Πειρατεία σε ελληνικό πλοίο: Θρίλερ στη Νιγηρία – Απήγαγαν 19 ναυτικούς

Πειρατεία σε ελληνικό πλοίο: Επίθεση από πειρατές δέχθηκε το ελληνόκτητο τάνκερ Nave Constellation, ενώ έπλεε ανοιχτά της Νιγηρίας. Οι ένοπλοι πειρατές που επιτέθηκαν στο πλοίο απήγαγαν 19 ναυτικούς. Πρόκειται για 18 Ινδούς και 1 Τούρκο, σύμφωνα με την εταιρεία στην οποία ανήκει το δεξαμενόπλοιο. Η επίθεση των ενόπλων έγινε το απόγευμα της Τρίτης, ενώ το πλοίο -υπό σημαία Χονγκ Κονγκ- βρισκόταν 100 ναυτικά μίλια νότια της νήσου Μπόνι, στη Νιγηρία.

Οι πειρατές άφησαν στο τάνκερ 7 μέλη του πληρώματος. Αυτοί, με

εντολή της εταιρείας, μετέφεραν το δεξαμενόπλοιο σε ασφαλές σημείο και περίμεναν ενισχύσεις. Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, δεν υπήρξε ζημιά στο πλοίο, ή θαλάσσια ρύπανση, από την επίθεση των πειρατών.

Ο εκπρόσωπος του πλοιοκτήτη τόνισε: «Η Navios ως πλοιοκτήτες και η Anglo Eastern ως Διευθυντής Πληρωμάτων έχουν σαν προτεραιότητα την ασφάλεια και την έγκαιρη επιστροφή των 19 ατόμων που απήχθησαν από τους πειρατές. Όλες οι αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένου του κράτους της σημαίας, έχουν ειδοποιηθεί και ανταποκρίνονται και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν την έγκαιρη απελευθέρωσή τους». Στις αρχές Νοεμβρίου πειρατές είχαν επιτεθεί σε άλλο ελληνικό τάνκερ, ανοιχτά των ακτών του Τόνγκο και πήραν ομήρους τέσσερα μέλη του πληρώματος, ανάμεσά του και έναν 20χρονο Έλληνα.

Πειρατεία στο Τόγκο: Αγωνία για τον 20χρονο Έλληνα ναυτικό

Ένας μήνας πέρασε από τότε που ένοπλοι πειρατές επιτέθηκαν στο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο «Έλκα Αριστοτέλης» στο Τόγκο της Δυτικής Αφρικής αρπάζοντας τέσσερις ναυτικούς, έναν 20χρονο δόκιμο μηχανικό, τον Δημήτρη Γκιάτη, δύο υπηκόους Φιλιππίνων και έναν υπήκοο Γεωργίας. Το περιστατικό συνέβη το πρωί της 4ης Νοεμβρίου. Από τότε ως σήμερα ο πατέρας του νεαρού ναυτικού δέχεται τηλεφωνήματα αλλά δεν έχει ακούσει ακόμη τη φράση που θα δώσει τέλος στην αγωνία του: «Ο Δημήτρης είναι ελεύθερος, καλά στην υγεία του και σύντομα θα επιστρέψει σπίτι του!».

«Κλείνει ένας μήνας και δυστυχώς δεν έχουμε κάτι νεότερο ακόμα…» λέει στην εφημερίδα «Τα Νέα». Αν και έχουν περάσει πολλές ημέρες από την αρπαγή, εν τούτοις δεν χάνει την ελπίδα του και προσδοκά ίσως την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων να συμβεί ένα θαύμα, να ακούσει το χαρμόσυνο νέο για τον γιο του. Κοντά στον ίδιο και τα άλλα μέλη της οικογένειας του βρίσκονται διαρκώς συγγενείς και φίλοι.

Πειρατεία σε ελληνικό πλοίο: Δείτε βίντεο – ντοκουμέντο του ΑΝΤ1 με τον τρόπο δράσης των πειρατώνΔεν με ενημερώνουν

Πρόσθεσε ακόμη ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία επικοινωνεί μαζί του αλλά δεν τον ενημερώνουν για τις όποιες εξελίξεις. Επίσης αυτό που γνωρίζει ως τώρα είναι πως ο γιος του φέρεται να είναι καλά στην υγεία του ζητώντας ένα στοιχείο που να το αποδεικνύει και ότι είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις από ομάδα ξένων ειδικών στον χειρισμό τέτοιων θεμάτων με τους πειρατές. Ο πατέρας του 20χρονου όταν έγινε γνωστή η υπόθεση είχε πει:

«Θα δώσουμε όσα ζητήσουν, για να πάρουμε το παιδί μας πίσω». Ειδικοί πάντως σημειώνουν ότι σε τέτοιες υποθέσεις χρειάζεται υπομονή, καθώς θέλουν λεπτούς χειρισμούς για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επίσης, είχε αποκαλύψει ότι ο νεαρός «αντιμετωπίζει ένα προβληματάκι υγείας. Το έχει χρόνια, από μικρό παιδί. Παίρνει τρία χαπάκια, και αυτά πρέπει καθημερινά».
Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του 20χρονου ναυτικού ο οποίος διάλεξε το επάγγελμα του μηχανικού στα καράβια για να βρει αμέσως δουλειά και να έχει ταχύτερη επαγγελματική εξέλιξη.

Πειρατεία στο Τόγκο: Το χρονικό

Η ένοπλη επίθεση των πειρατών στο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο «Έλκα Αριστοτέλης» έγινε ενώ βρισκόταν ελλιμενισμένο στο αγκυροβόλιο Λόμε Τόγκο, στο Τόγκο. Οι δράστες απήγαγαν τέσσερις εκ των συνολικά 24 μελών του πληρώματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλοίο βρίσκονταν και ένοπλοι φρουροί οι οποίοι άνοιξαν πυρ κατά των πειρατών, με αποτέλεσμα ένας εκ των φρουρών να τραυματιστεί. Για τις εξελίξεις στην υπόθεση ενημερώνεται διαρκώς ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος εξ αρχής είχε δώσει εντολή στις αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου να παρακολουθούν στενά το θέμα σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και τη διαχειρίστρια εταιρεία.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε την πρεσβεία μας στην Αμποΰτζα η οποία με τη σειρά της ενημέρωσε τις Αρχές του Τόγκο, καθώς και τις πρεσβείες μας στην Τιφλίδα και στη Μανίλα, καθώς οι λοιποί απαχθέντες είναι υπήκοοι Γεωργίας και Φιλιππίνων.

Πειρατεία σε ελληνικό πλοίο: Πώς έγινε η απαγωγή των 4 ναυτικών
Keywords
Τυχαία Θέματα