Με «πόλεμο» διαρροών απαντά το Μαξίμου στις καταγγελίες Τζανερίκου – «Τη φυλάει στην κυβέρνηση»

Σκληρή κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον πρώην αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Χρήστο Τζανερίκο και την κυβέρνηση, μετά τις καταγγελίες του ανώτατου δικαστικού στο iEidiseis ότι οχλήθηκε από ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα προκειμένου να βοηθήσει στην μη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές, με αντάλλαγμα θέση σε ανεξάρτητη αρχή όταν συνταξιοδοτηθεί.

Μέσω

διαρροών κυβερνητικές πηγές επιχειρούν να διαψεύσουν όσα καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και ισχυρίζονται ότι τη «φύλαγε στην κυβέρνηση».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «ο κ. Τζανερρίκος υποστήριζε σε διάφορες επαφές του την επιθυμία του να γίνει εισαγγελέας του Αρείου Πάγου υποστηρίζοντας ότι έχει ερείσματα σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτές οι πληροφορίες έφτασαν στην κυβέρνηση και γι’ αυτό δεν τον όρισε ποτέ σ’ αυτή τη θέση. Από τότε τη φυλάει στην κυβέρνηση και γι’ αυτό κάνει αυτά που κάνει το τελευταίο διάστημα».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν υπήρχε καμία άλλη συνάντηση μαζί του με κυβερνητικό στέλεχος πλην του Γιώργου Γεραπετρίτη.

Η νέα αποκάλυψη Τζανερίκου

Νωρίτερα, νέα ρουκέτα κατά της κυβέρνησης εκτόξευσε ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Χρήστος Τζανερίκος, μετά τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου με την οποία διαψεύδει την καταγγελία του ανώτατου δικαστικού για προσπάθεια επηρεασμού του από ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα, και μάλιστα με ανταλλάγματα όπως τοποθέτηση σε Ανεξάρτητη Αρχή μετά την αφυπηρέτησή του.

Απαντώντας στην κυβερνητική απόπειρα να πληγεί η αξιοπιστία και τα λεγόμενα του ανώτατου δικαστικού, ο κ. Τζανερίκος, με δήλωσή του στο iEidiseis, γνωστοποίησε ότι εκτός από τον κ. Γεραπετρίτη είχε συνάντηση και με δεύτερο ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο πριν την παραίτησή του εξαιτίας της επίμαχης τροπολογίας για το μόρφωμα Κασιδιάρη και προειδοποιεί ότι θα αποκαλύψει ποιος είναι ο δεύτερος αξιωματούχος.

Συγκεκριμένα σε νέα του δήλωση στην ιστοσελίδα iEidiseis ο κ. Τζανερίκος ήταν σαφής: «Εάν επιμείνουν ότι, όσα είπα είναι ανακριβή, τότε θα αναγκαστώ να αποκαλύψω εγώ από ποιον ανώτατο κυβερνητικό παράγοντακαι γιατί οχλήθηκα το Σάββατο στις 8 Απριλίου,μια μέρα πριν κάνω τη δήλωση μου, για την πρωτοφανή προσπάθεια επηρεασμού μου. Εάν δεν βγει ο ίδιος να πει τι έγινε στην “επαφή” μας, θα αναγκαστώ να τους τα θυμίσω εγώ με λεπτομέρειες,ποιος και γιατί μου ζήτησε να βοηθήσω, για να αποκλειστεί το κόμμα Κασιαδιάρη στις εκλογές και σε περίπτωση, που βοηθήσω, τι μου υποσχέθηκε..!»

Ο κ. Τζανερίκος, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του καταγγέλλοντας κυβερνητική παρέμβαση στη δικαιοσύνη, είπε ακόμα στο iEidiseis σχετικά με τη συνάντησή του με τον κ. Γεραπετρίτη ότι αυτή έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου και πως ο υπουργός τον κάλεσε για να συζητήσουν, όπως του είπε, διαδικαστικά θέματα.

«H συνάντηση με τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη έγινε την Παρασκευή 31 Μαρτίου, στις 9.30 το πρωί, στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου.Είχε την πρωτοβουλία να με καλέσει, για να συζητήσουμε, όπως είπε, διαδικαστικά θέματα. Μου είχε ζητήσει να έρθει στο γραφείο μου στον Άρειο Πάγο και το αρνήθηκα, λέγοντας του ότι, δεν μπορώ να δέχομαι υπουργούς στον Άρειο Πάγο, γιατί δεν είναι πρέπον ένας Υπουργός να επισκέπτεται τα γραφεία Δικαστών στον Άρειο Πάγο. Δεν γνώριζα, ούτε μου είπεποιο θα είναι το αντικείμενο της συζήτησης.Έτσι μου πρότεινε να πάω στο γραφείο του και δέχτηκα, για να δω μήπως είναι θεσμικό θέμα που αφορά τη Δικαιοσύνη και εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργού Επικρατείας. Πήγα λοιπόν και εκεί με ρώτησε, εάν έχω να προτείνω κάτι, για να ενισχυθεί το νομικό πλαίσιο, για το κόμμα Κασιδιάρη και του απάντησα ότι, δεν έχω να προτείνω κάτι, γιατί είναι επαρκές το νομικό πλαίσιο και δεν χρειάζεται κάτι άλλο και δεν έχω να προτείνω κάτι. Λίγες μέρες αργότερα, στις 6 Απριλίου, κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη, η τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη.Τι μεσολάβησε από τη συνάντηση μας με τον κ. Γεραπατρίτη μέχρι τις 6 Απριλίου, που κατατέθηκε η τροπολογία Βορίδη στη Βουλή;»
Και συνεχίζει ο κ. Τζανερίκος:

«Αφού λοιπόν με κάλεσε ο κ. Γεραπετρίτης, για να συζητήσουμε διαδικαστικά θέματα, όπως λέει και με ρώτησε εάν έχω να προτείνω κάτι, για το νομικό πλαίσιο, για το κόμμα Κασιδιάρη, πως και δεν μου ανέφερε τίποτα, για την τροπολογία, που κατατέθηκε στη Βουλή, στις 6 Απριλίου; Δεν θα έπρεπε να έχει ζητήσει τη γνώμη μου, αφού τον ενδιέφερε η γνώμη μου; Θα μπορούσε να μου έχει πει «αυτό θα κάνουμε». Γιατί λοιπόν δεν ενημερώθηκα, αφού μου δόθηκε η πρωτοβουλία να πω τις απόψεις μου; Και γιατί δεν με ενημέρωσαν μετά και γιατί, αφού το αποφάσισαν δεν με ενημέρωσαν, αφού ήθελαν τη γνώμη μου;»

Και κατέληξε ο κ. Τζανερίκος: «Γιατί πρέπει να προστατεύσω τον εαυτό μου και το κύρος της Δικαιοσύνης. Εκείνοι γνωρίζουν καλύτερα από μένα. Γιατί εγώ δεν τα ξέρω όλα, ούτε μου τα είπανε».

Οικονόμου: «Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση της κυβέρνησης και δεν θα μπορούσε να υπάρξει»

Προηγήθηκε η διάψευση των όσων ισχυρίστηκε ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου σχετικά με τις επαφές του με κυβερνητικά στελέχη, πριν την ψήφιση της νέας τροπολογίας για το «μπλόκο» στο «κόμμα Κασιδιάρη», από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας δήλωση του Χρήστου Τζανερίκου που είδε το φως της δημοσιότητας, δήλωσε ότι «δεν έχει υπάρξει καμία τέτοιου είδους παρέμβαση από την πλευρά της κυβέρνησης. Όμως, το σοβαρό που έχουμε είναι να καταλάβουμε ότι η επιλογή της κυβέρνησης να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που της δίνει το Σύνταγμα για να υψώσουμε δημοκρατικό ανάχωμα απέναντι στη συμμετοχή εγκληματικών οργανώσεων, με οποιοδήποτε μανδύα, στις εκλογικές διαδικασίες, είναι μια επιλογή βαθιά αξιακή και πολιτική, την οποία δεν παζαρεύουμε με κανέναν και σε κανένα επίπεδο».

Συμπλήρωσε, δε, ότι «όλοι κρίνονται απέναντι στο κορυφαίο θεσμικά και πολιτικά αυτό ζήτημα και για τα λόγια τους και για τη στάση τους», προσθέτοντας ότι «δεν μπορώ να κρίνω εγώ τη σοβαρότητα ενός ανθρώπου. Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση της κυβέρνησης και δεν θα μπορούσε να υπάρξει, γιατί εμείς δεν παζαρεύουμε την άποψή μας, εγκληματίες και μαχαιροβγάλτες να μην είναι υποψήφιοι στις εκλογές. Όλοι κρίνονται για τη στάση τους απέναντι στα θεσμικά και πολιτικά ζητήματα αυτά και από τα λόγια τους και από τις πράξεις τους».

Σχετικά με τη συνάντηση με «κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα» για την οποία μιλά στη δήλωσή του ο παραιτηθείς Αρεοπαγίτης, ο Γ. Οικονόμου δήλωσε άγνοια σχετικά με το τι εννοεί, λέγοντας ότι «απάντησα καθαρά: δεν ύπήρξε καμία παρέμβαση της κυβέρνησης σε οποιοδήποτε επίπεδο. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν όσοι εστιάζουν, όχι στη μεγάλη εικόνα, αλλά σε άλλα πράγματα, είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν παζαρεύει την αξιακή της αρχή να προστατεύσουμε τη δημοκρατία από το οποιοδήποτε τέχνασμα θέλουν να εφεύρουν εγκληματικές οργανώσεις για να συμμετάσχουν στις εθνικές εκλογές. Δεν υπάρχει κάποιο παζάρι, δεν υπάρχει συζήτηση σε αυτό, τελεία και παύλα».

