Μείωση 50% στο αφορολόγητο ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τσεκούρι» ρίχνουν και στο αφορολόγητο ρίχνουν οι δανειστές… Ζητούν από το ΥΠΟΙΚ το αφορολόγητο να μειωθεί στο 50% για όλους τους φορολογούμενους.

Ειδικότερα ζητούν να πέσει το αφορολόγητο περί τα 5.000 με 8.0000 από τα 9.550 ευρώ σήμερα με αποτέλεσμα το χαράτσι να κυμαίνεται από 10 - 30 ευρώ στο μηνιάτικο ενώ απορρίπτουν την πρόταση για φόρο 60% στα υψηλά εισοδήματα.

Το επιχείρημα του κουαρτέτου είναι ότι το ισχύον σύστημα της έκπτωσης φόρου 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο 9.500 ευρώ δίνει κίνητρο απόκρυψης εισοδημάτων προκειμένου να μην χάνεται το αφορολόγητο.

Την ίδια ώρα όμως επισημαίνουν ότι είναι άδικο κάποιος που έχει ένα υψηλό εισόδημα, να μην έχει ούτε ένα ευρώ αφορολόγητου ορίου, υποστηρίζοντας ότι αυτό προκαλεί υπέρμετρη επιβάρυνση στα υψηλά εισοδήματα. Δηλαδή όσοι δηλώνουν πως βγάζουν πάνω από 42.000 ευρώ το χρόνο (πχ 60.000 ή 100.000 ευρώ) θα έχουν επίσης την ίδια μείωση από το φόρο (τα 1.700-1.800 ευρώ), ενώ ως σήμερα δεν δικαιούντο την έκπτωση των 2.100 ευρώ.

Έτσι λοιπόν την πληρώνουν πάλι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Μάλιστα αν οι συνταξιούχοι των 1300 γλυτώσουν το ψαλίδισμα της σύνταξης τους από το ασφαλιστικό, θα τους τα πάερι η εφορία αφού θα κληθούν να της δώσουν περί 500 ευρώ επιπλέον το έτος. Ειδικότερα αν διατηρηθεί ο αρχικός συντελεστής φόρου 22%, που παίρνει πχ 800 ευρώ το μήνα και δηλώνει 9.600 ευρώ το χρόνο, θα κληθεί να πληρώσει 330 ευρώ φόρο, ενώ ως τώρα δεν πλήρωνε τίποτε. Ο φόρος θα του παρακρατείται κάθε μήνα και άρα θα δει το μηνιάτικό του να μειώνεται κατά 27 ευρώ το μήνα.

Επισημαίνεται ότι σήμερα έκπτωση φόρου μέχρι 2.100 ευρώ που μειώνεται για τα εισοδήματα πάνω από 21.000 ευρω αυξάνεται το εισόδημα και καταργείται από τα 42.000 ευρω και πάνω έχουν μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και σύμφωνα με την πρόταση των δανειστών αυτοί θα δουν το αφορολόγητο να μειώνεται και έτσι οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι θα υποστούν επιβάρυνση ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες φορολογούμενων όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις, αγρότες κ.α θα έχουν όφελος αφού σήμερα πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες το ελληνικό επιτελείο θα μελετήσει τη πρόταση και θα την συζητήσει τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο των συναντήσεων με τους Θεσμούς.

αφορολόγητοδανειστέςμείωσηΚυβέρνησηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα