Μεξικό: Πώς το λογισμικό Pegasus συνδέεται με τη «σφαγή» 43 φοιτητών – Ο ρόλος του Ισραήλ (Videos)

Η έκθεση με τίτλο «Top Secret», που διοργανώνει η γαλλική κινηματογραφική λέσχη μέχρι τις 21 Μαΐου, με θέμα τα κατασκοπευτικά φιλμ,  καταλήγει με μία παρουσίαση όπου η πραγματικότητα ξεπερνά την μυθοπλασία.

Προβάλλονται τρία βίντεο που έγιναν από την ερευνητική ομάδα Forensic Architecture, με την υποστήριξη της Διεθνούς Αμνηστίας και της πλατφόρμας Citizen Lab, με θέμα την χρησιμοποίηση του λογισμικού παρακολούθησης Pegasus, με στόχο δημοσιογράφους,

ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλους.

Ο δικαστής και το λογισμικό Pegasus

Ένα από τα βίντεο αναφέρεται σε μία υπόθεση στο Μεξικό, που αφορά στην «εξαφάνιση» 43 φοιτητών στα νοτιοδυτικά της χώρας, τον Σεπτέμβριο του 2014.

Έχει αποδειχτεί ότι ο πρώην δικαστής Τόμας Χερόν, του οποίου ο ρόλος ήταν κρίσιμος για να αποκτήσουν οι μεξικανικές αρχές το λογισμικό Pegasus, έκανε ό, τι περνούσε από το χέρι του για να σαμποτάρει την έρευνα αυτού του μαζικού εγκλήματος, χρησιμοποιώντας το λογισμικό ακόμα και για να παρακολουθεί συγγενείς και δικηγόρους που εκπροσωπούν τις οικογένειες των θυμάτων σε μία προσπάθεια να τους φιμώσει.

Κατά του Χερόν έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, αλλά κατάφερε να καταφύγει στο Ισραήλ, όπου η κυβέρνηση αρνείται να τον εκδώσει στο Μεξικό.

Η γαλλική Le Monde, μαζί με άλλα 15 Μέσα Ενημέρωσης απ΄ όλο τον κόσμο, έκανε εκτεταμένη έρευνα για το  «Pegasus Project», το οποίο ανέπτυξε και έριξε στην αγορά η ισραηλινή εταιρία NSO. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «το Μεξικό ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που αγόρασε το λογισμικό Pegasus», στις αρχές του 2011 και έτσι έγινε «ένα είδος εργαστηρίου γι αυτή την κατασκοπευτική τεχνολογία».

Οι δύο πρώτοι επίσημοι πελάτες της ισραηλινής εταιρίας NSO ήταν δύο μυστικές υπηρεσίες που λειτουργούσαν εκτός πλαισίου επιτήρησης των δικαστικών αρχών. Όπως η απόκτηση του Pegasus από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του μεξικανικού κράτους, Χεσούς Μουρίγιο Καράμ, νομιμοποίησε την χρήση του λογισμικού και χρησιμοποιήθηκε για να παρακολουθούνται 15.000 πολίτες στο διάστημα 2014-2017.

Ο άνθρωπος κλειδί για τη νομιμοποίηση μέσω του δικαστικού συστήματος του λογισμικού παρακολούθησης ήταν ο Τόμας Χερόν , που τοποθετήθηκε από τον Καράμ, το 2013, για να ηγηθεί της νεοσυσταθείσας Υπηρεσίας Εγκληματικών Ερευνών  (AIC).

Η σφαγή των φοιτητών

Τον Σεπτέμβριο του 2014, 43 φοιτητές από την Σχολή Αγιοτζινάπα, που είχαν μεταβεί με λεωφορείο στην πόλη του Μεξικού για να πάρουν μέρος σε διαδήλωση, «εξαφανίστηκαν», μετά από επίθεση που δέχτηκε το λεωφορείο από άνδρες της τοπικής αστυνομίας. Η υπόθεση προκάλεσε σάλο στο Μεξικό.

Ο Χερόν, που είχε αναλάβει για λογαριασμό της AIC να προχωρήσει μέχρις εσχάτων την έρευνα, υποστήριξε ότι διεφθαρμένοι αστυνομικοί συνέλαβαν τους φοιτητές και τους παρέδωσαν σε μέλη μιας συμμορίας εμπόρων ναρκωτικών, τα οποία θεώρησαν  ότι οι φοιτητές ήταν μέλη αντίπαλης συμμορίας τους σφαγίασαν και πέταξαν τα πτώματα σε χωματερή.

Αυτή είναι η επίσημη εκδοχή για την σφαγή, η «ιστορική αλήθεια», όπως είπε ο Χερόν.

Αλλά φαίνεται πως αυτή ήταν η μισή «ιστορική αλήθεια». Γιατί στην υπόθεση αυτή εμπλέκονται κρατικές υπηρεσίες τις οποίες επιχείρησε να καλύψει ο Χερόν, παραπλανώντας τους δικαστές που είχαν αρχίσει την έρευνα. Ο Χερόν κατηγορήθηκε επίσης για βασανιστήρια και για απόκρυψη στοιχείων που αφορούσαν στη συγκεκριμένη έρευνα για τους 43 φοιτητές.

Η κάλυψη του Ισραήλ

Ο φάκελος αυτός είχε αρχειοθετηθεί, αλλά μετά την εκλογή του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, το 2019 άνοιξε και πάλι. Όμως ο Χερόν κάποια στιγμή εξαφανίστηκε από το Μεξικό.

Όπως έγραψαν οι New York Times, τον Ιούλιο του 2021 από Ισραηλινό αξιωματούχο έγινε γνωστό πως ο Χερόν έφτασε στο Ισραήλ τον Σεπτέμβριο του 2019 με τουριστική βίζα, η οποία όταν έληξε ζήτησε πολιτικό άσυλο. Και έκτοτε το Ισραήλ αρνείται να τον εκδώσει.

Δικηγόρος του Χερόν δήλωσε στην εφημερίδα New York Times ότι ο πελάτης της αρνείται όλες τις κατηγορίες. Μεξικανός αξιωματούχος δήλωσε από την πλευρά του ότι ο Χερόν έχει την αμέριστη συμπαράσταση ισραηλινών εταιριών με τις οποίες έχει διασυνδέσεις, μεταξύ των οποίων η NSO.

Η άρνηση του Ισραήλ να εκδώσει τον Χερόν στο Μεξικό, επιτρέπει να βγαίνει το συμπέρασμα ότι το ισραηλινό κράτος δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία για τη δράση της NSO και το λογισμικό Pegasus.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Διώξεις για εσχάτη προδοσία στους «5» που σχεδίαζαν κατάλυση του πολιτεύματος και απαγωγή του υπουργού Υγείας

Ερντογάν: Ανακοίνωσε την ημερομηνία των εκλογών στην Τουρκία – Θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου (Video)

Βατικανό: Ερευνά φήμες για «σεξ πάρτι» σε καθεδρικό ναό του Νιούκαστλ

Keywords
Τυχαία Θέματα