Λουκία, όπως λέμε Μόδα!

ΕΛΛAΔΑ

 

«Το ύφασμα πρέπει να το ‘‘ακούς’’ και να μην του πηγαίνεις κόντρα. Πρέπει να βρεις αυτό που επιθυμεί να γίνει, γιατί αλλιώς το ρούχο δεν θα σου βγει καλό».
                                                                                                            Λουκία
                                          «ΛΟΥΚΙΑ. ΖΩΗ-ΜΟΔΑ-ΤΕΧΝΗ»,  Μία Κόλλια, σελ. 181,Εκδ. ΠΑΠΥΡΟΣ

Το στυλ της ρομαντικό, κομψό, απόλυτα θηλυκό. Η ζωή της σχεδιάστριας Λουκίας 

πάντα σε κίνηση και αναζήτηση. Πηγή έμπνευσής της ο κινηματογράφος, η μουσική, η ζωγραφική και γενικότερα οι τέχνες που τις ενώνει μεταξύ τους δημιουργώντας κομμάτια υψηλής ραπτικής για γνωστές κυρίες των Αθηνών αλλά και για παραστάσεις του θεάτρου. Η οδός Κανάρη 24 στην πλατεία Κολωνακίου είναι ο χώρος που εξασκεί την τέχνη της χωρίς να ακολουθεί πάντα τους αυστηρούς κανόνες της μόδας. Άλλωστε κάνει τέχνη - και καμία τέχνη δεν υποτάσσεται σε κανόνες. 

Γεννήθηκε στη Σάμο, αλλά τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια τα έζησε στην Αγία Παρασκευή, στην Αθήνα. Ήταν πάντα ανήσυχο πνεύμα. Στα εννιά της έκανε το πρώτο της pachwork, μάζευε κουρέλια κι έκανε συνθέσεις, έπαιρνε τα ρούχα της μητέρας της και τα άλλαζε. Mε τη βοήθεια ενός θείου της φεύγει για σπουδές στο Λονδίνο και παρακολουθεί τα μαθήματα Εσωτερικής Διακόσμησης στη Σχολή Τεχνών και Ντιζάιν του Κολλεγίου St. Martins. Στο Λονδίνο ανοίγεται για την Λουκία ένας κυριολεκτικά καινούργιος κόσμος.

Μπητλς, Μαίρη Κουάντ, κι ένας αμερικάνικος αέρας έχει αρχίσει να φέρνει το Γούντστοκ στην Αγγλία. Μακριά μαλλιά, παντελόνια καμπάνα, μακριά παλτό, μίνι φορέματα, κορδέλες και χρώμα υπό τους ξενόφερτους ήχους του Χέντριξ και της Τζόπλιν. Η ταλαντούχα σπουδάστρια επισκέπτεται συχνά το Bishops Place, όπου όλα ήταν πολύ ακριβά αλλά εκείνη παρατηρεί και εμπνέεται. Και κάπως έτσι, «προσβάλλεται» από το μικρόβιο της μόδας!

Γυρνώντας από την Αγγλία στην Αθήνα αποφασίζει να στείλει στα πολυκαταστήματα Harrods μια συλλογή ρούχων της. Εκείνη την εποχή της αφιέρωσαν ολόκληρη την κάτω βιτρίνα της μιας γωνίας, τιμή ασύλληπτη για μια κοπέλα που δεν είχε ακόμη δικό της ατελιέ! Και οι πρωτοποριακοί Λονδρέζοι ερωτεύονται την νέα σχεδιάστρια! Τα Harrods της κάνουν μια τεράστια για την εποχή, παραγγελία, ενώ αργότερα ένα από τα δείγματά της φόρεσε η πριγκίπισσα Νταϊάνα. Προσπαθεί να πάρει έστω μιαν επιχορήγηση από το κράτος για να εκτελέσει την παραγγελία αυτή. Συναντά ένα τείχος απόλυτης  αδιαφορίας και άρνησης και αναγκάζεται να ακυρώσει την παραγγελία. Τα Harrods την βάζουν στην “black list” τους. 

Χωρίς ιδιαίτερο λόγο, μια μέρα που βρισκόταν στο αντικάδικο Ζαχαράκη στην πλατεία Κολωνακίου, ρώτησε αν νοικιάζεται ο πάνω όροφος του μαγαζιού ο οποίος ήταν άδειος.  Η ίδια πιστεύει πως την ώθησε η μοίρα να κάνει το βήμα αυτό και να ξεκινήσει να δημιουργεί τον χώρο που έμελλε να γεμίσει με τις παρουσίες σικάτων κυριών, πανέμορφων μοντέλων, ηθοποιών, σκηνοθετών, της Μελίνας που την έντυσε στο «Γλυκό πουλί της νιότης» αλλά και την εποχή των υπουργικών της καθηκόντων…  

Έφτιαξε τον χώρο της μαζί με τον συνεργάτη της Χρήστο Λυριντζή. Διάλεξε ταπετσαρίες, βρήκε έπιπλα και δημιούργησε το δικό της μικρό ανάκτορο, το οποίο πήρε την τελική του μορφή το ’87, όπου νοίκιασε και το ισόγειο του Ζαχαράκη. Πρώτη της πελάτισσα ήταν η Ελένη Ανουσάκη η οποία ξεκίνησε να φέρνει φίλες της. Σ’ εκείνο το μικρό, ακόμα ατελιέ, άρχισε να ξεχειλίζει το αστείρευτο ταλέντο της. Το μοτίβο που ακολουθούσε: «ένα ρούχο πουλάμε, δύο φτιάχνουμε, δυο ρούχα πουλάμε, τρία φτιάχνουμε».

Έτσι, με επιμονή και ώρες ατελείωτες,  εκείνη και οι μοδίστρες της δημιουργούν ρούχα για την πρώτη επίδειξη μόδας. Από τότε φυσικά ακολούθησαν πάρα πολλές. Επιδείξεις στη «Μεγάλη Βρετανία», στο θέατρο Κάτια Δανδουλάκη (2003), στο «Gin Fizz» στη Θεσσαλονίκη (2004), στο Ζάππειο  (2005) όπου μάλιστα το styling έκανε ο Βασίλης Ζούλιας ενώ στην πασαρέλα περπάτησε και η Βίκη Καγιά. 

Το ιστορικό ατελιέ φέτος βγαίνει προς πώληση με την αυστηρή προϋπόθεση, «όποιος το πάρει να το αγαπά και να κάνει το μεράκι του»! Οι παρουσίες των ανθρώπων που πέρασαν από εκεί, είναι ζωντανές. «Είναι ένας χώρος με δυνατή αύρα», όπως λέει η ίδια. «Οι τοίχοι είναι ποτισμένοι με την ενέργεια όλων όσοι έχουν περπατήσει εκεί μέσα»…

ΛουκίαμόδατέχνηπολιτισμόςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα
Λουκία, Μόδα,loukia, moda