Βενιζέλος: Να είμαστε αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού

Την Πέμπτη 26/1 στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε διοργανώνεται από τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πάντειου Πανεπιστημίου και άλλους φορείς, δημόσια συζήτηση με τη συμμετοχή των καθηγητών του Συνταγματικού Δικαίου, Νίκου Αλιβιζάτου, Ευάγγελου Βενιζέλου, Ξενοφώντα Κοντιάδη και Ιφιγένειας Καμτσίδου.

Σε ανάρτησή του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην υπουργός και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, αναφέρει ότι

οι οργανωτές έθεσαν ως τίτλο της εκδήλωσης το ερώτημα «Μένουμε Ευρώπη»; Και ως υπότιτλο: Υποκλοπές, Δικαιώματα και Κράτος Δικαίου και σχολιάζει ότι αν και δεν ρωτήθηκε για τον τίτλο, δεν τον ενοχλεί, το αντίθετο.

«Προφανώς ο τίτλος παραπέμπει στο κίνημα αντίδρασης στην προκήρυξη του δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015 το πανηγυρικό αποτέλεσμα του οποίου ανατράπηκε εξίσου πανηγυρικά σε λίγες ημέρες. Προφανώς το υπονοούμενο ερώτημα είναι αν το αξιακό και θεσμικό ζητούμενο της αντίδρασής μας του Ιουλίου του 2015, διατηρείται σε ισχύ και σήμερα», αναφέρει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας ότι «προφανώς διατηρείται σε ισχύ», ενώ ξεκαθαρίζει ότι η αντίδρασή του δεν ήταν ούτε συγκυριακή, ούτε φευγαλέα, ούτε μικροκομματική.

Συνεπώς, ο ίδιος εκλαμβάνει τη χρήση του ερωτήματος «Μένουμε Ευρώπη;» στον τίτλο της εκδήλωσης αυτής «ως ένδειξη ευρύτατης εκ των υστέρων και εκ του αποτελέσματος, αποδοχής της σημασίας που έχει να «Μένουμε Ευρώπη», να είμαστε ως κράτος, ως κοινωνία και ως έννομη τάξη αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού και κεκτημένου», όπως σημειώνει.

«Αυτό προσωπικά δεν το χαρίζω σε κανένα και σε καμία είτε ασκεί εξουσία θεσμική είτε νομίζει ότι ασκεί εξουσία ιδεολογική. Η αρνητική εμπειρία του παρελθόντος δεν λειτουργεί ως λόγος έκπτωσης των απαιτήσεων μας από την εμπειρία του παρόντος και κυρίως ως λόγος να γινόμαστε επικίνδυνα ολιγαρκείς «για να μην έρθουν οι άλλοι», με αποτέλεσμα οι «άλλοι» να θεωρούν ότι εξαλείφεται η σημασία του Συντάγματος και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου» καταλήγει ο κ. Βενιζέλος.

Διαβάστε επίσης:

Οικονόμου: Ασέβεια και εξαπάτηση των συνταξιούχων ήταν ο νόμος Κατρούγκαλου, που πετσόκοψε τις συντάξεις

Politico: Η ΜΚΟ της Μανταλένας Καϊλή πήρε 105.000 ευρώ από πρόγραμμα που προωθούσε η αδερφή της

Πόπη Τσαπανίδου: Ο Μητσοτάκης θυμήθηκε να μιλήσει για μισθούς μετά από ένα χρόνο αισχροκέρδειας

Keywords
Τυχαία Θέματα