Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: Συγκρατημένη νέα αρχή

Το καλό κλίμα που επικράτησε στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε εκφράσεις όπως «συγκρατημένη νέα αρχή» για της σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, «νέα σελίδα» και «διάθεση των ηγετών των δύο χωρών για επαναπροσέγγιση», ζητώντας

«να χτίσουμε πάνω στο καλό κλίμα» που επικρατεί στις σχέσεις των δύο χωρών μετά και τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Η σημερινή συνάντηση επαλήθευσε τη διάθεση για μια νέα επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για έναν πιο σαφή οδικό χάρτη για το πώς θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες. Πρόθεση είναι να ξανασυναντηθούμε πριν το τέλος του έτους, στη Θεσσαλονίκη σε ανώτατο επίπεδο με θετική ατζέντα στο μενού. Δεν λύθηκαν, βεβαίως, όλα τα προβλήματα, αλλά υπάρχει διάθεση να επαναπροσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας από μια θετική σκοπιά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ως προς την ατζέντα του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο, ο πρωθυπουργός είπε ότι «το πλαίσιο που οραματίζομαι για καλή συνεργασία, έχει τρεις άξονες: τον πολιτικό διάλογο υπό την καθοδήγηση των υπουργών Εξωτερικών με μοναδική βασική διαφορά τις θαλάσσιες ζώνες. Ο δεύτερος δίαυλος είναι τα ΜΟΕ που μπορούν να αποδώσουν καρπούς. Ο τρίτος άξονας αφορά στη λεγόμενη θετική ατζέντα, η οποία μπορεί να αφορά σε θέματα οικονομικής ή ενεργειακής συνεργασίας ή στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Αυτά μπορούν να οικοδομηθούν στη Θεσσαλονίκη πριν το τέλος του έτους».

Αναφερόμενος στη δέσμευση των ΗΠΑ για πώληση νέων F-16 και κιτ αναβάθμισης παλαιοτέρων μαχητικών στην Τουρκία, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «αυτό που μπορώ να πω είναι πως είναι ισχυρότερες παρά ποτέ οι σχέσεις ΕλλάδαςΗΠΑ. Επανεπιβεβαιώσαμε το πολύ υψηλό επίπεδο συνεργασίας», προσθέτοντας ότι «στο πλαίσιο συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ θα έχουμε θετικές ειδήσεις για την ενίσχυση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων», αλλά και επισημαίνοντας ότι «μας αφορά μόνο έμμεσα η σχέση ΗΠΑ – Τουρκίας, η στάση του Κογκρέσου φαίνεται να είναι γνωστή. Είναι κοινός τόπος πως οι εξοπλσμοί που δίνονται σε κράτη μέλη  του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται εναντίον άλλων κρατών-μελών».

Για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρουσιάζει δύο δρόμους για την Τουρκία, έναν καλό κι έναν λιγότερο καλό. Πρόθεση μας είναι να κινηθεί στον ευρωπαϊκό δρόμο», προσθέτοντας με νόημα ότι «αυτό που θέλουμε είναι η Τουρκία να παίζει με τους δικούς μας κανόνες» και ότι είναι προς το συμφέρον μας η Τουρκία να βρίσκεται σε τροχιά εντός της Δύσης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επανειλημμένα ότι προφανώς δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα, ωστόσο, επισήμανε ότι στόχος είναι οι σχέσεις των δύο πλευρών να μη βρίσκονται συνεχώς «στα κόκκινα» και υπογράμμισε ότι στο παρελθόν είχαν υπάρξει περίοδοι καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς να έχει επιλυθεί το μοναδικό ζήτημα, δηλαδή, αυτό της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν για τη συνάντηση με Μητσοτάκη: «Είθε να αποβεί ωφέλιμη για τις χώρες μας»

Έφη Αχτσιόγλου: Ποιοι τάσσονται δημόσια στο πλευρό της

Κυβέρνηση σε αναζήτηση ρυθμού: Με το καλημέρα τρία αυτογκόλ!

Keywords
Τυχαία Θέματα