Λος Άντζελες: Συνεχίζεται το χάος, ο Τραμπ διέταξε την ανάπτυξη άλλων 2.000 Εθνοφρουρών και τάγματος πεζοναυτών
Ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την ανάπτυξη στην Καλιφόρνια 2.000 επιπλέον εφέδρων της Εθνοφρουράς, καθώς και ενός τάγματος πεζοναυτών, γνωστοποίησε εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, καθώς ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σκληραίνει ακόμα περισσότερο την αντίδρασή του στα επεισόδια στο Λος Άντζελες ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές.
«Κατά διαταγή του προέδρου, το υπουργείο Άμυνας κινητοποιεί 2.000 επιπλέον μέλη της Εθνοφρουράς της Καλιφόρνιας που θα κληθούν σε υπηρεσία
Hey there. Thanks for all your messages – I'm a bit sore, but I'm okay. Important we keep on telling the stories that need to be told. Here's our report on what unfolded in Los Angeles. pic.twitter.com/S8AvjQuFA7
— Lauren Tomasi (@LaurenTomasi) June 9, 2025Το μέτρο προκάλεσε οργή και σύγχυση σε πολλούς, ιδίως διαδηλωτές, αλλά και πολιτικούς των Δημοκρατικών, που κατηγορούν τον πρόεδρο πως ρίχνει λάδι στη φωτιά. Η Κέλι Ντίμερ, 47χρονη διαδηλώτρια, κατήγγειλε την «αλλόκοτη» απόφαση να αναπτυχθεί ο αμερικανικός στρατός εναντίον πολιτών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. «Υποτίθεται πως μας προστατεύουν, αλλά (…) τους στέλνουν να μας επιτεθούν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας πως πλέον οι ΗΠΑ «δεν είναι δημοκρατία».
Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, ο Γκάβιν Νιούσομ, που έχει ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της ανάπτυξης της εθνοφρουράς, έκρινε πως η ανάπτυξη των πεζοναυτών το μόνο που θα εκπληρώσει είναι η «διεστραμμένη φαντασίωση ενός δικτατορικού προέδρου». Ο Νιούσομ επέκρινε επίσης την αποστολή 2.000 επιπλέον εφέδρων, ενώ οι πρώτοι δεν έχουν καν λάβει όπως τόνισε ούτε νερό, ούτε τροφή. «Έχουν αναπτυχθεί 300, οι υπόλοιποι περιμένουν, αναξιοποίητοι, σε ομοσπονδιακά κτίρια, χωρίς διαταγές», ανέφερε ο κ. Νιούσομ μέσω X.
«Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τη δημόσια ασφάλεια, αφορά το χάιδεμα του εγώ ενός επικίνδυνου προέδρου», εξεμάνη. Από την πλευρά του, αποφασισμένος να σκληρύνει τον τόνο, ο Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε μέσω Truth Social απευθυνόμενος σε αυτούς που χαρακτήρισε συμμετέχοντες σε «ανταρσία», «πληρωμένους» μάλιστα: «αν φτύνουν, θα χτυπάμε, και σας υπόσχομαι πως θα χτυπάμε πιο σκληρά από ποτέ».
Tensions in Los Angeles are escalating after Donald Trump deployed hundreds of National Guard troops to tackle protests against his administration's crackdown on illegal immigration.
Read more: https://t.co/2Z5or9vyJX pic.twitter.com/jneNIlHa1k
Μέλη της εθνοφρουράς με στρατιωτικές στολές, εφοδιασμένοι με ρόπαλα και ασπίδες αντιμετώπισης ταραχών, αναπτύχθηκαν χθες μπροστά σε ομοσπονδιακό κέντρο κράτησης της πόλης. Απέναντί τους, διαδηλωτές φώναζαν «γουρούνια, γυρίστε σπίτια σας!». Ολοένα πιο ογκώδες πλήθος συνέκλινε στο κέντρο του Λος Άντζελες, όπου αστυνομικοί χώριζαν τους διαδηλωτές από ομοσπονδιακούς πράκτορες. Κουφάρια απανθρακωμένων αυτοκινήτων είναι σπαρμένα στους δρόμους, απομεινάρια των ταραχών που οδήγησαν σε 56 συλλήψεις μέσα σε δυο ημέρες.
Την Παρασκευή, διαδηλωτές προσπάθησαν να εμποδίσουν τις βίαιες συλλήψεις μεταναστών από την ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία αρμόδια για την επιβολή του νόμου ως προς τη μετανάστευση (ICE). «Είδα τον πατέρα μου καθώς του περνούσαν χειροπέδες», ήταν εμπειρία «πολύ τραυματική», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Χουλιάν, που δήλωσε γιος του Μάριο Ρομέρο, συλληφθέντα από την ICE.
Ο γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνιας Ρομπ Μπόντα ανακοίνωσε χθες πως προσφεύγει εναντίον του προέδρου Τραμπ στη δικαιοσύνη, κρίνοντας πως η απόφασή του να κινητοποιήσει την εθνοφρουρά δίχως έγκριση του κυβερνήτη της πολιτείας «παραβιάζει» το Σύνταγμα. Η Δημοκρατική δήμαρχος του Λος Άντζελες Κάρεν Μπας διαβεβαίωσε από την πλευρά της πως η περίμετρος των επεισοδίων δεν εκτείνεται παρά σε «μερικές οδούς» του κέντρου.
