Μητσοτάκης από Βίλνιους: Διάθεση επαναπροσέγγισης με την Άγκυρα – Σε τρεις άξονες η συνεργασία

Στις λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε, σε δηλώσεις του από το Βίλνιους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ και στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για το πλαίσιο συνεργασίας που οραματίζεται με την Τουρκία για το μέλλον, είπε πως στηρίζεται σε τρεις άξονες:

1)στον πολιτικό διάλογο, υπό την καθοδήγηση των υπουργών εξωτερικών

2)στα

μέτρα οικοδόμησης και εμπιστοσύνης

3)στη δυτική ατζέντα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο και στις ανακοινώσεις που ακολούθησαν, λέγοντας πως το κλίμα «υποδηλώνει τη διάθεση και των δύο ηγεσιών να επαναπροσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας».

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, είπε ότι «σύντομα αναμένεται να υπάρχουν θετικά νέα για το πώς η Ουάσινγκτον θα ενισχύσει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, στο πλαίσιο της Συμμαχίας». Όσο για το θέμα των F-16 στην Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι «εμάς, την Ελλάδα, μας αφορά μόνο έμμεσα το θέμα».

Σε ερώτηση για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι είναι προς όφελος και της Ελλάδας να υπάρχουν καλές σχέσεις με την Άγκυρα και μίλησε για «στροφή» στην πολιτική της Τουρκίας.

«Αυτό που μας απασχολούσε πάντα, ήταν να μην χρησιμοποιούνται ΝΑΤΟϊκά όπλα εναντίον μας», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «από εκεί και πέρα, κάθε χώρα έχει δικαίωμα να φροντίζει για την άμυνά της».

«Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να χτίσουμε πάνω στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών, μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και μετά την έμπρακτη στήριξη που παρείχε και η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η ελληνική κοινωνία στον σεισμόπληκτο τουρκικό λαό θεωρώ ότι άλλαξαν πολλά πράγματα των σχέσεών μας και η σημερινή μας συνάντηση επανεπιβεβαίωσε τη διάθεση και τη δικιά μου και του κ. Ερντογάν για μια νέα επανεκκίνηση ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και γι αένα θα έλεγα πιο σαφήδίαυλο, οδικό χάρτη για το πώς θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες,

Όπως γράφτηκε και στην ανακοίνωση, πρόθεση μας είναι να μπορέσουμε να ξανασυναντηθούμε πριν το τέλος του έτους σε επίπεδο Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, με μία προφανώς θετική ατζέντα στο μενού. Αυτό δεν σημαίνει προς Θεού ότι λύθηκαν ως δια μαγείας τα σημαντικά προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία, αλλά πιστεύω ότι υποδηλώνει τη διάθεση και των δύο ηγεσιών να προσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας μέσα από μία πιο θετική σκοπιά και αυτό κρατώ ως το πιο σημαντικό συμπέρασμα της σημερινής συνάντησης», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Τι συμφώνησαν με τον Ερντογάν

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Vilnius της Λιθουανίας, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας. 

Σύμφωνα με το Μαξίμου, η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Οι κκ. Μητσοτάκης και Erdogan συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος των δύο χωρών το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια.

Προς τούτο συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να οικοδομήσουν πάνω στο θετικό μομέντουμ και να ενεργοποιήσουν κατά το επόμενο διάστημα πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγούν τη διαδικασία και να ενημερώνουν τους ηγέτες για την πρόοδο που σημειώνεται.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο συχνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, ώστε να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την έναρξη της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε την ύπαρξη νέου Υπουργικού Συμβουλίου και στις δύο χώρες με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει πως «αντιλαμβάνομαι πως οι Υπουργοί Εξωτερικών έχουν ήδη μιλήσει και έχουν μία πολύ καλή επαφή και συνεργασία».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην αρχή της συνάντησης των δύο ηγετών ήταν παρών και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος και συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επανεκλογή του. Με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Καλίν για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος έκανε ένα tweet για τη συνάντησή τους και έγραψε: «Συναντήθηκα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Είθε η συνάντησή μας να αποβεί ωφέλιμη για τις χώρες μας».

NATO Zirvesi marjında Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile bir görüşme gerçekleştirdik. Toplantımız ülkelerimiz için hayırlara vesile olsun. pic.twitter.com/lbIX20Oks9

Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) July 12, 2023

Διαβάστε επίσης:

Σκέρτσος: Οι ακτοπλόοι δεσμεύτηκαν για προσφορές έως 20% έκπτωση – «Όχι» σε ship pass

Κυβέρνηση σε αναζήτηση ρυθμού: Με το καλημέρα τρία αυτογκόλ!

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Κυβερνητικό «τυράκι» στους εφοπλιστές, με στόχο τις… προσφορές

Διαβάστε επίσης:

Μηταράκης: Καταργείται η πανεπιστημιακή αστυνομία – Στους πρυτάνεις η φύλαξη των ΑΕΙ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με τον Μακρόν – Στο επίκεντρο οι ελληνογαλλικές σχέσεις (photos)

Nίκος Παππάς: «Λάθος η επιστροφή στη φωλιά της ριζοσπαστικής Αριστεράς» – Αιχμή σε Τσακαλώτο για το «μαξιλάρι» των 37 δισ. (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα