Disney+: Μαγνήτης συνδρομητών σε κόντρα με το Netflix

Στη συγκυρία κατά την οποία σημειώνονται αναδιατάξεις στο πεδίο των συνδρομητικών υπηρεσιών διαρκούς ροής με τις πλατφόρμες να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και να διεκδικούν τη μερίδα από την παγκόσμια πίτα εγγραφών η νέα υπηρεσία Disney+ της Disney- η λειτουργία της στην Ελλάδα έχει «κλειδώσει» και επισήμως στις 14 Ιουνίου- βρίσκεται στο επίκεντρο παρατήρησης.

Την ώρα που το Netflix

καταγράφει απώλειες- και εξαιτίας των κυρώσεων κατά της Ρωσίας- τις πρώτες στα δέκα χρόνια που λειτουργεί και υπολογίζονται στις 200.000 στο πρώτο τρίμηνο του 2022 (με ταυτόχρονη κατακρήμνιση της μετοχής της κατά 40%), το Disney+… καλπάζει.

Συνδρομές υπεράνω προσδοκιών…

Η συνδρομητική πλατφόρμα του αμερικανικού κολοσσού με παρατσούκλι «House of Mouse» (εξ αφορμής της ομότιτλης σειράς κινουμένων σχεδίων γνωστή στην Ελλάδα ως «Ο Μικυ και η παρέα του») είδε τους συνδρομητές της να ανέρχονται σε 137,7 εκατομμύρια, παγκοσμίως, χάρη στα οκτώ εκατομμύρια εγγραφών/συνδρομών που πραγματοποιήθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο λειτουργίας της Over The Top υπηρεσίας.

Τα αποτελέσματα ήταν υπεράνω προσδοκιών και στην κεφαλαιαγορά της Γουόλ Στρίτ συνέβαλαν στην χαλάρωση της κατάστασης καθώς τα νεύρα είχαν τεντωθεί από τη «βουτιά» της μετοχής του Netflix.

… αλλά και μείωση κερδών

Η Disney σημείωσε έσοδα 19,2 δισ. δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο, αυξημένα κατά 23% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η εμβληματική αμεριακνική φίρμα της αμερικανικής οπτικοακουστικής βιομχανίας ανέφερε καθαρέ κέρδη 470 εκατ. δολάρια, ωστόσο μειωμένα κατά 48% σε σχέση με το 2021.

Ο Μπόμπ Τσάπεκ, διεθύνων σύμβουλος της Disney, σε σημείωμα του στους επενδυτές- μετόχους της εταιρείας υπογράμμισε ότι «για άλλη μια φορά αποδείξαμε ότι είμαστε μια κατηγορία από μόνοι μας», δήλωσε που θεωρείται κάπως υπερβολική, «αιχμηρή» κατά άλλους παρατηρητές της συγκεκριμένης αγοράς, δεδομένης της κακής πορείας που έχει μέχρι στιγμής, εντός του 2022 το Netflix.

Η πρόκληση του Netflix

Το Netflix, πάντως, παρά την κάμψη που έχει σημειώσει παραμένει κυρίαρχο στις streaming υπηρεσίες με 221.000.000 συνδρομητές παγκοσμίως. Ωστόσο καθώς αναμένεται και η ανάπτυξη του HBO max σε παγκόσμια κλίμακα (αναμένεται και στην Ελλάδα) εκτιμάται ότι το Netflix έως το «κλείσιμο» του β’ τριμήνου του 2022 μπορεί να χάσει άλλα δύο εκατομμύρια χρήστες του.

Η πρόκληση που αντιμετωπίζει το Netflix έκαναν επενδυτές να αμφισβητούν όχι μόνον το «αύριο» της πλατφόρμας, αλλά και το μέλλον γενικότερα της συγκεκριμένης αγοράς.

Αλλά η ανάπτυξη του Disney+ πέραν του αναμενόμενου, δείχνει ότι τα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Netflix αφορούν αυτό και μόνον αυτό και δεν υποδηλώνουν γενικευμένη κατάσταση, έστω προς το παρόν.

Disney+ και με διαφημίσεις

Η εικασία αυτή έφθασε στα αυτιά στελεχών της Disney+, η οποία για να καταδείξει πώς ό,τι συμβαίνει αφορά στο Netflix και μόνον, ανέφερε ότι όλες οι streaming υπηρεσίες της- συμπεριλαμβανομένων των Hulu και ESPN+– κατέγραψαν αύξηση συνδρομών εντός του δευτέρου τριμήνου του ’22 και αθροίζουν 205.600.000 χρήστες.

Η αυξητική πορεία συνδρομών του Disney+ είναι πολύ πιθανόν να συνεχιστεί καθώς έχει ανακοινωθεί ότι κάποια στιγμή εντός του 2022 θα λανσάρει νέα συνδρομητική υπηρεσία, σε χαμηλότερη τιμή αλλά με διαφημίσεις στο προσφερόμενο περιεχόμενο.

Στην Disney πάντως δεν κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους. Άλλωστε τα μειωμένα κατά 48% έσοδα σε σχέση με πέρσι δεν θα μπορούσαν να αποσιωπηθούν. Ωστόσο γίνεται σαφές ότι η δημιουργία μιας επιτυχημένης υπηρεσίας streaming κοστίζει.

Διαβάστε επίσης:

Eurovision 2022: Προγνωστικά και παρασκήνια πριν τον β’ ημιτελικό (Photos)

Τα αδέσποτα ζώα υιοθετούνται από τον Easy 97.2

«Βόμβα» στο Survivor – Οικειοθελής αποχώρηση «ανακατεύει» τις ομάδες

Keywords
Τυχαία Θέματα