«Μετωπική» με τη διαφθορά - Σε σκληρή πόλωση οδηγείται το πολιτικό σκηνικό

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

Σε σκληρή πόλωση οδηγείται το πολιτικό σκηνικό εξαιτίας της υπόθεσης της Novartis. Οι κυβερνητικοί χειρισμοί από την πρώτη στιγμή μαρτυρούν ότι η κυβέρνηση επενδύει πολιτικά στη συγκεκριμένη υπόθεση – και μάλιστα στον μέγιστο βαθμό – προκειμένου να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Το Μαξίμου δείχνει να ποντάρει σε μια αργόσυρτη διαδικασία που θα προκαλεί φθορά στο αντίπαλο στρατόπεδο, ει δυνατόν ως τις εκλογές. Σε αντίθεση

πάντως με εκτιμήσεις που λένε πως η επιστράτευση της σκανδαλολογίας από την κυβέρνηση δείχνει εκλογές σύντομα, η κυβέρνηση επιμένει στο κυρίαρχο και διακηρυγμένο σενάριο της ολοκλήρωσης της θητείας της.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέλησε να προλάβει αντιδράσεις και κατηγορίες για «λασπολογία» και συκοφάντηση πολιτικών προσώπων που εξαπέλυσαν κατ’ αρχάς οι εμπλεκόμενοι, λέγοντας ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εξαπολύσει κυνήγι μαγισσών και να στήσει λαϊκά δικαστήρια.

Με τις έντονες αντιδράσεις των εμπλεκόμενων να συνεχίζονται, το πολιτικό σύστημα αναμένει τις αποφάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας σχετικά με την προτεινόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία διερεύνησης της υπόθεσης, αν δηλαδή θα ζητήσει σύσταση Εξεταστικής ή Προανακριτικής Επιτροπής (σ.σ.: η δεύτερη διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων). Χθες, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Τσίπρα, που συνεδρίασε από κοινού με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, δεν έλαβε τέτοιες αποφάσεις και η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί σε νέα συνεδρίαση εντός των επόμενων εικοσιτεραώρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη συνεδρίαση του οργάνου υπήρξε μια προκαταρκτική συζήτηση για τη διευκρίνιση νομικών ζητημάτων, ενώ συνεχίζεται η μελέτη της δικογραφίας. Οι αποφάσεις παραπέμφθηκαν για την επόμενη συνεδρίαση του οργάνου.

Τέσσερις βασικοί στόχοι

Η υπόθεση αυτή δεν έσκασε ως κεραυνός εν αιθρία, αντιθέτως ουκ ολίγες φορές στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο Παύλος Πολάκης, στο πλαίσιο της Εξεταστικής για την Υγεία είχαν προειδοποιήσει ότι έρχονται αποκαλύψεις. Εν προκειμένω, στην υπόθεση της Novartis, το αν αυτές οι «αποκαλύψεις» και οι κατηγορίες είναι «δεμένες» ή όχι, όπως καταγγέλλουν οι εμπλεκόμενοι, θα φανεί στη συνέχεια.

Προς το παρόν, αυτό που μπορεί να διακρίνει κανείς είναι οι πολιτικές στοχεύσεις της κυβέρνησης, η οποία όχι μόνο δεν έδειξε να τηρεί ουδέτερη στάση σε μια υπό εξέλιξη έρευνα, αλλά βγαίνει μπροστά καταγγέλλοντας την ύπαρξη ενός σκανδάλου τεραστίων διαστάσεων, «του μεγαλύτερου από συστάσεως του ελληνικού κράτους» (Δ. Παπαγγελόπουλος).

1. Μετά την εξέλιξη του Σκοπιανού και τις αντιδράσεις όπως καταγράφηκαν στα δύο συλλαλητήρια η κυβέρνηση επιχειρεί όχι απλώς να αλλάξει την ατζέντα, αλλά να βάλει «στοπ» σε μια διαχωριστική γραμμή «πατριώτες»/ «προδότες» που πήγε να διαμορφωθεί από τους γαλάζιους θιασώτες της σκληρής γραμμής στο θέμα της ονομασίας της γείτονος. Και να αναδείξει τις διαχωριστικές που η κυβέρνηση επιθυμεί: διεφθαρμένοι εναντίον αδιάφθορων. Χαρακτηριστική ως προς αυτό η αναφορά τους Αλέξη Τσίπρα από την Πάτρα ότι ως κυβέρνηση «και λάθη κάνουμε, και παραλείψεις υπάρχουν στο έργο μας» αλλά «το πολιτικό και ποινικό μας μητρώο είναι πιο καθαρό και από τον ξάστερο ουρανό».

Μάλιστα, στην ίδια ομιλία επιχείρησε μια ανανοηματοδότηση της έννοιας του πατριωτισμού, καθώς, όπως ανέφερε έχοντας προηγουμένως επικαλεστεί και τον αείμνηστο Κωστή Στεφανόπουλο, πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι «πράξη καθημερινής αρετής, συμβολής στα βάρη του κράτους, έμπρακτης καταδίκης κάθε φαινομένου διαφθοράς και ιδιοτέλειας». Με άλλα λόγια ο πρωθυπουργός επιχείρησε μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: και να θέσει την ενδεδειγμένη για τα συμφέροντα της κυβέρνησης διαχωριστική γραμμή και να δώσει ευρύτερο περιεχόμενο στην έννοια του πατριωτισμού, αποσυνδέοντάς τον από το «εθνικιστικό» περιεχόμενο.

«Δεν υπάρχει πατριωτισμός της μίζας»

2. Ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας να αντιστρέψει τα επιχειρήματα των αντιπάλων του, ταύτισε τη διαφθορά και τη διαπλοκή με τον αντιπατριωτισμό, φωτογραφίζοντας ως «ενόχους» τη Ν.Δ. και τον σημερινό αρχηγό της αλλά και – πιο ειδικά – τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με στόχο να εκθέσει τον ίδιο και το περιβάλλον του στο λεγόμενο «πατριωτικό» κοινό:

«Δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός των Panama papers, πατριωτισμός των offshore, πατριωτισμός του λαδώματος, πατριωτισμός της διαπλοκής, της εξαπάτησης του κράτους, της ιδιοποίησης του δημόσιου συμφέροντος, πατριωτισμός της μίζας και της διαφθοράς». Μίλησε δε για υποκρισία, πολιτικοί άνδρες «από τη μια να επιδίδονται σε διαγωνισμό πατριωτισμού, και από την άλλη να θεωρούν νόμιμη και ηθική την αναγραφή των ονομάτων τους σε καταλόγους φοροδιαφυγής ή να καταγγέλλουν ως πολιτική δίωξη την αναφορά των ονομάτων τους σε κακουργηματικές δικογραφίες».

Δίλημμα για Κυριάκο

3. Πέραν αυτών, βασική στόχευση του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι η πίεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Κατ’ αρχάς, το Μαξίμου ουσιαστικά θέτει τον αρχηγό της Ν.Δ. ενώπιον ενός ακόμη σκληρού διλήμματος: είτε να πάρει έμπρακτες αποστάσεις από τον θεωρούμενο ως «ακροδεξιό» του βραχίονα, τον οποίο εκφράζουν οι Σαμαράς – Γεωργιάδης, εν είδει εσωτερικής «κάθαρσης» έως ότου διαλευκανθεί η υπόθεση, είτε να δώσει πολιτική κάλυψη επωμιζόμενος και ο ίδιος και η Ν.Δ. συνολικά το πολιτικό κόστος και το στίγμα της διεφθαρμένης πολιτικής δύναμης. Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε προσώρας να καλύπτει το εσωτερικό του ζητώντας άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης, χωρίς κουκούλες (όπως και ο Β. Βενιζέλος) ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση επιχειρεί «να αποπροσανατολίσει από το τέταρτο μνημόνιο». Από κεί και πέρα, υπό την εκτίμηση ότι ο αρχηγός της Ν.Δ. δεν θα καταφέρει να διαχωριστεί από την «ακροδεξιά» του πτέρυγα, το Μαξίμου προσβλέπει σε μια αργόσυρτη κοινοβουλευτική διαδικασία προανακριτικής ή εξεταστικής, που θα προκαλεί σταδιακά όλο και μεγαλύτερη φθορά στη Ν.Δ. στην πορεία προς τις εκλογές.

Κυβερνητική συσπείρωση

4. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η σημασία που έχει για την κυβέρνηση η αλλαγή ατζέντας: η μετατόπιση από το «εθνικό θέμα» της ονομασίας της ΠΓΔΜ που προκαλεί ρήγματα μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛΛ επαναφέρει την κυβερνητική συσπείρωση δεδομένου ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής αποτελεί ζήτημα που θεωρείται πως περιλαμβάνεται στους διακηρυγμένους στόχους της κυβερνητικής συνεργασίας, πέραν της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο με σταθερότητα και ασφάλεια και το είχε υπενθυμίσει και ο Πάνος Καμμένος στην πρόσφατη δήλωσή στα τέλη Ιανουαρίου, μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛΛ.

NovartisΚυβέρνησηΣκοπιανόστόχοιIssue: 2007Issue date: 8-2-2018Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα