Με «τζαρτζαρίσματα» άνοιξε η συζήτηση για την ανακεφαλαιοποίηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με... repetition της συζήτησης για τα προαπαιτούμενα έμοιαζε το «άνοιγμα» της συνεδρίασης για την επεξεργασία του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην αρμόδια οικονομική επιτροπή.

Η αντιπολίτευση εστίασε στον κατεπείγοντα χαρακτήρα του νομοσχεδίου με τον οποίο η κυβέρνηση επέλεξε να περάσει το νομοθέτημα από την Βουλή και από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

υπερασπίστηκαν την κυβερνητική επιλογή. Εντέλει κατά πλειοψηφία η επιτροπή οικονομικών της Βουλής ενέκρινε τις κατεπείγουσες διαδικασίες για το νομοθέτημα και ξεκίνησε η συζήτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην εναρκτήρια τοποθέτηση του μίλησε για μια κρίσιμη διαδικασία αφού το Σάββατο θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις με τα τελικά νούμερα της ανακεφαλαιοποίησης και για τα δυο σενάρια. Για την εσπευσμένη κατάθεση του νομοσχεδίου ανέφερε ότι πολλά ζητήματα ήταν ανοιχτά μέχρι και την τελευταία στιγμή, φέρνοντας ως παράδειγμα τον κίνδυνο αγωγών από τους senior bond holders. Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε ειδικότερα για την μετατροπή των προνομιούχων μετοχών αλλά και τι θα γίνει με τα μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές (Cocos) αλλά και τις κοινές μετοχές. Όπως ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τα ζητήματα αυτά θα κλείσουν με πράξη υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή.

Ο Μάκης Βορίδης, από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ξεκίνησε την ανάγνωση πρακτικών από ανάλογες συζητήσεις νομοσχεδίων προηγούμενων κυβερνήσεων, υπενθυμίζοντας τι υποστήριζε τότε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και κλείνοντας με φανερά ειρωνική διάθεση σχολίασε: «Αυτά όμως είναι last year»... Ο εισηγητής της ΝΔ μάλιστα ανέφερε ότι το κατεπείγον του νομοσχεδίου δεν μπορεί να σταθεί αφού η κυβέρνηση ήξερε από τον Αύγουστο ότι πρέπει να καταθέσει το νομοσχέδιο. «Επειδή δεν είναι ικανή η κυβέρνηση να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της πρέπει η Βουλή να νομοθετεί υπό αυτό το καθεστώς; Θα νομιμοποιήσετε την ανικανότητα της κυβέρνησης; Σε αυτό το κατεπείγον εμείς δεν μπορούμε να συναινέσουμε», τόνισε ο Μάκης Βορίδης.

Από το ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Μανιάτης στάθηκε με την σειρά του στον τρόπο αντίδρασης του ΣΥΡΙΖΑ όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση και πραγματοποιήθηκε η προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ σχολίασε για το ζήτημα «τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου» και ο Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι είπε ότι όταν ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών κατατίθεται το πρωί και η συζήτηση αρχίζει το ίδιο απόγευμα αποτελεί «αποτυχία της κυβέρνησης».

ανακεφαλαιοποίησηΕπιτροπήΒουλήΤσακαλώτοςΒορίδηςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα