Μαστίγιο και καρότο από Τσίπρα σε Μητσοτάκη στα εθνικά

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

 

Συναινετικός στα εθνικά θέματα επιχειρεί να εμφανιστεί τις τελευταίες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας με δεδομένη την προκλητικότητα της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο και την κλιμάκωση που συνιστά η συμφωνία με τη Λιβύη.

Από το βήμα της συνεδρίασης της

Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε ζήτημα «εθνικής στρατηγικής» καλώντας να συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και να ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις ο πρωθυπουργός για το ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία και ποια τα επόμενα βήματα. Τις επόμενες μέρες ζήτησε πιο καθαρά και πιο επιτακτικά να υπάρξει μια εθνική στρατηγική και μάλιστα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κρισιμότητα της κατάστασης, λέγοντας ότι δεν θέλει να κινδυνολογήσει αλλά ότι είναι ρεαλιστής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων γινόταν υπό το πρίσμα της ανάλυσης ότι ο Ερντογάν εξάγει ένταση στο Αιγαίο εξαιτίας των εσωτερικών προβλημάτων συνοχής, τη Δευτέρα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Δέλτα της Αλεξανδρούπολης, επισήμανε ότι η Τουρκία έχει στρατηγική αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και δημιουργίας τετελεσμένων και επιπλέον προειδοποίησε ότι δεν θα σταματήσει εδώ.

Επί της ουσίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να εμφανιστεί διαθέσιμος για συνεννόηση στα εθνικά (αλλά και στο προσφυγικό, το οποίο έχει αναχθεί σε μείζον ζήτημα και προ ημερών καλούσε να στηριχθεί η κυβερνητική πολιτική μετεγκατάστασης στην ενδοχώρα) και έτοιμος να συμβάλει εποικοδομητικά αξιοποιώντας την εμπειρία της πρωθυπουργίας του. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θέλει να χαράξει διαχωριστική γραμμή και να εκπέμψει σήμα σοβαρής και υπεύθυνης πολιτικής δύναμης που κινείται στον αντίποδα της «λαϊκιστικής» αντιπολιτευτικής τακτικής της Ν.Δ., η οποία διαρκώς καταστροφολογούσε ακόμα και στα εθνικά, για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη.

Πυρά

Από την άλλη, δεν παύει στην πράξη να σηκώνει τους τόνους και να επιτίθεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη περνώντας τον «γενεές δεκατέσσερις». Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι:

ακολουθεί στρατηγική κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία, αφήνοντας ανικανοποίητο το ακροατήριό της, στο οποίο για αντιστάθμισμα προσφέρει το δόγμα «νόμος και τάξη» στο εσωτερικό,εξαιτίας αυτής της στρατηγικής, συμψηφίζει τα εθνικά με το προσφυγικό, εν ολίγοις ότι κρατά χαμηλούς τόνους απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, φοβούμενη τα αντίποινα στο προσφυγικό, ότι δηλαδή ο Ερντογάν μπορεί να εντείνει τη ροή μεταναστών και προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά,δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων θέτοντας τα κρίσιμα ζητήματα έναντι του «Σουλτάνου»,αναφορικά με τη συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης, βρέθηκε απόλυτα αιφνιδιασμένη και απροετοίμαστη και δεν είχε κανένα σχέδιο διπλωματικής αντίδρασης, αλλά κατελήφθη από τον απόλυτο πανικό και άρχισε τις σπασμωδικές κινήσεις,αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης της χώρας με τους ανεύθυνους χειρισμούς της στα κρίσιμα εθνικά ζητήματα – παραπομπή στο αλαλούμ που προκλήθηκε με το θέμα των ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης), καθώς το απόγευμα της Τρίτης το υπουργείο Άμυνας διέρρεε το πάγωμα της σχετικής συζήτησης εν όψει της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, ενώ δύο ώρες μετά, το Μαξίμου, με δική του διαρροή, διέψευδε το υπουργείο.

Χθες, από το βήμα της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και εν όψει της επικείμενης εκείνη τη στιγμή συνάντησης, επιχείρησε να νουθετήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη καλώντας τον:

Να ζητήσει να σταματήσουν οι προκλήσεις και η παραβατική συμπεριφορά τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο.Να ζητήσει να ανακληθεί αυτή η απαράδεκτη και νομικά ανυπόστατη Συμφωνία με τη Λιβύη, που προσβάλει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στον θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης.Να τηρηθεί με καλή θέληση και από τις δύο πλευρές, η κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας. Να βοηθηθεί η Τουρκία για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχει, αλλά να τηρήσει τη Συμφωνία.

Υπογράμμισε πάντως ότι «οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί και στις πιο δύσκολες στιγμές», με άλλα λόγια δεν διαφωνεί με το γεγονός ότι σε μια τέτοια συγκυρία ο πρωθυπουργός συνάντησε τον Πρόεδρο Ερντογάν. «Καλώς τον συναντά» ανέφερε.

Αυστηρό μήνυμα σε Τραμπ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μηνύματα και προς τις ΗΠΑ:

Εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στην περιοχή και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να λάβουν υπόψη τις στενές συμμαχικές τους σχέσεις με την Ελλάδα κι επομένως να αναλάβουν πιο αποφασιστικό ρόλο στην περιοχή υπέρ της υπεράσπισης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως απαιτείται. Μεταξύ άλλων, ζήτησε να καταδικάσουν με αποφασιστικό τρόπο την Τουρκία για την επιθετικότητά της και να επιβάλουν κυρώσεις όπου χρειάζεται.

Εμφανίστηκε δε να στέλνει αυστηρό μήνυμα προς τον ίδιο τον Πρόεδρο Τραμπ: «Αντί, λοιπόν, για λόγια υποστηρικτικά του Προέδρου Τραμπ προς την Τουρκία, λόγια που δυστυχώς ενθαρρύνουν μια συμπεριφορά παραβατικότητας, εμείς περιμένουμε από τους συμμάχους μας υποστήριξη στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Και περιμένουμε την αποφασιστική καταδίκη ενεργειών που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο».

Αλέξης ΤσίπραςΤουρκίαεθνικάΚυριάκος ΜητσοτάκηςΤραμπΛιβύηΣΥΡΙΖΑIssue: 2102Issue date: 5-12-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα