Σκάνδαλο Novartis: Σκοτεινό παρελθόν, άγνωστο μέλλον

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

Τα λεφτά είναι πολλά: Τζίροι 50 δισ. ευρώ, ζημιές Δημοσίου 3 δισ., μίζες 50 εκατομμυρίων. Τα εμπλεκόμενα πρόσωπα βάσει της δικογραφίας επίσης πολλά: Πάνω από 30, εκ των οποίων 10 πολιτικοί πρώτης γραμμής από την περίοδο που κυβερνούσαν τη χώρα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Η διάσταση διεθνής, με μυστικούς μάρτυρες και «μαύρο ταμείο», του οποίου την ύπαρξη και την αποκάλυψη των διαδρομών του χρήματος εγγυάται το FBI.

Η διαδικασία στη Δικαιοσύνη αναμένεται να

κρατήσει πολύ, ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στην αναμενόμενη Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής. Το σκάνδαλο της Novartis, του οποίου το «σκάσιμο» πολλοί περίμεναν, ήρθε για να μείνει.

Η κυβέρνηση ανυπομονούσε, η αντιπολίτευση ετοιμαζόταν. Το μαρτυρούν η υπουργική κινητοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και τα μέτρα αντιπερισπασμού της Ν.Δ. με τη δικογραφία για τον Πάνο Καμμένο. Τώρα η υπόθεση Novartis είναι εδώ. Έτοιμη να καλύψει την πολιτική επικαιρότητα. Να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, στην οποία κυριαρχούσε το Μακεδονικό. Να δώσει τροφή για δημοσιεύματα και κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Να θυμίσει πώς δημιουργήθηκε το χρέος που οδήγησε στα μνημόνια.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι η υπόθεση του θυμίζει τα «Πάμπερς» με τα οποία κατηγορήθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου, γι’ αυτό και θα καταρρεύσει. Μπορεί να έχει δίκιο, μπορεί και όχι. Πάντως αξίζει να θυμηθούμε ότι η σκανδαλολογία του 1989, εκτός από δίκες, οδήγησε και σε πολιτικές εξελίξεις. Μάλιστα καθοριστικού χαρακτήρα, σε περισσότερα από ένα κόμματα. Ήταν καταλύτης για την πολιτική ζωή του τόπου.

«Όλα στο φως»

Το μέγεθος της υπόθεσης φρόντισε να υπερτονίσει η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου το βράδυ της Δευτέρας, καθώς η επίμαχη δικογραφία όδευε για τη Βουλή:

● «Πριν από έναν χρόνο είχα αναφέρει ότι το σκάνδαλο Novartis τόσο από οικονομικής όσο και από ηθικής πλευράς θα συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία πολύ περισσότερο από το σκάνδαλο της Siemens», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή.

● Με ακόμη μεγαλύτερη ένταση ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος υπογράμμισε πως «είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», προτρέποντας όσους μιλούν για πολιτικές διώξεις να μην μιλούν γιατί εκτίθενται.

«Εμείς είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να δουν όλα το φως. Εμείς δεν παίζουμε με την ηθική εικόνα της Νέας Δημοκρατίας και δεν θα παίξει κανένας», σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη για τις εξελίξεις. Φρόντισε πάντως να ρίξει τα «πυρά» της προς το κυβερνητικό στρατόπεδο λέγοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση είναι έτοιμη να αποκαλύψει «και την απολύτως καθεστωτική συμπεριφορά της κυβέρνησης. Την ευθεία επιχείρηση ανάμειξης της εκτελεστικής εξουσίας στα εσωτερικά της Δικαιοσύνης».

Από την πλευρά του το ΚΚΕ σχολίασε πως «σταθερά ζητά την πλήρη διερεύνηση όλων αυτών των υποθέσεων, ωστόσο δεν πρόκειται να καλλιεργήσει αυταπάτες περί δήθεν “κάθαρσης”, όταν και στον χώρο του φαρμάκου το κουμάντο κάνουν τα μονοπωλιακά συμφέροντα, ούτε να παίξει σε παιχνίδια αποπροσανατολισμού, για τα οποία αξιοποιούνται συνήθως τέτοιες υποθέσεις».

Το Ποτάμι δήλωσε ότι «θα υπερασπιστεί την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης. Είμαστε αντίθετοι με τις μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και τις εξωθεσμικές παρεμβάσεις και καλούμε τους δικαστικούς λειτουργούς να περιφρουρήσουν το κύρος και την ανεξαρτησία τους αποφεύγοντας τον συγχρωτισμό τους με εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας και εν γένει της πολιτικής».

Η δικογραφία στη Βουλή...

Η διαβίβαση της δικογραφίας για το σκάνδαλο της Novartis, στο οποίο εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, ανακοινώθηκε από την αντιπρόεδρο της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης της Ολομέλειας το μεσημέρι της Τρίτης. Η αντιπρόεδρος γνωστοποίησε ότι το σύνολο της δικογραφίας θα μεταφερθεί και θα φυλάσσεται σε συγκεκριμένο γραφείο του Κοινοβουλίου, στην αίθουσα 131, και θα είναι διαθέσιμη προς ανάγνωση στους εκπροσώπους των κομμάτων και τους ενδιαφερόμενους βουλευτές.

Η δικογραφία αφορά δέκα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία ελέγχονται για δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, παθητική δωροδοκία και απιστία περί την υπηρεσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, τα αδικήματα αυτά έχουν παραγραφεί. Ωστόσο, υπάρχει το «παράθυρο» του αδικήματος του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, το οποίο δεν εμπίπτει στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, καθώς δεν παραγράφεται.

Εφόσον αποδειχθεί ότι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση έχουν «ξεπλύνει» χρήματα από μίζες για να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία, τότε δεν παραπέμπονται για τα περαιτέρω στο Ειδικό Δικαστήριο, αλλά στην Τακτική Δικαιοσύνη. Πάντως, και αν ακολουθηθεί η οδός της Προανακριτικής Επιτροπής, δεν είναι τελικά αυτή που αποφασίζει αν οι εμπλεκόμενοι θα βρεθούν στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου. Και αυτό διότι την απόφαση της Προανακριτικής Επιτροπής θα κρίνει – και μάλιστα με δεσμευτική απόφαση – το Δικαστικό Συμβούλιο, που αποτελείται από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό που ανέγνωσε η Τασία Χριστοδουλοπούλου στην Ολομέλεια, ο φάκελος της δικογραφίας αφορά τους:

● Αντώνιο Σαμαρά, πρωθυπουργό από 20.6.2012 έως 26.1.2015.

● Παναγιώτη Πικραμμένο, πρωθυπουργό από 16.5.2012 έως 20.6.2012.

● Δημήτριο Αβραμόπουλο, υπουργό Υγείας από το έτος 2006 έως το έτος 2009.

● Ανδρέα Λοβέρδο, υπουργό Υγείας από 7.9.2010 έως 17.5.2012.

● Ανδρέα Λυκουρέντζο, υπουργό Υγείας από 21.6.2012 έως 25.6.2013.

● Μάριο Σαλμά, αναπληρωτή υπουργό Υγείας από 22.6.2012 έως 23.6.2013.

Άδωνι Γεωργιάδη, υπουργό Υγείας από 25.6.2013 έως 9.6.2014.

● Ιωάννη Στουρνάρα, υπουργό Οικονομικών από 5.7.2012 έως 10.6.2014.

● Ευάγγελο Βενιζέλο, υπουργό Οικονομικών από 17.6.2011 έως 21.3.2012 και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης από 25.6.2013 έως 25.1.2015.

● Γεώργιο Κουτρουμάνη, υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από τον Ιούνιο του 2011 έως τον Μάιο του 2012.

Η αντιπρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε επίσης πως μεταξύ των εγγράφων που διαβιβάστηκαν είναι και οι από 21.2.2017, 8.3.2017 και 13.4.2017 αναφορές των Ανδρέα Λοβέρδου, Βασιλείου Κεγκέρογλου και Εύης Χριστοφιλοπούλου, στις οποίες φέρεται να καταγγέλλεται η τέλεση της πράξης της μη τιμολόγησης φαρμάκων και της αύξησης της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το έτος 2015 από τον τότε διατελέσαντα υπουργό Υγείας.

...έφερε θύελλα

Με το πρώτο βλέφαρο που έριξαν οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί στην επίμαχη δικογραφία ξεχείλισαν από πλευράς τους οι οργισμένες αντιδράσεις. «Σκευωρία», «κατασκευασμένοι μάρτυρες», «ευτελισμός της Δημοκρατίας» μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που προσέδωσαν, μαζί με τις δηλώσεις τους ότι θα καταθέσουν μηνύσεις. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρομοίασε την υπόθεση με τα «Πάμπερς» και τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1989, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για «ελεεινή σκευωρία» (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελίδα 10 του «Π»).

● «Η σκευωρία και οι σκευωροί αποκαλύφθηκαν με το πρώτο άνοιγμα του φακέλου. Πρόκειται για την πιο αδίστακτη και γελοία σκευωρία που έγινε ποτέ. Καταθέτω στον Άρειο Πάγο μήνυση κατά του ετοιμόρροπου Τσίπρα και κατά του πρώην αρχηγού της ΕΥΠ επί Ν.Δ. και υπουργού Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ Παπαγγελόπουλου και των συνεργών τους, εντός και εκτός του δικαστικού σώματος. Καταλαβαίνω ότι τους ενοχλεί η παρουσία μου. Τώρα θα καταλάβουν και εκείνοι ότι θα τους πάω μέχρι τέλους...» ήταν η οργισμένη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μόλις έλαβε γνώση του περιεχομένου της δικογραφίας.

● «Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί να με χτυπήσουν, ίσως γιατί υπήρξα και είμαι φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη, είχα δουλέψει με τον πρόεδρο, ίσως γιατί ενοχλούν αυτά που λέω... Διά της ατόπου απαγωγής καταλήγω στην πολιτική διάσταση του θέματος, γιατί τι άλλο μπορεί να είναι;» ανέφερε ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος δηλώνοντας πως «είμαι βέβαιος πως δεν κατέχω το ρεκόρ “της πιο γρήγορης μίζας”».

● «Με ψιθύρους, ανυπόστατες φήμες και ανώνυμους προστατευόμενους μάρτυρες στήθηκαν “καταγγελίες’’ που είναι ανύπαρκτες και αυταπόδεικτα ψευδείς. Ποιοι είναι άραγε οι ενορχηστρωτές που τους υπαγόρευσαν τις ψευδείς μαρτυρίες τους και τι τους υποσχέθηκαν; Και μόνο το ότι οι ίδιοι παραδέχονται ότι για όλα αυτά που ισχυρίζονται δεν υπήρξαν οι ίδιοι μάρτυρες, αλλά ότι τα “άκουσαν” είναι μια ακόμα απόδειξη που επιβεβαιώνει τη σαθρότητα των λεχθέντων», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

● «Οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες δεν έχουν καμία σχέση με την έρευνα του FBI. Είναι λογικό οι υπουργοί να γνωρίζουν τις καταθέσεις των μαρτύρων πριν αυτές δημοσιοποιηθούν; Εδώ και δύο εβδομάδες υπουργοί της κυβέρνησης όπως οι Π. Πολάκης και Π. Καμμένος προαναγγέλλουν αποκαλύψεις. Ήρθαν ξαφνικά τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες που μιλάνε μόνο για τα πολιτικά πρόσωπα. Οι μάρτυρες αυτοί δεν έχουν σχέση με την έρευνα του FBI, στην οποία δεν γίνεται λόγος για πολιτικά πρόσωπα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

● «Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως υπουργού Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρεία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από τον νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο υπουργός Οικονομικών. Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένειά μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όριά της», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας.

● «Προσφεύγω άμεσα στη Δικαιοσύνη, γιατί θέλω να οδηγηθούν σε τιμωρία εκείνοι που εμπλέκονται στη σπίλωσή μου», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος. Συμπλήρωσε μάλιστα πως ζήτησε να αρθεί το τηλεφωνικό του απόρρητο, ώστε να αποδειχθεί ότι δεν είχε καμία επαφή με το στέλεχος της Novartis.

● Ο πρώην υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς σε δηλώσεις του τόνισε ότι «έχω την τύχη να είμαι ο μόνος πολιτικός μαζί με τους δύο πληροφοριοδότες υπαλλήλους της Novartis που σε συνεργασία με δικηγορικό γραφείο στις ΗΠΑ ξεκινήσαμε να στείλουμε στη Δικαιοσύνη την υπόθεση για αθέμιτες πρακτικές της Novartis» και πως «δέκα ημέρες πριν καταθέσουν οι μάρτυρες για την Ελλάδα ενημέρωσα εγκαίρως τον Δεκέμβριο του 2016. Αυτά έστειλε στην εισαγγελία διαφθοράς ο κ. Κοντονής, μέχρι τότε αγνοούσε πλήρως την υπόθεση».

● Κάνοντας λόγο για «αθλιότητα από την κυβέρνηση» και για «μεθόδευση» ο Γιώργος Κουτρουμάνης τόνισε ότι «δεν ήμουν ποτέ αρμόδιος για θέματα τιμολόγησης φαρμάκων. Εκείνο το οποίο θα μπορούσε να πει για μένα ήταν ότι έκανα τη μεγαλύτερη προσπάθεια για να μειωθεί η δαπάνη μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογραφήση ως υπουργός Εργασίας».

● Το πρόσωπο - κλειδί της υπόθεσης μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τους προστατευόμενους μάρτυρες, που φέρεται να μετέφερε χρήματα σε πολιτικά πρόσωπα, ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής, σε ανάρτησή του στο Facebook υποστήριξε ότι όλη η υπόθεση αποτελεί «χοντροκομμένη φάρσα» που «σύντομα θα καταπέσει». Ειδικότερα, ανέφερε:

«Θέλω να γνωρίζετε ότι όλη αυτή η χοντροκομμένη φάρσα που ζούμε τις τελευταίες μέρες σύντομα θα καταπέσει. Οι στημένοι ψευδομάρτυρες και οι άθλιοι συνεργάτες τους, που “βρέθηκαν” / “ανακαλύφθηκαν’’ τις τελευταίες εβδομάδες (!), σύντομα θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Προσωπικά δεν θα αφήσω κανέναν να σπιλώσει τη μακρόχρονη επαγγελματική μου πορεία όπου τίμησα και τιμώ τα παιδιά μου, την οικογένειά μου και τη χώρα μου. Άμεσα, λοιπόν, πρέπει να δοθεί το σύνολο της δικογραφίας στη δημοσιότητα. Πρέπει όλοι οι Έλληνες να έχουν πρόσβαση σε όλη την πληροφόρηση και το περιεχόμενό της».

NovartisΒουλήυπόθεσηδικογραφίαIssue: 2007Issue date: 8-2-2018Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
novartis, αγνωστο, novartis, υπουργειο δικαιοσυνης, το φως, αδωνις γεωργιαδης, αβραμοπουλος, γιάννης στουρνάρας, υφυπουργός υγείας, ΠΑΣΟΚ, fbi, βουλη, συριζα, καμμενος, χρεος, βενιζελος, παπανδρεου, τσιπρας, siemens, φως, ΚΚΕ, συγκεκριμένο, σαμαρας, πικραμμενος, στουρναρας, λοβερδος, ευπ, υπουργοι, εταιρεία, ηπα, ελλαδα, ηλεκτρονική, facebook, date, video, popular, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, καθαρα δευτερα, www.facebook.com, τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, ανεξαρτητοι ελληνες, εκλογες 2012, σταυροι, βασεις 2012, εκλογες ηπα, γιωργος αγγελοπουλος, γιάννης στουρνάρας, κοινωνια, κομματα, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, βουλευτες, συνταγογραφηση, ηλεκτρονική, γνωση, ευπ, ηγεσια, ηθικη, ηπα, παιχνιδια, τυχη, φημες, φως, fbi, αδωνις, αξιζει, ανδρεας παπανδρεου, απιστια, αποκαλυψη, ατζεντα, εβδομαδες, βραδυ, γινει, γινεται, γρηγορης, δηλωση, δηλωσεις, δοθει, δωσει, εγινε, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, εμμεσα, ερευνα, εταιρεία, ετος, ζωη, ζητα, υπηρεσια, υποθεση, υφυπουργος, θυμιζει, εικονα, κεγκερογλου, κυβερνηση, λεφτα, λογο, μαξιμου, μιζες, μαρια, μηνυση, οδος, οικογενεια, ορια, παιδια, ρεκορ, συγκεκριμένο, συντομα, τασια, τιμωρια, το φως, τρια, υφυπουργός υγείας, κωνσταντινος, date, δημητρης, δικιο, ευθεια, ετοιμη, φακελος, χωρα, μεινει, popular, θελω να, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα