Business με την σφαγή στη Γάζα: «Η παραθαλάσσια έκταση θα μπορούσε να είναι πολύτιμη», λέει ο γαμπρός του Τραμπ

Ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ και ανώτερος αξιωματούχος επί θητείας του στον Λευκό Οίκο, έκανε εγκωμιαστικά σχόλια για τις «πολύτιμες» δυνατότητες των «παραθαλάσσιων εκτάσεων» της Γάζας και πρότεινε το Ισραήλ να απομακρύνει τους αμάχους όσο «καθαρίζει» τη λωρίδα.

Ο πρώην έμπορος ακινήτων, παντρεμένος με την κόρη του Ντόναλντ Τραμπ, Ιβάνκα, έκανε τα σχόλια σε μια συνέντευξη στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις 8 Μαρτίου.

Ο Κούσνερ ήταν ανώτερος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής υπό την προεδρία Τραμπ και είχε επιφορτιστεί

με την προετοιμασία ενός ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή. Οι επικριτές του σχεδίου, το οποίο περιλάμβανε συμφωνίες του Ισραήλ για ομαλοποίηση των σχέσεων με κράτη του Κόλπου, είπαν ότι παρακάμπτει τα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον των Παλαιστινίων.

Οι παρατηρήσεις του στο Χάρβαρντ έδωσαν το πρώτο στίγμα για το είδος της πολιτικής για τη Μέση Ανατολή που θα μπορούσε να ακολουθηθεί σε περίπτωση που ο Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης μιας συμφωνίας ομαλοποίησης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ.

Kushner relishes investment opportunities in Gaza

Jared Kushner, Donald Trump's son-in-law, urged Israel to remove Palestinians from Gaza and capitalise on the valuable waterfront properties within the enclave, referring to them as "very valuable." pic.twitter.com/XDQUBb4xlb

— MintPress News (@MintPressNews) March 19, 2024

«Η παραθαλάσσια περιουσία της Γάζας θα μπορούσε να είναι πολύ πολύτιμη… αν οι άνθρωποι επικεντρώνονταν στη δημιουργία βιοποριστικών μέσων», είπε ο Κούσνερ στον καθηγητή Τάρεκ Μασούντ, πρόεδρο της Πρωτοβουλίας για τη Μέση Ανατολή του Χάρβαρντ. Ο Κούσνερ εξέφρασε επίσης τη λύπη του για «όλα τα χρήματα» που είχαν πάει στο δίκτυο τούνελ και τα πυρομαχικά αντί για εκπαίδευση και καινοτομία.

«Είναι λίγο ατυχής η κατάσταση εκεί, αλλά από την οπτική γωνία του Ισραήλ θα έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για να απομακρύνω τους ανθρώπους και μετά να το καθαρίσω», είπε ο Κούσνερ. «Αλλά δεν νομίζω ότι το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν θέλει ο κόσμος να επιστρέψει εκεί μετά».

Ο Κούσνερ είπε επίσης ότι πιστεύει ότι το Ισραήλ πρέπει να μετακινήσει αμάχους από τη Γάζα στην έρημο Νεγκέβ στο νότιο Ισραήλ.

Είπε ότι αν ήταν επικεφαλής του Ισραήλ, η νούμερο ένα προτεραιότητά του θα ήταν να απομακρύνει τους αμάχους από τη νότια πόλη της Ράφα και ότι «με διπλωματία» θα μπορούσε να είναι δυνατό να οδηγηθούν στην Αίγυπτο.

Donald Trump’s son-in-law Jared Kushner has offered his own solution to the mass bloodshed and displacement in Gaza: some good, old-fashioned real estate development.https://t.co/t99ewgoC2c

— The Daily Beast (@thedailybeast) March 19, 2024

«Αλλά εκτός από αυτό, απλώς θα έβαζα μπουλντόζες στη Νεγκέβ, θα προσπαθούσα να μεταφέρω ανθρώπους εκεί», είπε. «Νομίζω ότι αυτή είναι μια καλύτερη επιλογή, ώστε να μπορέσεις να μπεις και να ολοκληρώσεις τη δουλειά».

Επανέλαβε το ίδιο λίγο αργότερα, λέγοντας: «Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή το άνοιγμα της Νεγκέβ, η δημιουργία μιας ασφαλούς περιοχής εκεί, η μετακίνηση των αμάχων έξω και μετά η είσοδος και η ολοκλήρωση της δουλειάς θα ήταν η σωστή κίνηση».

Η πρόταση προκάλεσε μια αρχική απάντηση από τον Μασούντ. «Είναι κάτι για το οποίο μιλούν στο Ισραήλ;» ρώτησε ο Μασούντ. «Εννοώ, αυτή είναι η πρώτη φορά που άκουσα πραγματικά για κάποιον, εκτός από τον Πρόεδρο Σίσι [τον πρόεδρο της Αιγύπτου], να προτείνει ότι οι κάτοικοι της Γάζας που προσπαθούσαν να φύγουν από τις μάχες θα μπορούσαν να βρουν καταφύγιο στη Νεγκέβ. Οι άνθρωποι στο Ισραήλ μιλούν σοβαρά για αυτό το ενδεχόμενο;»

«Δεν ξέρω», απάντησε ο Κούσνερ σηκώνοντας τους ώμους του.

«Αυτό θα προσπαθούσατε να κάνετε;» ρώτησε ο Μασούντ.

«Κάθομαι στο Μαϊάμι Μπιτς αυτή τη στιγμή», είπε ο Κούσνερ. «Και κοιτάζω την κατάσταση και σκέφτομαι: τι θα έκανα αν ήμουν εκεί;».

Ερωτηθείς από τον Μασούντ σχετικά με τους φόβους των Αράβων στην περιοχή ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεν θα επέτρεπε στους Παλαιστίνιους που εγκαταλείπουν τη Γάζα να επιστρέψουν, ο Κούσνερ σταμάτησε και μετά είπε: «Ίσως».

Συνέχισε λέγοντας: «Δεν είμαι σίγουρος ότι έχουν απομείνει πολλά από τη Γάζα σε αυτό το σημείο. Αν σκεφτείτε ακόμη και την κατασκευή, η Γάζα δεν είχε πραγματικά ένα ιστορικό προηγούμενο [sic]. Ήταν το αποτέλεσμα ενός πολέμου. Υπήρχαν φυλές σε διάφορα μέρη και μετά η Γάζα έγινε κάτι. Τη διοικούσε η Αίγυπτος και μετά με τον καιρό ήρθαν διάφορες κυβερνήσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι Παλαιστίνιοι πρέπει να έχουν το δικό τους κράτος, ο Κούσνερ χαρακτήρισε την πρόταση ως «μια εξαιρετικά κακή ιδέα» που «ανταμείβει ουσιαστικά μια τρομοκρατική ενέργεια».

Διαβάστε επίσης:

Keywords
Τυχαία Θέματα