Βέβαια, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «σε ό,τι αφορά τα δικονομικά ζητήματα λειτουργίας του δικαστηρίου στη νομοθέτηση που σκεφτόταν να φέρει, είχε διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου, αυτό είναι απολύτως θεμιτό και θεσμικά επιβεβλημένο, από την ώρα που φέρνεις μια διάταξη που αφορά και σε δικονομικά ζητήματα», διερωτώμενος «τι σχέση έχει αυτό με όλα τα απίθανα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τώρα; Καμία».

Τζανερίκος: «Μου ζήτησαν αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη, υποσχόμενοι να αξιοποιηθώ σε Αρχές»

Το χορό των αποκαλύψεων έσυρε ο τέως αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο οποίος κατήγγειλε ότι εκτός από τη συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, τον προσέγγισε και δεύτερος κυβερνητικός παράγοντας προσφέροντας «ανταλλάγματα» αν «διευκόλυνε» το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη.

Ειδικότερα, μιλώντας στο ieidiseis, ο δικαστικός έκανε λόγω για παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων που του ζήτησαν να βοηθήσει να αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη«υποσχόμενοι μετά την αφυπηρέτησή μου να αξιοποιηθώ ενδεχομένως σε Αρχές».

Συγκεκριμένα ο Χρήστος Τζανερίκος δήλωσε:

«Μετά τις δηλώσεις συνταγματολόγων, που χαρακτήρισαν αντιθεσμική τη δήλωσή μου και δεν παραιτήθηκα αμέσως, όπως είπαν, ενώ άσκησα κριτική στη διάταξη του νόμου για τον Κασιδιάρη, να μας πούνε οι συνταγματολόγοι πόσο θεσμικές είναι οι παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων, που ζήτησαν να βοηθήσω, για να αποκλειστεί το κόμμα Έλληνες, υποσχόμενοι μετά την αφυπηρέτησή μου, να αξιοποιηθώ ενδεχομένως σε Αρχές!», σημείωσε χαρακτηριστικά ο παραιτηθείς Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και Πρόεδρος του Α1 Τμήματος.

Ερωτηθείς για τον τρόπο με τον οποίον έγιναν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις που κατήγγειλε, ο κ. Τζανερίκος αρκέστηκε να απαντήσει ότι: «ποτέ δεν θα αποκαλύψω τον τρόπο που έγινε. Αλλά ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας τον γνωρίζει».

Παράλληλα σημείωσε ότι η παραίτησή του δεν ήταν επακόλουθο πιέσεων μετά τη δήλωσή του.

«Όσο για την παραίτηση μου, αυτή δεν έγινε συνεπεία πιέσεων, που ασκήθηκαν μετά τη δήλωσή μου, όπως ακούστηκε. Αλλά όταν έκανα τη δήλωσή μου ήταν Κυριακή και θεώρησα ότι, δεν είναι πρέπον, πριν υποβάλλω επίσημα την παραίτησή μου, να την ανακοινώσω δημόσια. Γι΄ αυτό την ανακοίνωσα τη Δευτέρα το πρωί, αφού προηγουμένως την υπέβαλα επίσημα. Στις 7.30 το πρωί της Δευτέρας υπέβαλα την παραίτησή μου και υπάρχει πρωτόκολλο γι΄αυτό».

«Δεν θα προέβαινα στην πρώτη δήλωσή μου, την Κυριακή, εάν δεν είχαν προηγηθεί οι κυβερνητικές παρεμβάσεις», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο τέως αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Χρήστος Τζανερρίκος επρόκειτο να προεδρεύσει του Α1 Τμήματος που θα κρίνει τη νομιμότητα συμμετοχής στις εκλογές, όλων των κομμάτων, αλλά και του μορφώματος «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη, ωστόσο υπέβαλε την παραίτησή του την Δευτέρα «για λόγους προσωπικής αξιοπρέπειας και επαγγελματικής συνείδησης».

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Απαγορεύει το TikTok στους υπουργούς υπό τον φόβο παρακολούθησης από τους Κινέζους

Εκλογές 2023: Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Σαργκάνης

Κοντιάδης: Να παρέμβει ο Ντογιάκος για τις αποκαλύψεις Τζανερίκου – «Κακουργηματικές πράξεις οι πιέσεις και τα ανταλλάγματα»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαξίμου, Τζανερίκου – Τη,maximou, tzanerikou – ti