Ο Καναδάς θα σταματήσει να εξάγει όπλα στο Ισραήλ, λέει η ΥΠΕΞ της χώρας

Η κυβέρνηση Τριντό θα σταματήσει τις μελλοντικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ, παρόλο που η πρόταση που ψηφίστηκε τη Δευτέρα από τη Βουλή των Κοινοτήτων που διατύπωνε αυτό το αίτημα είναι μη δεσμευτική, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μελανί Τζολί.

«Είναι πραγματικότητα», είπε η Τζολί, μετά την ψηφοφορία υπέρ ενός τροποποιημένου ψηφίσματος που ορισμένες εβραϊκές ομάδες λένε ότι υπονομεύει το δικαίωμα του Ισραήλ

να αμύνεται ενάντια στη Χαμάς.

Το ψήφισμα αντανακλά την σκλήρυνση της στάσης του Καναδά στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Η αρχική πρόταση υποστήριζε μια άμεση κατάπαυση του πυρός (στην οποία προστέθηκε μια έκκληση προς τη Χαμάς να αφοπλιστεί), την «ίδρυση του Κράτους της Παλαιστίνης ως μέρος της διαπραγμάτευσης μιας λύσης δύο κρατών) και μια αναστολή πωλήσεων όπλων (η οποία άλλαξε σε παύση ή απαγόρευση).

Μετά από πυρετώδεις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων οι οποίες ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα, καθυστερώντας την ψηφοφορία σχεδόν δύο ώρες, η πρόταση —που από ορισμένους θεωρήθηκε ότι στρέφεται κατά του Ισραήλ— ξαναγράφτηκε για να ικανοποιήσει τις ανησυχίες της φιλελεύθερης κυβέρνησης ότι δεν αποκλίνει από την πάγια θέση του Καναδά για μια «λύση δύο κρατών» μέσω διαπραγματεύσεων για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Η υπουργός Εξωτερικών, που έχει τη νομική ευθύνη να εγκρίνει ή να απορρίπτει άδειες εξαγωγής στρατιωτικών αγαθών και τεχνολογίας, είπε ότι η αλλαγή είναι σημαντική και όχι απλώς συμβολική.

Κατά την άποψή της, είπε, σημαίνει ότι ο Καναδάς δεν θα εξάγει πλέον «όπλα στο Ισραήλ».

Διαβάστε επίσης:

Επιμένει σε μια ευρωπαϊκή «οικονομία πολέμου» ο Σαρλ Μισέλ: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι»

Πούτιν: Ζήτησε την συνδρομή της FSB (πρώην KGB) για να παρακάμψουν οι ρωσικές εταιρείες τις δυτικές κυρώσεις

Κραγιόν 4.000 ετών βρέθηκε στο Ιράν

Keywords
Τυχαία Θέματα