Μεσανατολικό: Συνεχίζεται το… παζάρι για τη Ράφα – Τα σενάρια και οι φόβοι της Αιγύπτου (videos)

Το… παζάρι άρχισε το Σάββατο. Η Αίγυπτος είπε πως θα επιτρέψει την έξοδο από το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, μερικών εκατοντάδων Παλαιστίνιων με διπλή υπηκοότητα, με τον όρο ότι το Ισραήλ θα επέτρεπε την ασφαλή διέλευση φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια. Αλλά το Ισραήλ αρνείτο πεισματικά. Και οι αμερικανικές πιέσεις, ιδιαιτέρως στην Αίγυπτο, ήταν ασφυκτικές.

Παζάρι για περίπου 500-600 ανθρώπους, την ώρα που τα νοσοκομεία της Γάζας δέχονται

έναν τραυματία κάθε λεπτό, σε συνθήκες χάους, χωρίς ιατροφαρμακευτικό υλικό και με τα τελευταία καύσιμα για τις γεννήτριες να λιγοστεύουν.

Η αιγυπτιακή Al Ahram Online επικαλούμενη πηγές που έχουν καλή πληροφόρηση, έγραψε ότι «ορισμένα μέρη και δυνάμεις» προσπαθούν να διώξουν με τη βία τους Παλαιστίνιους από την Γάζα και να τους εγκαταστήσουν στο Σινά. Είναι η επιβεβαίωση του σεναρίου για τους σκοπούς της ισραηλινής αντεπίθεσης, στο οποίο topontiki.gr αναφέρθηκε από τις πρώτες μέρες της κρίσης.

Τι φοβάται η Αίγυπτος

Σε αυτό το σενάριο, το πρόβλημα μετατοπίζεται από το Ισραήλ στην Αίγυπτο. Το Παλαιστινιακό είναι ζήτημα που «καίει» το Κάιρο: η κοινή γνώμη είναι σαφέστατα υπέρ των «αδελφών Παλαιστινίων», αλλά και η κυβέρνηση Σίσι φοβάται την Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Επισήμως η Αίγυπτος δεν φοβάται τη μαζική είσοδο Παλαιστίνιων προσφύγων, αλλά θέλει να διαφυλάξει τα σύνορά της και γι’ αυτό λαμβάνει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα.

«Η εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου είναι η κύρια ευθύνη μου και δεν θα υποκύψω υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», είπε ο πρόεδρος Σίσι, μιλώντας για «κόκκινη γραμμή».

Αυτή την «κόκκινη γραμμή» τη συμβολίζει το μεθοριακό πέρασμα στη Ράφα.

Τι ακριβώς είναι η Ράφα

Για τους Παλαιστίνους της Γάζας, η Ράφα είναι η μοναδική δυνητική έξοδος από την ανοιχτή φυλακή που έχουν δημιουργήσει οι Ισραηλινοί στην παλαιστινιακή λωρίδα και η μοναδική διέξοδος προς τον υπόλοιπο κόσμο. Η Αίγυπτος ελέγχει την Ράφα με βάση συμφωνία με το Ισραήλ, από το 2007, αλλά τα εφόδια που περνούν στην Γάζα μέσω του συγκεκριμένου φυλακίου χρειάζονται την έγκριση των Ισραηλινών.

Στη Ράφα, από την αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων υπήρχε μια κωμόπολη και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά ο αιγυπτιακός στρατός την εξαφάνισε από προσώπου γης για να μην επιτρέψει την εγκατάσταση πολιτών και μελών παραστρατιωτικών οργανώσεων στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.

Στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας βρίσκεται το άλλο μεθοριακό πέρασμα, το Ερέζ, πολύ κοντά στην ισραηλινή κωμόπολη Ασκελόν.  Από κει, πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, περνούσε μικρός αριθμός Παλαιστίνιων με άδειες εργασίας ή ανάγκη επείγουσας ιατρικής βοήθειας.

Ποια είναι η προϊστορία της περιοχής

Η Αίγυπτος αρνείται να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα, όπως έκανε και στους προηγούμενους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, το 2021, το 2014 και το 2008.

Μετά από μια περίοδο μεγάλης έντασης μεταξύ του αιγυπτιακού στρατού και τζιχαντιστών στην Χερσόνησο του Σινά, που άρχισε το 2013, η Αίγυπτος επέβαλε αυστηρότατους περιορισμούς στις μετακινήσεις από το πέρασμα αυτό και απαγόρευσε την είσοδο μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων και δημοσιογράφων στο βόρειο Σινά. Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Κάιρο ότι έτσι ενισχύσει τον 16ετή αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ.

Το Κάιρο επισήμως υποστηρίζει πως αν οι Παλαιστίνιοι υποχρεωθούν σε μαζική φυγή από την Γάζα, το Ισραήλ θα ελέγξει χωρίς κανένα πρόβλημα την Λωρίδα της Γάζας και θα την προσαρτήσει στο Ισραήλ, βάζοντας τέλος στο αίτημα των Παλαιστίνιων για να αποκτήσουν δικό τους κράτος.

Αλλά ο πραγματικός φόβος του Καϊρου εκφράστηκε από τον πρόεδρο Σίσι, που δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει καμία έκπτωση σε θέματα εθνικής ασφάλειας της Αιγύπτου, σε καμία περίπτωση».

Γιατί λοιπόν, υπάρχει θέμα «εθνικής ασφάλειας της Αιγύπτου», με την πιθανή εγκατάσταση Παλαιστίνιων προσφύγων στο Σινά;

Το θέμα δεν είναι καινούριο. Λέγεται πως το 1983, η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε πείσει τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, να δεχτεί την μετεγκατάσταση στο Σινά, Παλαιστίνιων εξόριστων στο Λίβανο. Κάτι που διέψευσε το 2017, ο Μουμπάρακ, λέγοντας μάλιστα ότι η ίδια ιδέα έπεσε στο τραπέζι και από τον Μπένζαμιν Νετανιάχου, το 2010. Αρκετοί Ισραηλινοί πολιτικοί έχουν προτείνει κατά καιρούς τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους στην Χερσόνησο του Σινά- ιδέα που απορρίπτεται από την Αίγυπτο.

Η περιοχή είναι εγκαταλελειμμένη, χωρίς βασικές υποδομές. Είναι στην πραγματικότητα μια «νεκρή ζώνη» υπό τον έλεγχο του αιγυπτιακού στρατού, αφότου ισοπεδώθηκε η μικρή κωμόπολη με τους λιγοστούς κατοίκους.

Προφανώς όμως η ιδέα της Θάτσερ και του Νετανιάχου επανέρχεται στο προσκήνιο, με αφορμή τις πολεμικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Το θέμα πλέον είναι σε πόσες πιέσεις θα αντέξει η Αίγυπτος, που διέρχεται μία περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Διαβάστε επίσης:

Μεσανατολικό – BBC: Oι ΗΠΑ στηρίζουν το Ισραήλ, αλλά δεν του δίνουν «λευκή επιταγή»

Γάζα: Συγκλονιστικό βίντεο – Η στιγμή που ισραηλινή βόμβα χτυπάει διασώστες

Ιαπωνία: Κατέβασαν παλαιστές σούμο από αεροπλάνο για να μην… πέσει

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μεσανατολικό, Συνεχίζεται …, Ράφα –, Αιγύπτου,mesanatoliko, synechizetai …, rafa –, aigyptou