Ο καλλιτέχνης Τζεφ Κουνς γράφει ιστορία στέλνοντας γλυπτό στη Σελήνη

Με την προσελήνωση του διαστημικού οχήματος «Οδυσσέας» ο πλέον ακριβοπληρωμένος σύγχρονος καλλιτέχνης, ο Τζεφ Κουνς, έγραψε ιστορία στέλνοντας μία δημιουργία του στο φεγγάρι.

Το έργο του Τζεφ Κουνς δεν εκτίθεται σε κάποια περίφημη γκαλερί, αλλά στην Σελήνη, καθώς ο Αμερικανός καλλιτέχνης έδωσε ένα έργο του για να συμπεριληφθεί στο φορτίο που μετέφερε ο «Οδυσσέας», που είναι επίσης γνωστός ως «Ωδή» ή «ΙΜ-1».

Το διαστημικό όχημα εκτοξεύτηκε στις 15 Φεβρουαρίου με μία ρουκέτα Falcon

9 της εταιρίας SpaceX και υπό την επίβλεψη της εταιρίας Intuitive Machines έφτασε στον προορισμό του, ολοκληρώνοντας την πρώτη αμερικανική προσελήνωση μετά από 50 χρόνια.

Το έργο που εστάλη στη Σελήνη και η «ελληνική διάσταση»

Λίγο μετά την προσελήνωση του «Οδυσσέα» ο Τζεφ Κουνς έγραψε στο Instagram ότι η αποστολή είναι «ένα εντυπωσιακό επίτευγμα» και δήλωσε ότι τον τιμά η συμμετοχή του στην αποστολή.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jeff Koons (@jeffkoons)

Ποια είναι όμως η συμμετοχή του Κουνς στη διαστημική αποστολή;

Πρόκειται για ένα έργο του καλλιτέχνη που έχει τοποθετηθεί σε ένα διαφανές κουτί: 125 μίνι γλυπτά της Σελήνης, που το καθένα έχει διάμετρο περίπου μια ίντσα (περίπου 2,5 εκατοστά). Ονομάζονται «φάσεις Σελήνης» και παρουσιάζουν τις 62 φάσεις της Σελήνης όπως φαίνονται από τη Γη, 62 φάσεις που είναι ορατές από άλλες οπτικές γωνίες στο διάστημα και μία έκλειψη Σελήνης.

Το κάθε ένα από τα μίνι γλυπτά φέρει το όνομα μια σημαντικής προσωπικότητας για την ανθρώπινη ιστορία. Είναι εντυπωσιακό πόσες προσωπικότητες του ελληνικού πολιτισμού περιλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα: ο Όμηρος και η Σαπφώ, ο Αριστοτέλης και ο Σωκράτης, ο Φειδίας και ο Πραξιτέλης, ο Ιπποκράτης, ο Δημόκριτος και ο Μέγας Αλέξανδρος. Αλλά και η Φρύνη, ο Θαλής ο Μιλήσιος και ο Αρχιμήδης, ο Πλάτων, ο Απελλής και η Υπατία.

Ο κατάλογος είναι μεγάλος και περιλαμβάνει προσωπικότητες από κάθε χώρο: Ραμσής ΙΙ, Πετράρχης,  Ζαρατούστρα και Κομφούκιος, Ιησούς, αλλά και ο Ντέιβιντ Μπάουι, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Γκάντι, η Μπίλι Χόλιντεϊ, ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο Άντι Γουόρχολ, ο Βίνσεντ βαν Γκογκ και ο Πικάσο, ο Τζέκινς Χαν και η Βιρτζίνια Γουλφ, ο Άινστάιν και η Μάγια Αγγέλου.

Το μήνυμα του καλλιτέχνη

Ο Τζεφ Κουνς «εμπνεύστηκε από την Σελήνη, ως σύμβολο της περιέργειας και της αποφασιστικότητας», όπως αναφέρει ανακοίνωση της γκαλερί του, Pace. «Αισιόδοξο και υπερβατικό, το νέο του έργο προσφέρει στον θεατή μιαν αίσθηση προοπτικής στο απέραντο σύμπαν, ενθαρρύνοντας τον βαθύ στοχασμό», αναφέρει η ανακοίνωση της γκαλερί Pace.

Ο Τζεφ Κουνς εκτός από το έργο που έστειλε στην Σελήνη δημιούργησε και ένα αντίγραφο σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Το έργο που έμεινε στην Γη είναι κατασκευασμένο από το ίδιο υλικό- ατσάλι και η κάθε φάση της Σελήνης έχει ύψος 15,5 ίντσες και στο καθένα θα τοποθετηθεί ένα διαμάντι, ένα ζαφύρι ή ένα ρουμπίνι, για να υποδηλωθεί το σημείο προσελήνωσης της «Ωδής».

Οι άλλες καλλιτεχνικές πινελιές στην Σελήνη

Η ίδια η προσελήνωση της «Ωδής» (ή του «Οδυσσέα») είναι ιστορικό γεγονός, αλλά πλέον και το έργο του Τζεφ Κουνς γίνεται πλέον ένα κομμάτι της ιστορίας.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που μία αποστολή στη Σελήνη συνοδεύεται από κάποιο έργο τέχνης. Το 1971 τα μέλη της αποστολής του Apollo 15 άφησαν στο φεγγάρι μία αλουμινένια φιγούρα του Βέλγου καλλιτέχνη Πολ Βαν Χόιντονκ και μία αναμνηστική πλάκα για 14 αστροναύτες και κοσμοναύτες που είχαν χάσει τη ζωή τους υπηρετώντας την εξερεύνηση του διαστήματος.

Πιστεύεται επίσης ότι έξι διάσημοι καλλιτέχνες – Άντι Γουόρχολ,  Ρόμπερτ Ράουσκενμπεργκ,  Τζον Τσάμπερλεϊν, Κλάες Όλντενμπουργκ, Φόρεστ Μάγερς και  Ντέιβιντ Νόβρος- έστειλαν μυστικά ένα συλλογικό έργο με την αποστολή Apollo 12.

Το συλλογικό έργο με τον τίτλο «Το Μουσείο της Σελήνης» είναι ένα μικρό κεραμικό πλακάκι στο οποίο ο κάθε καλλιτέχνης χάραξε κάποιο σχέδιο και λέγεται πως παραμένει μέχρι σήμερα προσαρμοσμένο σε ένα βραχίονα του σεληνιακού οχήματος.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Μητέρα σκότωσε τα τέσσερα παιδιά της βάζοντας φωτιά στο στρώμα τους – Η τελευταία ανάρτηση και το σημειώμα αυτοκτονίας (photos/video)

«Μπλόκο» σε 5,7 τόνους κοκαΐνης στο λιμάνι του Σαουθάμπτον – Ποσότητα ρεκόρ για τη Βρετανία, αξίας πάνω από μισό δισ. ευρώ (photos)

«Κόλαση» φωτιάς στη Βαλένθια: Τουλάχιστον 4 νεκροί από πυρκαγιά σε συγκρότημα κατοικιών – Σοκαριστικές εικόνες (videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα