Μετά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Ως γνωστόν, η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής απαιτεί την ψήφιση των προαπαιτούμενων εντός των επόμενων ημερών από την ελληνική Βουλή, προκειμένου να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, οι οποίες θα οδηγήσουν στη σύναψη του νέου προγράμματος στήριξης. Επομένως, το πιθανότερο σενάριο σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις, αναμένεται μεταξύ άλλων να περιλαμβάνει :

Νομοθέτηση των προαπαιτούμενων μέχρι τις 15 Ιουλίου, πιθανόν με ψήφους αρκετά κάτω από τις 250.Απώλεια της δεδηλωμένης, που αναμένεται να οδηγήσει στην πτώση της συγκυβέρνησης.Σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού, την ηγεσία της οποίας μάλλον δεν θα διεκδικήσει ο Αλέξης Τσίπρας.Διεξαγωγή εκλογών, πιθανόν εντός του φθινοπώρου.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η απώλεια της δεδηλωμένης. Ως εκ τούτου, μάλλον δεν θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό, που εκ των πραγμάτων θα απειλήσει περαιτέρω τη συνοχή του κόμματος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει μεγάλο μέρος της δύναμής του μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως «μείζονα εθνική ασύμμετρη οικονομική απειλή κατά της ευημερίας και της ασφάλειας της χώρας». Ωστόσο, συνιστά τη λιγότερο χειρότερη επιλογή, αν αναλογισθούμε τις πιθανές οδυνηρές συνέπειες ενός Grexit, καθώς η χώρα δεν είχε προετοιμασθεί.

Γενικότερα, οι αναμενόμενες βραχυ-μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:

Διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα.Αύξηση της μεταναστευτικής ροής (κυρίως των νέων) από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της Δύσης.Εκτεταμένες κοινωνικές εντάσεις, απεργίες, διαμαρτυρίες, κτλ.Υψηλή εγκληματικότητα.Δημιουργία νέων τρομοκρατικών οργανώσεων και αύξηση της εγχώριας τρομοκρατικής δραστηριότητας.Έλλειμμα εσωτερικής ασφάλειας.Αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, νέες συμμαχίες και πιθανόν συχνές διεξαγωγές εκλογών.Αδυναμία αποτελεσματικής αντιμετώπισης των συμβατικών και ασύμμετρων εθνικών απειλών (Τουρκία, μεταναστευτικό, κτλ).

Παρά τη συμφωνία, βραχυ-μεσοπρόθεσμα η πιθανότητα ενός GREXIT δεν είναι μηδενική, καθώς η πιθανότητα μη υλοποίησης των επώδυνων μέτρων είναι ιδιαίτερα υψηλή. Επιπρόσθετα, είναι ορατή η αποδόμηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος (αρχής γενομένης από την Ευρωζώνη), γεγονός που θα οδηγήσει στη δημιουργία συγκρουσιακών σχέσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών (πρώην εταίρων).

* Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος είναι γεωστρατηγικός αναλυτής

www.geostratregy.gr

[email protected]

Σύνοδος ΚορυφήςσυμφωνίαπρόγραμμαΣΥΡΙΖΑHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα