Μετάλλαξη Όμικρον: Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς στα σπίτια μας φέρνει το «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων

Συναγερμό σε κυβέρνηση και ειδικούς έχει σημάνει η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον που τείνει να κυριαρχήσει παγκοσμίως.

Το «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκε την Τετάρτη, με 21.657 νέες μολύνσεις έχει προκαλέσει ανησυχία, με την επίσπευση της εφαρμογής των μέτρων πριν από την Πρωτοχρονιά, να δείχνει μονόδρομος, σε μια κρίσιμη περίοδο για εμπόρους και καταναλωτές, μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Μάλιστα,

σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Mega, τα μέτρα θα ισχύσουν από την Πέμπτη στις 6 το πρωί και όχι από τις 3 Ιανουαρίου, με το επικρατέστερο σενάριο να θέλει την εστίαση να κλείνει στις 22:00 την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Υπενθυμίζονται τα μέτρα:

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (ΚΝ95, FFP2) ή διπλής μάσκας (χειρουργικής ή υφασμάτινης) στα σούπερ μάρκετ, στα ΜΜΜ και από το προσωπικό των χώρων εστίασης -σύσταση χρήσης τους σε μέρη συγχρωτισμού.

– Ωράριο λειτουργίας έως τις 00:00 (μεσάνυχτα) για διασκέδαση και εστίαση, χωρίς ορθίους, με μέγιστο τα έξι άτομα ανά τραπέζι και μετρικές αποστάσεις. Σε περίπτωση παραβίασης του μέτρου προβλέπεται απαγόρευση της μουσικής, που επί του παρόντος επιτρέπεται.

– Χωρητικότητα 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα στους αθλητικούς χώρους, όπου έχει παρατηρηθεί μη τήρηση των μέτρων, με τη μη συμμόρφωση να συνεπάγεται «αυτομάτως» τη διοργάνωση κεκλεισμένων των θυρών.

 – Υποχρεωτικό αρνητικό τεστ PCR (μοριακός έλεγχος) 48 ωρών για επισκεπτήριο σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) και δομές φροντίδας χρονίως πασχόντων

 – Αυστηρότεροι όροι επισκεπτηρίου στα νοσηλευτικά ιδρύματα και απαγόρευση εισόδου στους ιατρικούς επισκέπτες

– Τηλεργασία έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με κυλιόμενο ωράριο, βάσει των δυνατοτήτων κάθε υπηρεσίας.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρίσκεται την Τετάρτη στην Αθήνα όπου θα προεδρεύσει σε έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στις 09:30 το πρωί.

Οι ειδικοί προβληματίζονται από τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας της παραλλαγής όμικρον και την Τετάρτη στις 12:00 συνεδριάζει εκ νέου η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Yπουργείου Υγείας, προκειμένου να αξιολογήσει την επιδημιολογική κατάσταση και αν κρίνει να εισηγηθεί την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που έχουν αποφασιστεί νωρίτερα από τις 3 Ιανουαρίου, ενώ αρκετοί πιέζουν ακόμα και για υιοθέτηση πιο αυστηρών περιορισμών.

Μόνο στην Αττική την Τρίτη εντοπίστηκαν 9.882 κρούσματα, εκ των οποίων τα 3.226 στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, εκτόξευση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα παρατηρήθηκε στο Ηράκλειο (+35%), στην Περιφέρεια Αττικής (+100%), στην Κέρκυρα (+191%) και στα Ιωάννινα (+233%).

Keywords
Τυχαία Θέματα