Νομοθετούν ασφαλιστικό και φορολογικό και από Δευτέρα έρχεται και η συμφωνία

ΠΟΛΙΤΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είμαστε κοντά στα μεγάλα θέματα και μακριά σε μικρότερα θέματα για τα οποία δεν θα μπορούσαμε μέσα σε 10 – 15 ώρες διαπραγμάτευσης να λύσουμε, υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην κοινή συνέντευξη τύπου με τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομίας, Κατρούγκαλο και Σταθάκη.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για σύγκλιση με τους θεσμούς στα βασικά θέματα, επισημαίνοντας ότι έχουν απομείνει κάποιες μικρότερες διαφορές που θα πρέπει να επιλυθούν.

Τόνισε επίσης ότι με το κουαρτέτο συζητήσαμε πώς θα προχωρήσουμε και αποφασίσαμε αφού υπάρχει ο περιορισμός

της Συνόδου του ΔΝΤ να διακόψουμε και να συνεχίσουμε από Δευτέρα με στόχο συμφωνία στο Eurogroup στις 22 Απριλίου.
«Σεβόμαστε τις διαφορές των άλλων , ακούμε τις εκτιμήσεις τους για τα μέτρα αλλά διατηρούμε ως κυρίαρχη χώρα το δικαίωμα το πώς θα φτάσουμε στους στόχους τελικά να το αποφασίσουμε εμείς.

Θα ετοιμάσουμε δυο νομοσχέδια που θα μπουν στη Βουλή την άλλη εβδομάδα. Το ένα για το φόρο εισοδήματος και το άλλο για τις συντάξεις. Θα πάνε στη Βουλή με κανονικές διαδικασίες και «θα είμαστε ανοικτοί για τις όποιες παρατηρήσεις των Θεσμών», σημείωσε, ενώ συνέχισε λέγοντας πως «ελπίζει να ψηφιστεί ως το τέλος του μήνα».

Όπως είπε για τα δυο θέματα Αθήνα και δανειστές είναι ήδη πολύ κοντά.

Στο νόμο για την φορολογία έχουμε βρει το 1% του ΑΕΠ που χρειαζόταν από το φόρο εισοδήματος. Έχουμε πάρει πολλές συμβουλές από τους θεσμούς για το πώς θα είναι δομικά καλύτερο νομοσχέδιο. Είναι φορολογικά προοδευτικό, δήλωσε ο Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, η έκπτωση φόρου ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και μειώνεται 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος, για συνολικό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ.

Η προοδευτικότητα ή μη του συστήματος είναι μια πολιτική απόφαση που διχάζει παγκοσμίως, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε Ευρώπη, ΗΠΑ. Όπως ανέφερε ο Τσακαλώτος τα ενοίκια φορολογούνται αυτοτελώς με τρεις συντελεστές, ενώ τα μερίσματα φορολογούνται επίσης αυτοτελώς με 15%.

Διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφισθεί στο τέλος του τρέχοντος μήνα, ενώ δεν απέκλεισε να υπάρξουν διαφοροποιήσεις σε αυτό.

«Υπάρχει ακόμα η αισιοδοξία ότι μέχρι τις 22 άντε 25, 26 Απριλίου θα έχουμε μια τελική λύση», εκτίμησε ο Τσακαλώτος.

Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι «Αν υπήρχε χρόνος είμαι πεπεισμένος ότι θα είχαμε τελική συμφωνία».

Τόνισε μάλιστα πως υπάρχει απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων και μετά το 2018, αλλά και για η Εθνική Σύνταξη έχει εξασφαλιστεί στα 384 ευρώ

Καμία επικουρική μικρού-μεσαίου συνταξιούχου δεν θα μειωθεί. Για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα ΕΤΕΑ περιλαμβάνεται τρίπτυχο μέτρων: περιορισμένων μειώσεων στις επικουρικές (το 10% των υφιστάμενων συνταξιούχων), χρήση αποθεματικών και δυνατότητα χρήσης λελογισμένης αύξησης των εισφορών. Το μίγμα είναι υπό συζήτηση.

Χαρακτήρισε ανακριβείς τις πληροφορίες ότι θυσιάστηκε το ΕΚΑΣ για να κλείσει η συμφωνία καθώς όπως είπε η σταδιακή κατάργησή του έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση αλλά και τις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι.

Ο Σταθάκης για τα κόκκινα δάνεια δήλωσε ότι έως τις 22 Απριλίου θα έχουμε λύση για το θέμα των κόκκινων δανείων.

«Έχει γίνει σημαντική πρόοδος και είμαστε πολύ κοντά στην επίλυση των όποιων εκκρεμοτήτων», τόνισε ο Γ. Σταθάκης ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και ένα έκτακτο Eurogroup στις 25-26 Απριλίου για τις τελικές αποφάσεις.

Τέλος ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία με τους θεσμούς, “δεν προκύπτει από πουθενά ότι τα έχουμε σπάσει”, δήλωσε, σημειώνοντας ότι πλέον κανείς δεν κατηγορεί την Ελλάδα ότι καθυστερεί.

“Είναι προς το συμφέρον μας να τελειώσει η διαδικασία γρήγορα. Να κλείσει η αξιολόγηση να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Στην Ουάσινγκτον θα γίνουν συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος και θα συνεχιστούν στην Ελλάδα και μετά στο Eurogroup για να καταλήξουμε σε ένα καλό τέλος”.

Σχολιάζοντας εξάλλου τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι “δεν ζητάμε από τους Έλληνες περισσότερα απ’ ό,τι μπορούν να κάνουν, άλλα να βγαίνουν οι αριθμοί” ο Τσακαλώτος σημείωσε ότι “και εμείς και οι θεσμοί νομίζουμε ότι βγαίνουν οι αριθμοί”.

“Βέβαια το ΔΝΤ έχει μια άλλη άποψη και πιέζει για περισσότερη αναπροσαρμογή από την πλευρά του χρέους, η Κομισιόν είναι σε μια ενδιάμεση θέση. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και δεν προκύπτει από πουθενά ότι έχει γίνει αυτό το σπάσιμο”.

ΒουλήνομοσχέδιαΑσφαλιστικόφορολογικόδιαπραγμάτευσηδανειστέςΚυβέρνησηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα