Σύζευξη Κρόνου και Δία: Ήταν τελικά το άστρο της Βηθλεέμ; (Photos/Video)

ΚΟΣΜΟΣ

 

Εάν κάποιος βρισκόταν στην ύπαιθρο χθες το βράδυ και έστρεφε το βλέμμα του στον ουρανό θα έβλεπε σίγουρα ένα φωτεινό αστέρι. Ένα αστέρι που θα του τράβαγε την προσοχή. Που με τη λάμψη του θα ξεχώριζε από όλα τα υπόλοιπα.

Στην πραγματικότητα αυτό που είδε χθες ήταν αστρονομικό φαινόμενο το οποίο είχε αρκετή δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες: Oι δύο μεγαλύτεροι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, ο Κρόνος και ο Δίας, πλησίασαν μεταξύ τους χθες, ανήμερα το χειμερινό ηλιοστάσιο, εγγύτερα από ποτέ και το γεγονός ότι αυτό έγινε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα

ώθησε πολλούς να μιλήσουν για το «Αστέρι των Χριστουγέννων».

Αν και δεν πρόκειται ακριβώς για αστέρι, οι δύο πλανήτες δημιούργησαν μια φωτεινή λωρίδα στον νυχτερινό ουρανό.

Ωστόσο το ερωτημα που πλανα΄ται στα χείλη όλων – επιστημόνων, πιστών και πολλών άλλων – είναι ένα: «Ηταν αυτή η συζευξις τελικά το Αστρο της Βηθλέεμ; Το άστρο που οδήγησε τους τρεις μάγους στη φάτνη που γεννήθηκε ο Χριστός;»

Πολλά επιστημονικά και ειδησεογραφικά sites προσπαθούν να δώσουν μια απάντηση.

Σύμφωνα με τη ΝΑSΑ, το γεγονός ότι αυτή η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι απλή σύμπτωση.

Η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ επιθσημαίνει ότι το θεαματικό αυτό αστρονομικό φαινόμενο συνέβη, πρώτη φορά μετά τον Μεσαίωνα, χθες, στον γήινο νυχτερινό ουρανό.

Τι είχε γίνει τότε

Ωστόσο για να δούμε τι έγινε τότε – πριν από 2020 χρόνια… περίπου.

Η ιστορική έρευνα προτείνει ότι είναι πιθανόν η Γέννηση του Ιησού να έγινε το έτος 7 π.Χ. όταν κατέφθασε στην αυλή του βασιλιά Ηρώδη μια ομάδα σοφών, αστρολόγων και ιερέων που τους ονόμαζαν Μάγους. Οι Μάγοι κατά τον Ηρόδοτο ήταν ιερείς στην Περσία που ασχολούνταν με τον αποκρυφισμό, ιδιαιτέρως με την αστρολογία. Ενώ κατά τον Κέπλερ ήταν Χαλδαίοι, από εκεί που γεννήθηκε η αστρολογία. Επίσης άλλοι αναφέρουν πως οι Μάγοι ήρθαν από την Αίγυπτο.

Το άστρο της Βηθλεέμ αναφέρεται σε ένα μη-βιβλικό κείμενο το πρωτευαγγέλιο του Αγίου Ιακώβου.

«Και οι μάγοι είπαν: Είδαμε πώς ένα απερίγραπτα μεγαλύτερο αστέρι από αυτά που βρίσκονται στον ουρανό έλαμψε τόσο, που το φως των αστεριών δεν μπορούσε να φανεί πλέον».

Kατά καιρούς έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες σχετικά με το τι θα μπορούσε να είναι αυτό το αστέρι, όπως αναφέρει το site the conversation. Πολλοί αστρονόμοι προσπάθησαν να συνδέσουν το άστρο της Βηθλεέμ με ασυνήθιστα αστρονομικά γεγονότα, όπως την πλανητική σύνοδο του Δία και της Αφροδίτης, με κομήτες και καινοφανείς αστέρες.

Η άποψη που στηρίζεται περισσότερο σε επιστημονικά δεδομένα που μπορεί να υποστηριχθεί ότι αποδεικνύονται από αστρονομικής πλευράς, υποστηρίζει ότι το αστέρι της Βηθλεέμ ήταν μια σύνοδος πλανητών.

Ο Γερμανός αστρονόμος Γιοχάνες Κέπλερ πρότεινε την ιδέα ότι το άστρο της Βηθλεέμ πρέπει να ήταν ένας καινοφανής αστέρας που εμφανίστηκε μέσα ή κοντά σε κάποια σύνοδο λαμπρών πλανητών, όπως του Δία και του Κρόνου, το 7 π.Χ..

«Το αστέρι της Βηθλεέμ θα μπορούσε να είναι η τριπλή σύνοδος των πλανητών Άρη, Δία και Κρόνου, που έγινε το 7 π.Χ. στα όρια των αστερισμών Κριού και Ιχθύων. Ο Κέπλερ υποστήριξε ότι ο Χριστός είχε γεννηθεί ένα ή δύο χρόνια μετά τη σύνοδο, δηλαδή το 4 ή το 5 π.Χ.

Η υπόθεση ότι το άστρο της Βηθλεέμ σχετίζεται με την τριπλή σύνοδο υποστηρίχθηκε από αρκετούς αστρονόμους μετά τον Κέπλερ. Υπολογισμοί που έγιναν σε υπολογιστές έχουν δείξει ότι η εν λόγω τριπλή σύνοδος συνέβη στις 3 Δεκεμβρίου του έτους 7 π.Χ», τόνισε.

Σιμόπουλος: Διαφωνω με τον Κέπλερ

Θα μπορούσε, άραγε, ένα τέτοιο φαινόμενο να ήταν όντως το Αστρο των Χριστουγέννων, όπως υποστήριζε ο Κέπλερ;

«Κατά τη γνώμη μου μάλλον όχι, γιατί οι πλανήτες δεν σταματούν ποτέ την κίνησή τους» αναφέρει σε άρθρο του στην Καθημερινή της περασμένης Κυριακής ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος, επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου και συμπληρώνει: «Και τέτοιου είδους συμπεριφορά συμβαίνει αρκετά συχνά, αφού, για παράδειγμα, τα τελευταία 200 χρόνια είχαμε τρεις παρόμοιες τριπλές συνόδους: το 1821, το 1940-1941 και το 1981 (ενώ η επόμενη τριπλή σύνοδος θα συμβεί σε 218 χρόνια, το 2238-2239). Αυτού του είδους οι τριπλές σύνοδοι, δηλαδή, δεν είναι ούτε σπάνιες ούτε μπορούν να επηρεάσουν οποιαδήποτε γεγονότα πάνω στη Γη ή οπουδήποτε αλλού. Είναι απλά, και σήμερα εύκολα επεξηγήσιμα φαινόμενα, που φαίνονται ότι συμβαίνουν απλώς γιατί εμείς τα παρατηρούμε από το κινούμενο διαστημόπλοιό μας που ονομάζουμε Γη, ταξιδιώτες κι εμείς στο αέναο ταξίδι της γύρω από τον Ηλιο».

Κάτι άλλο

Υπάρχει και η θεωρία ότι ήταν ένας κομήτης ή σουπερ νόβα, η οποία βασίζεται σε μια καταγραφή ενός κομήτη το έτος 5 μ.Χ. από κινέζους αστρονόμους, οι οποίοι κατέγραφαν και ανέφεραν στον αυτοκράτορα οποιοδήποτε αξιοπερίεργο φαινόμενο εμφανιζόταν στο ουράνιο στερέωμα. Όμως ο κομήτης του Χάλεϊ πέρασε από τη Γη το 12 π.Χ., που είναι αρκετά μακριά από τις προσεγγίσεις που τοποθετούν τη γέννηση του Ιησού.

Όπως αναφέρει το BBC, o Tim O'Brien, αναπληρωτής διευθυντής του Διαστημικού Παρατηρητηρίου στο Cheshire, δηλώνει ότι «είναι αξιοσημείωτο το πόσο προσελκύεται η προσοχή σας όταν δύο πολύ φωτεινά αντικείμενα ενώνονται στον ουρανό», και συμπληρώνει ότι «κάτι ανάλογο μπορεί να έγινε και τότε»

Αναπάνητα ερωτήματα

Όπως και να έχει πρόκειται για μια ιστορία που γοητεύει τους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο.

Μεγάλοι αστρονόμοι, από την εποχή του Τύχω Μπράχε και του Κέπλερ κατά τον 15ο αιώνα, μέχρι σήμερα, ασχολήθηκαν με το θέμα του άστρου. Οι περισσότεροι που ασχολήθηκαν με το άστρο, έκαναν Θεολογία και όχι Αστρονομία. Με ερμηνείες όμως που στηρίζονταν στην θρησκευτική πίστη κι όχι στις αστρονομικές, επιστημονικές, παρατηρήσεις, όπως αναφέρει το site physics4u.

Μέχρι τώρα, υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Μια πρώτη αιτία είναι η υπερφυσική ή μεταφυσική εξήγηση που δίνουν μερικοί θεολόγοι. Δεν χρειάζονταν δηλαδή οι τρείς μάγοι την ύπαρξη ενός αστέρος για να καταλάβουν τη γέννηση του Χριστού, γιατί τους αποκαλύφθηκε από το Θεό. Ή η εμφάνιση του άστρου, ήταν ένα θαύμα, μια παρουσία του Θεού. Τέλος θα μπορούσε να ήταν μια φραστική υπερβολή του Ευαγγελιστή Ματθαίου για να πείση τους Εβραίους, ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Μεσίας.

Μια άλλη αιτία είναι ότι η χρονολογία γέννησης του Χριστού, είναι άγνωστη. Οπότε δεν γνωρίζουμε ποιά ουράνια γεγονότα συνέβησαν.

Και τέλος, μια άλλη αιτία είναι ότι πολλά αστρονομικά γεγονότα, θα μπορούσαν να είναι το "άστρο της Βηθλεέμ". Σαν παράδειγμα αναφέρουμε την σύνοδο του Δία, του Κρόνου και του Άρη στις 15 Σεπτεμβρίου του 7 π.Χ. ή την έκρηξη μιας σουπερνόβας, νόβας ή την παρουσία ενός κομήτη (όπως εξηγούσε ο Ωριγένης).

άστροΒηθλέεμφαινόμενοεπιστήμονεςΝΑΣΑHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα
Σύζευξη Κρόνου, Δία, Ήταν, Βηθλεέμ PhotosVideo,syzefxi kronou, dia, itan, vithleem PhotosVideo