Με το βλέμμα στο Eurogroup της Πέμπτης η κυβέρνηση - Συνεδριάζει ο ESM για τα βρχυπρόθεσμα

Πακέτο δημοσιονομικά - μεσοπρόθεσμα θέλει ο ΤσακαλώτοςΠΟΛΙΤΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία για το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου εισέρχεται η κυβέρνηση με την ελπίδα ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στην κατεύθυνση τους «ξεπαγώματος» της αξιολόγησης και της διαμόρφωσης των προϋποθέσεων ώστε η ολοκλήρωσής της να επέλθει ως το επόμενο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι προς το τέλος της περασμένης εβδομάδας, από το Νταβός ο Σόιμπλε διεμήνυσε (εντός κι εκτός γερμανικών

συνόρων) ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, και μια μέρα μετά ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε τον γερμανό Υπουργό Οικονομικών ότι το Ταμείο προτίθεται να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Ωστόσο, πέρα από τις δηλώσεις προθέσεων, τα βασικά ζητήματα που έχουν τεθεί, προς το παρόν παραμένουν άλυτα.

Ήδη από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας η κυβέρνηση διαμηνύει ότι ο υπουργός Οικονομικών ετοιμάζει την ελληνική πρόταση προς το Eurogroup και όπως περιγράφει ο ίδιος στη συνέντευξή του στο κυριακάτικο Έθνος αυτά που θα πρέπει να συζητηθούν στην προσεχή συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι εντός του τρέχοντος προγράμματος και οι τρόποι επίτευξής του, οι δημοσιονομικοί στόχοι μετά τη λήξη του προγράμματος και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Σε ό,τι αφορά την επέκταση του κόφτη μετά τον Αύγουστο του 2018 – με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για επέκταση μόνο για έναν χρόνο – ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «είμαστε διατεθειμένοι να περιγράψουμε κάποιες κατηγορίες μέτρων τα οποία κατά την άποψη των δανειστών ενδεχομένως να χρειαστούν μετά το τέλος του προγράμματος. Όμως όπως έχω, επίσης δημοσίως και επανειλημμένως πει, θεωρώ ότι αυτές οι κατηγορίες μέτρων είναι απίθανο να χρειαστούν». Από κει και πέρα αποφεύγει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει, πιο συγκεκριμένα ό,τι ακούγεται και γράφεται σχετικά με τη μείωση του αφορολόγητου.

Ωστόσο, άνευ … πολιτικού φίλτρου στα λεγόμενά του φάνηκε να τοποθετείται χθες από τα Τρίκαλα ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι το αφορολόγητο έχει μπει στη διαπραγμάτευση: «το αφορολόγητο και άλλα, διαπραγματεύονται. Όπως ξέρετε προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτό που υπάρχει τώρα. Αν θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε, αυτό, δεν το ξέρω» σημείωσε. Με νεότερες δηλώσεις του βέβαια ανασκεύασε λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης του αφορολόγητου απλώς ο ίδιος έκανε λάθος διατυπώσεις.

Στο μεταξύ σήμερα συνεδριάζει το ΔΣ του ESM το οποίο θα αποφασίσει την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, και ενδεχομένως από τις συζήτησεις η κυβέρνηση να αποκομίσει και μια εικόνα για τις προθέσεις των μελών του σχετικά με την τύχη των μεσοπρόθεσμων μέτρων, τη συγκεκριμενοποίηση των οποίων η ΕΚΤ έχει θέσει ως όρο για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

EurogroupESMΕυκλείδης ΤσακαλώτοςΚυβέρνησημέτραHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα