Μέση Ανατολή: Πού μπορεί να οδηγήσει η νέα διπλωματική πρωτοβουλία ΗΠΑ-Αιγύπτου-Κατάρ

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων και των αιχμαλώτων που κρατούν το Ισραήλ και η Χαμάς αναμένεται να αρχίσει σήμερα Πέμπτη, στο Κάιρο, όπως έγινε γνωστό από αιγυπτιακές πηγές.

Οι συνομιλίες είναι αποτέλεσμα της τελευταίας πρωτοβουλίας του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που στηρίζεται από την Αίγυπτο και το Κατάρ και έφερε στο τραπέζι άλλη μία πρόταση για εκεχειρία.

Together with our partners in Qatar

and Egypt we've put forth a serious proposal aimed at not just repeating, but expanding the previous pause in fighting to achieve the release of the remaining hostages and surge humanitarian relief to Gaza. pic.twitter.com/rp11i57XOj

— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) February 6, 2024

Το ενδιαφέρον είναι ότι η Χαμάς απάντησε με συγκεκριμένες προτάσεις για μια διαδικασία που θα οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου, ενώ ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Νετανιάχου, δείχνει πιο στριμωγμένος παρά ποτέ. 

Ο Νετανιάχου εν μέσω πυρών

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δέχεται πιέσεις από τους ακροδεξιούς κυβερνητικούς εταίρους, τους εποίκους, τους συγγενείς των ομήρων, αλλά και από τις ΗΠΑ, την ώρα που οι επιχειρήσεις του στρατού στη Γάζα δεν αποφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Οι ακροδεξιοί υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου προειδοποιούν ανοιχτά ότι θα παραιτηθούν αν το Ισραήλ διαπραγματευτεί μία εκεχειρία με την Χαμάς, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα την θεωρούσαν ένδειξη υποχωρητικότητας. Επίσης οι ακροδεξιοί δεν συζητούν αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων από την Λωρίδα της Γάζας.

Mourning families silently march to Knesset in remembrance of rave massacre victims https://t.co/eNm30BBgXe

— The Times of Israel (@TimesofIsrael) February 7, 2024

Σε ανάλογο μήκος κύματος οι φανατικοί εβραίοι έποικοι εμποδίζουν για δεύτερο 24ωρο την είσοδο φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και λειτουργούν ως εμπροσθοφυλακή των εθνικιστικών πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

בוקר טוב לאלופים שישנו במעבר כרם שלום על מנת למנוע סיוע לאויב בשעת מלחמה. pic.twitter.com/mDerFrZ48h

— nati rom נתי רום (@natirom) February 7, 2024

Η αντιπολίτευση πιέζει για να επιτύχει παραίτηση του Νετανιάχου, κάτι που ο έμπειρος πολιτικός θα αποφεύγει όσο συνεχίζεται ο πόλεμος.

Οι πιο ισχυρές πιέσεις κατά του Νετανιάχου προέρχονται από τους συγγενείς των ομήρων, που τον κατηγορούν ότι δεν διστάζει να τους θυσιάσει για να εξυπηρετήσει τη δική του πολιτική ατζέντα.

Το δημοσίευμα των ΝΥΤ και το μήνυμα Μπλίνκεν

Δεν είναι τυχαίο το δημοσίευμα των New York Times, που ανέφερε πως τουλάχιστον 32, ίσως και 50, από τους 136 ομήρους που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των συγκρούσεων  στη Λωρίδα της Γάζας. Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται ως πηγή «εσωτερική έκθεση που συντάχθηκε από τον ισραηλινό στρατό» και μάλλον οι πληροφορίες δεν εξέπληξαν κανέναν στο Ισραήλ.

Breaking News: More than a fifth of the remaining hostages held in Gaza are dead, according to an internal Israeli military report.https://t.co/74ZBSJHZUA

— The New York Times (@nytimes) February 6, 2024

Αλλά το timing του δημοσιεύματος- την ώρα που ο Μπλίνκεν έκανε σειρά επαφών στην περιοχή- δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Πολύ περισσότερο όταν το σύνθημα των συγγενών τω ν ομήρων – «ο χρόνος τελειώνει» – ηχεί πολύ διαφορετικά σήμερα, σε σχέση με μερικές εβδομάδες νωρίτερα.

Live update: Blinken says there’s ‘a lot of work to be done’ before final hostage deal is reached https://t.co/K7SqAKXkab

ToI ALERTS (@TOIAlerts) February 7, 2024

Οι ΝΥΤ κυκλοφορούσαν την ώρα που γινόταν η κατ΄ιδίαν συνάντηση Μπλίνκεν – Νετανιάχου, που «ήταν μεγάλη σε διάρκεια και  σε βάθος» όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ισραήλ. Είναι βέβαιο πως ο Νετανιάχου άκουσε από τον ίδιο τον Μπλίνκεν την απάντηση της Χαμάς στην πρόταση για εκεχειρία, ενώ λίγο νωρίτερα κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο για διεύρυνση των επιχειρήσεων του στρατού στη Γάζα.

Live update: Netanyahu, Blinken meet in Jerusalem to discuss Gaza war https://t.co/ZAPViTNHgz

ToI ALERTS (@TOIAlerts) February 7, 2024

Αν και η προηγούμενη περιοδεία Μπλίνκεν στην περιοχή, πριν από ένα μήνα, είχε μηδενικά αποτελέσματα, αυτή τη φορά οι Αμερικανοί καλλιεργούν ένα διαφορετικό κλίμα. Προφανώς είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν ότι υπάρχουν περιθώρια για εκεχειρία, παρότι γνωρίζουν ότι το ένστικτο της (πολιτικής) αυτοσυντήρησης του Νετανιάχου είναι ισχυρό. Το ερώτημα είναι πώς θα μπορούσε να επικρατήσει η κοινή λογική μέσα σε ένα κλίμα απόλυτου παραλογισμού και πολεμικού παροξυσμού.

Διαβάστε επίσης:

Judith Godreche: Η γαλλίδα ηθοποιός κατήγγειλε τον σκηνοθέτη Benoit Jacquot για βιασμό

Πρίγκιπας Χάρι: Επιστρέφει στις ΗΠΑ – Έμεινε 24 ώρες στη Βρετανία, είδε τον Κάρολο για 45 λεπτά

Πάπας Φραγκίσκος: Υποκρισία να μην αντιδρά κανείς αν ευλογήσω έναν επιχειρηματία που εκμεταλλεύεται κόσμο, αλλά μόνο αν ευλογήσω έναν ομοφυλόφιλο

Keywords
Τυχαία Θέματα