Μόνο στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών συμφώνησαν Λαφαζάνης - Θεοδωράκης (Video)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν Σταύρος Θεοδωράκης και Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά τη συνάντησή τους στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής σχηματισμού κυβέρνησης που βρίσκεται στα χέρια του επικεφαλής της «Λαϊκής Ενότητας». Μοναδικό σημείο σύγκλησης, η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα και η ύπαρξη ενός αναλογικότερου εκλογικού νόμου.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ζήτησε «να πάμε όλοι μαζί, όλα τα κόμματα, και όλοι

οι βουλευτές και να ψηφίσουμε την αφαίρεση του μπόνους των 50 εδρών, αυτό το απαράδεκτο δώρο που δίνεται στο πρώτο κόμμα, των 50 εδρών, το χάρισμα των 50 εδρών, να το αφαιρέσουμε από τον εκλογικό νόμο. Να πάμε, με δύο λόγια, στις επόμενες εκλογές, στις εκλογές, που έρχονται, με εκλογικό νόμο, την απλή αναλογική».

Ξεκαθάρισε δε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση σύγκλισης με το Ποτάμι», καθώς οι διαφορές «είναι πάρα πολύ μεγάλες».

Ζήτησε οι εκλογές να γίνουν «το νωρίτερο 27 Σεπτέμβρη», ενώ επιτέθηκε εκ νέου στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «ψηφίστηκε νύχτα το Μνημόνιο σε μια μέρα, δεν θα γίνουν νύχτα και οι εκλογές».

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε πως «οι αντιθέσεις δεν πρέπει να κρύβονται και οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συνομιλούν ανεξάρτητα από το ότι πολλές απόψεις μπορεί να είναι εκ διαμέτρου αντίθετες».

«Δεν έχουμε πολλά κοινά σημεία πολιτικής με τον κ. Λαφαζάνη και το νέο κόμμα του. Από ‘κει και πέρα όμως υπήρξε ένα σημείο επαφής. Υπερασπιζόμαστε κι εμείς την ύπαρξη ενός αναλογικότερου εκλογικού νόμου», ανέφερε.

«Θεωρούμε ότι θα έπρεπε αυτή η Βουλή να δώσει έναν νέο εκλογικό νόμο, όπως ζητούν τόσο καιρό οι φιλελεύθερες και οι αριστερές δυνάμεις της χώρας. Δεν είναι σωστό να πηγαίνουμε με αυτόν τον εκλογικό νόμο στην μάχη των εκλογών. Υπάρχει λοιπόν ένα σημείο επαφής. Βέβαια του εξήγησα ότι θεωρούμε ότι πρέπει να τηρηθεί απολύτως το Σύνταγμα και οι προβλέψεις του σε σχέση με την εκλογική διαδικασία.

»Δηλαδή πρέπει να τελειώσουμε με τις διερευνητικές εντολές, να πάμε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και μετά, αφού διαπιστωθεί η αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης, να πάμε σε κυβέρνηση με την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και εκλογές», κατέληξε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

ΛαφαζάνηςΘεοδωράκηςμπόνους 50 εδρώνHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα