Με «πληθωριστική» αύξηση τζίρου 9,6% τα σούπερ μάρκετ στο 6μηνο: «Καλπάζουν» τα PL προϊόντα

Σημαντική αύξηση τζίρου έδειξαν τα στοιχεία εξαμήνου του κλάδου σούπερ μάρκετ όπως τα έδωσε στη δημοσιότητα η Circana, τα οποία μάλιστα ενσωματώνουν για πρώτη φορά και δεδομένα από την αλυσίδα Lidl.

Όπως προκύπτει από το Market View Ιουνίου της Circana, οι συνολικές πωλήσεις του οργανωμένου λιανεμπορίου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 έφτασαν τα 4,43 δισ.

ευρώ, από 4,04 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Η αύξηση όμως αυτή είναι «πλασματική» καθώς οι όγκοι των πωλήσεων παρέμειναν σταθεροί.

Αυτό σημαίνει ότι οι ανεβασμένες πωλήσεις σε αξία προήλθαν καθαρά από τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις που δέχονται εδώ και πολύ καιρό τα τρόφιμα και γενικά τα καταναλωτικά αγαθά.

Μία «πίεση» η οποία έχει κυριολεκτικά «ματώσει» τα πορτοφόλια των νοικοκυριών και κανείς δεν γνωρίζει πότε (και αν) θα σταματήσει.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στα τρόφιμα η αύξηση των τιμών είναι ελαφρώς χαμηλότερη (+9,3%) σε σχέση με τις άλλες μεγάλες κατηγορίες όπως των ειδών υγιεινής και ομορφιάς (+9,8%) και νοικοκυριού (+12,3%). 

Οι υποκατηγορίες τροφίμων που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες ετήσιες ανατιμήσεις είναι τα γαλακτοκομικά (+13,4%), τα μαγειρικά βοηθήματα (+10,8%) και τα κατεψυγμένα τρόφιμα (+10,6%).

Κερδίζει συνεχώς έδαφος το private label  

Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει τους καταναλωτές να στρέφονται όλο και περισσότερο στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που είναι φθηνότερα (και συνήθως χαμηλότερης ποιότητας) από τα αντίστοιχα επώνυμα.

Έτσι το μερίδιό των PL προϊόντων στο εξάμηνο 2023 έφτασε το 26,3%, έναντι 25,8% το 2022 (25,4% στο εξάμηνο 2022) και 23,6% το 2021.

Οι καταναλωτές σε ότι αφορά την ιδιωτική ετικέτα φαίνεται να προτιμού περισσότερο τα είδη υγιεινής και νοικοκυριού και λιγότερο τα τρόφιμα. Έτσι στα τρόφιμα το μερίδιο αυξήθηκε μεν αλλά οριακά στο 26,5% από ενώ αντίθετα, στα προϊόντα ομορφιάς και υγιεινής το μερίδιο των private label είχε σημαντική βελτίωση στο 22,1% από 20,2% το 2022 και 17,3% το 2021.

Σε ότι αφορά τις υποκατηγορίες προϊόντων τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων είχαν τα σνακ και γαλακτοκομικά με 14,9% και 12,7% αντίστοιχα.

Ακολούθησαν τα μη αλκοολούχα ποτά (+9,2%), ενώ τα σνακ και τα μη αλκοολούχα ποτά «είδαν» και τον όγκο τους να αυξάνεται με 4,9% και 1,9% αντίστοιχα.

Όλες οι υπόλοιπες υποκατηγορίες κινήθηκαν πτωτικά, με μεγαλύτερη αυτή των βοηθημάτων μαγειρικής (-4,2%) και των κατεψυγμένων τροφίμων (-4,1%).

Σε ότι αφορά την πορεία των καταστημάτων σε σχέση με το μέγεθός τους τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων κατέγραψαν τα μικρά καταστήματα (αυτά δηλαδή που έχουν εμβαδό έως 400 τ.μ.) με +15,8%.

Ακολούθησαν οι υπεραγορές δηλαδή τα σημεία πώλησης άνω των 2.500 τ.μ. με αύξηση 13,9%.

Παρ’ όλα αυτά τα μεσαία σούπερ μάρκετ (αυτά δηλαδή από 400 έως 2.500 τ.μ.) παραμένουν αυτά που προτιμούν οι καταναλωτές με συνολικό μερίδιο 76,8%.

Σε γεωγραφικό επίπεδο, ιδιαίτερα αυξημένες εμφανίζονται οι πωλήσεις σε αξία στην Κρήτη (+17,5%) και την Πελοπόννησο (+11,1%), ενώ στην Αττική, που αντιπροσωπεύει το 47,9% των συνολικών πωλήσεων σε όλη τη χώρα, η αύξηση στο εξάμηνο ήταν της τάξεως του +8,8%.

Διαβάστε επίσης

Οι Έλληνες στρέφονται στα μεταχειρισμένα ρούχα και παπούτσια: Δύο αλυσίδες second hand στην ελληνική αγορά

Motor Oil: Επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ στις ΑΠΕ το 2023 – Πώς προχωράει το FSRU Διώρυγα GAS

Όμιλος Γρίβα (Κουλουράδες): Επενδύει 3,5 εκατ. ευρώ για να μπει στην αγορά του νερού – «Άνοιγμα» και στην Κύπρο

Keywords
Τυχαία Θέματα