Μέλη του Συμβουλίου των Εκλεκτόρων σχεδιάζουν να μπλοκάρουν την εκλογή Τραμπ

ΚΟΣΜΟΣ

Μέλη των Δημοκρατικών έχουν αναφέρει ότι συμφωνούν να σπάσουν την παράδοση και να ψηφίσουν κατά του Τραμπ, όταν θα συγκληθεί το Συμβούλιο των Εκλεκτόρων στις 19 Δεκεμβρίου, σε μία σχεδόν απίθανη προσπάθεια να μπλοκάρουν την εκλογή του, γράφει ο Independent.

Τουλάχιστον 6 Δημοκρατικοί Εκλέκτορες προετοιμάζουν συνομιλίες με ψηφοφόρους σε άλλες πολιτείες σε μία προσπάθεια να κρατήσουν τον ρεπουμπλικανό πρόεδρο μακριά από τον Λευκό Οίκο, αλλά κυρίως να υποβαθμίσουν την νομιμοποίηση

του θεσμού.

Οι ψηφοφόροι που είναι κυρίως υποστηριχτές του Σάντερς από την Ουάσιγκτον και το Κολοράντο, πιέζουν και άλλους εκλέκτορες να αγνοήσουν τον όρκο τους και να ψηφίσουν κατά του Τραμπ.

Είναι εξαιρετικά σπάνιο για έναν εκλέκτορα να παρακούσει την θέληση των ψηφοφόρων και σε κάποιες πολιτείες οι εκλέκτορες είναι υποχρεωμένοι από πολιτειακούς νόμους να ακολουθήσουν την ψήφο των πολιτών. Ωστόσο, ακόμη κι αν υπάρξει ένας μικρός αριθμός εκλεκτόρων που θα ψηφίσουν ενάντια στην πλειοψηφία δεν είναι πολύ εύκολο να συγκεντρωθεί ο αριθμός των εκλεκτόρων που απαιτούνται για να ακυρωθεί η εκλογή Τραμπ.

Σύμφωνα με την μέχρι τώρα καταμέτρηση ο Τραμπ έχει κερδίσει 290 εκλέκτορες και η Κλίντον 232. Το αποτέλεσμα στο Μίσιγκαν, το οποίο δίνει 16 εκλέκτορες, παραμένει οριακό. Ένας υποψήφιος για να κερδίσει την προεδρία χρειάζεται να συγκεντρώσει 270 εκλέκτορες.

Οι Δημοκρατικοί εκλέκτορες πιέζονται να υποβαθμίσουν το συνολικό σύστημα των Εκλεκτόρων και ελπίζουν ότι οι προσπάθειές τους θα φέρουν μεγάλες αλλαγές στη διαδικασία του θεσμού που ισχύει για 228 χρόνια.

«Η ανάδειξη του Τραμπ, η αβεβαιότητα που θα προκαλέσει και η πολιτική θύελλα στις ΗΠΑ, θα οδηγήσει πολλούς - ελπίζω- να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους για το Συμβούλιο των Εκλεκτόρων» είπε εκλέκτορας που εμπλέκεται στο σχεδιασμό κατά του Τραμπ.

Μετά από μία σκληρή προεκλογική μάχη που τραυμάτισε τόσο τους Ρεπουμπλικανούς όσο και τους Δημοκρατικούς, υπάρχει ακόμη μία ομάδα που πιέζει τους Δημοκρατικούς εκλέκτορες να αντιταχθούν στην Κλίντον και να στηρίξουν κάποιον άλλο υποψήφιο όπως τον Μιτ Ρόμνεϊ.

«Εάν βρεθούν 8 ή 10 εκλέκτορες του Τραμπ να ψηφίσουν κάποιον άλλο τότε είναι πολύ πιθανό να προσελκύσεις το ενδιαφέρον του κόσμου» λέει ο George Edwards III, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Τέξας και ειδικός στο Συμβούλιο των Εκλεκτόρων. «Σε καμία άλλη αναμέτρηση δεν είχαμε τόσους πιθανούς εκλέκτορες που μπορεί να παραβούν τους όρκους τους και στις 19 Δεκέμβρη μπορεί ο αριθμός τους να είναι μεγαλύτερος από το 1808, όταν 6 εκλέκτορες ψήφισαν κατά του Τζείμς Μάντισον» προσθέτει.

Ο θεσμός του Εκλεκτορικού Συμβουλίου είναι ιδιαίτερα προβληματικός για τους Δημοκρατικούς, καθώς το 2000 ο Μπους κέρδισε το Λευκό Οίκο ενώ είχε λιγότερες ψήφους από τον Γκορ και μέχρι τώρα η Κλίντον προηγείται του Τραμπ με περίπου 1,7 εκατ. ψήφους.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

εκλογές ΗΠΑΣυμβούλιο ΕκλεκτόρωνHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα