Ο Μπάιντεν, ο Νετανιάχου και ο σκοτεινός μέντορας

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, το 2021, ο Πρόεδρος Μπάιντεν έδωσε εντολή στους στενούς συνεργάτες του «να κατευνάσουν τον Νετανιάχου με αγάπη» για να εξασφαλίσουν το ταχύτερο δυνατόν μία εκεχειρία. Η προσέγγιση του Μπάιντεν ήταν διαφορετική από εκείνη των προκατόχων του στον Λευκό Οίκο, που ζητούσαν επιμόνως εκεχειρία και αυτοσυγκράτηση από το Ισραήλ σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Όπως γράφει ο δημοσιογράφος Φράνκλιν Φόερ στο βιβλίο του «The Last Politician: Inside Joe Biden’s White

House and the Struggle for America’s Future», ο Μπάιντεν μίλησε με τον Νετανιάχου έξι φορές τις 11 μέρες που διήρκεσε ο πόλεμος του 2021.

«Μπίμπι, πρέπει να σου πω ότι δέχομαι πιέσεις εδώ. Δεν έχουμε το Δημοκρατικό Κόμμα του Σκουπ Τζάκσον» είπε σε μια από αυτές τις συνομιλίες ο Μπάιντεν στον Νετανιάχου, όπως υποστηρίζει ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στο βιβλίο «Bibi: My Story». «Με έχουν στριμώξει να μπει τέλος το ταχύτερο δυνατόν σε αυτή την ιστορία» είπε ο Μπάιντεν στον Νετανιάχου, σύμφωνα πάντα με τα όσα καταγράφονται στο βιβλίο.

Ο Σκουπ Τζάκσον

Ποιος είναι όμως ο Σκουπ Τζάκσον και γιατί αναφέρθηκε σε αυτόν ο Μπάιντεν; Ο Χένρι Μάρτιν «Scoop» Τζάκσον (1912 – 1983) ήταν βουλευτής από το 1941 έως το 1953 και γερουσιαστής από το 1953 μέχρι το 1983, που εκλεγόταν στην πολιτεία της Ουάσιγκτον. Είναι μια ιστορική μορφή στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος, ένας από τους πιο φανατικούς φιλο-ισραηλινούς και αντικομμουνιστές γερουσιαστές των Δημοκρατικών, που έφυγε από τη ζωή στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Θεωρείται από τα γεράκια της Ουάσιγκτον ως ένας από τους καθοριστικούς διαμορφωτές του αμερικανικού νεοσυντηρητισμού, πίστευε πως ήταν πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο πολεμικής εμπλοκής με την ΕΣΣΔ, ήταν υποστηρικτής του πολέμου στο Βιετνάμ, διαφωνούσε κάθετα με τη ρεαλιστική προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής που πρέσβευε ο Χένρι Κίσινγκερ. Οι αντίπαλοι τον έλεγαν «γερουσιαστή της Boeing», επειδή υποστήριζε σθεναρά την αύξηση των αμυντικών δαπανών σε μία περίοδο, τη δεκαετία του 1960, που η συντριπτική πλειονότητα των συμβολαίων της Boeing ήταν για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο Τζάκσον ήταν ένας από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές της αύξησης της βοήθειας στο Ισραήλ και το Εβραϊκό Ινστιτούτο για Θέματα Εθνικής Ασφάλειας, σε συνεργασία με την οικογένεια Τζάκσον, έχει θεσπίσει την απονομή του Βραβείου Χένρι Τζάκσον για Διακεκριμένη Υπηρεσία, το οποίο απονέμεται σε άτομα που διακρίνονται για την αφοσίωσή τους στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών που έχουν βραβευτεί είναι ο Τζο Λίμπερμαν, ο Ντικ Τσένι και ο Πολ Γούλφοβιτς, πρώην συνεργάτες του Τζάκσον στο Δημοκρατικό Κόμμα, που μεταπήδησαν στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών και υποστήριξαν τον Ρόναλντ Ρέιγκαν και τον Τζορτζ Μπους. Ο Τζάκσον επηρέασε όσο λίγοι την εξωτερική πολιτική του Τζορτζ Μπους στη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.

Στα χνάρια του μέντορα

Η σημερινή άνευ όρων υποστήριξη του Ισραήλ από την κυβέρνηση Μπάιντεν θύμισε σε αρκετούς αναλυτές την επιρροή που άσκησε ο γερουσιαστής Τζάκσον σε νέους πολιτικούς του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως ο σημερινός Πρόεδρος, που μπήκε στην πολιτική στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Η επίσημη γραμμή του Λευκού Οίκου σήμερα είναι ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν χρησιμοποιεί τις στενές σχέσεις με τον Νετανιάχου για να αποτρέψει την κλιμάκωση του πολέμου και τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ αμάχων, αν και οι σύμβουλοί του παραδέχονται – όπως έγραψαν οι «New York Times» – ότι η προσέγγιση «δεν είχε τα αποτελέσματα που ελπίζαμε».

Η πραγματικότητα είναι πως ο Μπάιντεν αφήνει ανενόχλητο τον Νετανιάχου, που μέχρι τώρα έχει ισοπεδώσει δεκάδες χιλιάδες κτήρια στη Γάζα, έχει σκοτώσει πάνω από 23.000 Παλαιστίνιους (τα δύο τρίτα των νεκρών είναι παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι) και έχει υποχρεώσει στην προσφυγιά το 85% των Παλαιστίνιων της Γάζας (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ).

Η πραγματικότητα αποδεικνύει επίσης πόσο έωλος είναι ο αμερικανικός ισχυρισμός ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αποσοβήσουν έναν περιφερειακό πόλεμο. Το Ισραήλ, χρησιμοποιώντας αμερικανικά όπλα και πυρομαχικά, επιχειρεί συγχρόνως στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και τον Λίβανο, ενώ οι Αμερικανοί έχουν αναλάβει τους Υεμενίτες αντάρτες Χούθι και τις φιλο-ιρανικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τη Συρία.

Η κλιμάκωση καταδεικνύει μια θεμελιώδη αντίφαση στην πολιτική Μπάιντεν: η επιθυμία του να στηρίξει μέχρι τέλους το Ισραήλ δημιουργεί τον κίνδυνο περιφερειακού πολέμου, τον οποίον ο ένοικος του Λευκού Οίκου λέει ότι θα ήθελε να αποφύγει. Όμως, όσο συνεχίζεται το λουτρό αίματος στη Γάζα, αυξάνεται ο κίνδυνος ενός «ατυχήματος» που θα οδηγούσε σε περιφερειακή σύγκρουση. Ωστόσο ο Μπάιντεν «αρνείται έως τώρα το ένα και μοναδικό βήμα που θα μπορούσε να αποτρέψει τη γενίκευση του πολέμου και την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ σε άλλον έναν πόλεμο – και το βήμα αυτό είναι η εκεχειρία στη Γάζα», όπως έγραψε στο «The Nation» η αναλύτρια Τρίτα Πάρσι.

«Σφιχτή αγκαλιά στον Μπίμπι»

Αναφερόμενος στον πόλεμο στη Γάζα πριν από τρία χρόνια, ο Φράνκλιν Φόερ έγραψε ένα κεφάλαιο στο βιβλίο του, με τίτλο «Σφιχτή αγκαλιά στον Μπίμπι» και εξηγεί ότι ο Μπάιντεν έμαθε από την προηγούμενη εμπειρία του πως η άσκηση κριτικής στον Νετανιάχου θα άφηνε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό εκτός αμερικανικής επιρροής.

Στις 19 Μαΐου 2021 ο Μπάιντεν μιλούσε στο τηλέφωνο με τον Νετανιάχου και του είπε «άκου, φίλε, έχουμε ξεφύγει εδώ» αναφερόμενος στην ισραηλινή επίθεση. Ο Νετανιάχου προσπάθησε να αιτιολογήσει την τακτική του και τον διέκοψε ο Αμερικανός Πρόεδρος με μια φράση: «Τέλειωσέ το». Δυο μέρες αργότερα ο Νετανιάχου συμφώνησε σε εκεχειρία. Σήμερα όμως φαίνεται ότι ο Μπάιντεν δεν έχει στο λεξιλόγιό του αυτό το «τέλειωσέ το». Αντιμετωπίζει το Ισραήλ ως κεντρικό πυλώνα της αμερικανικής ηγεμονίας στη Μέση Ανατολή, που μαζί με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία αποτελούν αναχώματα στον αραβικό εθνικισμό.

Η ταύτιση του Μπάιντεν με τις μαξιμαλιστικές επιδιώξεις του Νετανιάχου παραπέμπει στις απόψεις του μέντορα του Μπάιντεν τη δεκαετία του 1970, του γερουσιαστή Σκουπ Τζάκσον. Ο Μπάιντεν δεν έχει ξεφύγει ούτε ένα βήμα από τα όσα έμαθε από τον Τζάκσον, γράφει ο Τζιτ Χιρ στο «The Nation». Ακολουθεί πιστά το δόγμα ότι μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ δεν πρέπει να υπάρχει το παραμικρό χάσμα. Και δεν είναι το πρώτο δείγμα γραφής του Μπάιντεν: επί διακυβέρνησης Ομπάμα ο Μπάιντεν είχε σαμποτάρει τις προσπάθειες περιορισμού του ισραηλινού εποικιστικού προγράμματος στη Δυτική Όχθη.

Άρα δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει η πολιτική Μπάιντεν, ο οποίος αναλαμβάνει και το ρίσκο. Το οποίο μπορεί να είναι προσωπικό και να στοιχίσει στον Μπάιντεν την επανεκλογή του, αλλά μπορεί και να αποδειχτεί μοιραίο για όλη τη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε επίσης:

HRW: Τρομακτική χρονιά για τα ανθρώπινα δικαιώματα το 2023 – «Έγκλημα πολέμου» η μαζική σφαγή αμάχων στη Γάζα

Η Αθήνα είναι η χειρότερη πόλη στην Ευρώπη για τους ψηφιακούς νομάδες (photos)

Οι άγνωστοι Χούθι και ο πρόεδρος Μπάιντεν που έκανε το όνειρό τους πραγματικότητα (photos/video)

Keywords
Τυχαία Θέματα