τη ΝΔ και του δήμου Θεσσαλονίκης, σε επίπεδο εντυπώσεων, τουλάχιστον, οι αυτοδιοικητικές εκλογές σίγουρα δεν προκαλούν ικανοποίηση σε Πειραιώς και Μαξίμου.

Διαβάστε επίσης:

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 – Ανδρουλάκης: Η πρώτη μεγάλη ήττα της αλαζονείας Μητσοτάκη

Αυτοδιοικητικές εκλογές-Ναύπλιο: Ήττα για τον δημάρχο που πέταξε περιττώματα στον πολιτικό του αντίπαλο

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 – Κώστας Αγοραστός: Ανεβάσαμε τη Θεσσαλία ψηλά στην Ευρώπη

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μεγάλος Περίπατος…, Πώς, Κώστας Μπακογιάννης, Αθηναίων,megalos peripatos…, pos, kostas bakogiannis, athinaion