Αν κανείς πιστέψει τον Ντόναλντ Τραμπ, η καλιφορνέζικη μητρόπολη επρόκειτο να «σβηστεί από τον χάρτη» αν δεν έδινε διαταγή να αναπτυχθεί η εθνοφρουρά. Εκδοχή που αντέκρουσε ο εισαγγελέας της κομητείας του Λος Άντζελες Νέιθαν Χόκμαν. «Δεν διαπιστώσαμε ταραχές μεγάλου εύρους, που θα απαιτούσαν 2.000 εθνοφρουρούς και 500 ή 700 επιπλέον στρατιώτες», αντέταξε στο τηλεοπτικό δίκτυο NewsNation.
Ο κυβερνήτης Νιούσομ, δυνητικός υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο το 2028, συγκαταλέγεται στους αγαπημένους στόχους του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, που πέταξε χθες πως θα ήταν «σούπερ» αν συλλαμβανόταν. Ο άνθρωπος στον οποίο ανέθεσε την εκτέλεση του προγράμματός του για μαζικές απελάσεις μεταναστών, ο Τομ Χόμαν, διαβεβαίωσε χθες πως η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει «καμιά πρόθεση» να συλλάβει τον κυβερνήτη, διαβεβαιώνοντας πως το προεδρικό σχόλιο αφαιρέθηκε από το «πλαίσιό του» και παρερμηνεύθηκε.
Διαβάστε επίσης
Στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ οι ακτιβιστές από το ιστιοφόρο Madleen – Το Ισραήλ προχωρά σε απελάσεις
ΟΗΕ για Λος Άντζελες: «Δεν θέλουμε να δούμε περισσότερη στρατιωτικοποίηση της κατάστασης»
Φρέντερικ Φόρσαϊθ: Πέθανε ο συγγραφέας του «Day of the Jackal»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Περπατούσε στη γειτονιά και τον κατασπάραξε ο σκύλος: Τραγικά νέα για 13χρονο, εξαφανίστηκε ο ιδιοκτήτης του
- Υπόθεση αστυνομικού της Βουλής: Η αποκάλυψη της φρίκης
- Δράμα: Βρέθηκε ο ένας πεζοπόρος μετά την επίθεση αρκούδας – Ψάχνουν τον δεύτερο
- Γιατί οι Έλληνες του εξωτερικού αγοράζουν τώρα μαζικά σπίτια – Ποιες περιοχές προτιμούν
- «Τα ‘χασε» ο Γρηγόρης Αρναούτογλου με την καλεσμένη: «Είχα να δω τόσο όμορφο πρόσωπο πάρα πολύ καιρό, κάντε της ένα κοντινό»
- Δράμα – Ο ορειβάτης που διασώθηκε από την επίθεση της αρκούδας στο ΕΡΤnews: «Μας επιτέθηκε – Έσπρωξε τον άλλο ορειβάτη»
- Γιατρός έσωσε τη ζωή του πατέρα της νύφης όταν έπαθε ανακοπή στο γλέντι
- Γιατί στην Ιαπωνία βάζουν... κατσίκες στα γραφεία και στις δομές πρόνοιας
- Ολυμπιακός: Γιόρτασε σαν οικογένεια την επιστροφή στην κορυφή με δείπνο... τίτλου - Δείτε εικόνες
- Ποια η διαδικασία για την είσπραξη ενός ενοικίου στις 30 Νοεμβρίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Μονή Σινά: Η Αθήνα ελπίζει για το καλύτερο, προβληματίζεται για το χειρότερο
- Η ώρα της προανακριτικής και το άγχος για Καραμανλή, η «νέα βία» και η πρόκληση για Χρυσοχοΐδη, ο Φαραντούρης και τα αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ
- Δράμα: Η αρκούδα έσπρωξε στον γκρεμό τον ορειβάτη που αγνοείται – Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό του
- Νεκρό βρέφος στην Πάρο – Μάρτυρας: «Πήγαν για μπάνιο και άφησαν το μωρό στο αμάξι» (Video)
- ΟΗΕ για Λος Άντζελες: «Δεν θέλουμε να δούμε περισσότερη στρατιωτικοποίηση της κατάστασης»
- Στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ οι ακτιβιστές από το ιστιοφόρο Madleen – Το Ισραήλ προχωρά σε απελάσεις
- Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν την ενίσχυση των 250 ευρώ και πότε ξεκινά η καταβολή
- ΣΑΤΑ: Χειρόφρενο τραβούν σήμερα τα ταξί από τις 15:00 έως τα μεσάνυχτα
- Ολονύχτια βρώμη με γεύση τσίζκεικ φράουλα
- Λος Άντζελες: Συνεχίζεται το χάος, ο Τραμπ διέταξε την ανάπτυξη άλλων 2.000 Εθνοφρουρών και τάγματος πεζοναυτών

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Λος Άντζελες: Συνεχίζεται το χάος, ο Τραμπ διέταξε την ανάπτυξη άλλων 2.000 Εθνοφρουρών και τάγματος πεζοναυτών
- ΣΑΤΑ: Χειρόφρενο τραβούν σήμερα τα ταξί από τις 15:00 έως τα μεσάνυχτα
- Δράμα: Η αρκούδα έσπρωξε στον γκρεμό τον ορειβάτη που αγνοείται – Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό του
- Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν την ενίσχυση των 250 ευρώ και πότε ξεκινά η καταβολή
- Στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ οι ακτιβιστές από το ιστιοφόρο Madleen – Το Ισραήλ προχωρά σε απελάσεις
- Ολονύχτια βρώμη με γεύση τσίζκεικ φράουλα
- Μονή Σινά: Η Αθήνα ελπίζει για το καλύτερο, προβληματίζεται για το χειρότερο
- Η ώρα της προανακριτικής και το άγχος για Καραμανλή, η «νέα βία» και η πρόκληση για Χρυσοχοΐδη, ο Φαραντούρης και τα αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ
- Νεκρό βρέφος στην Πάρο – Μάρτυρας: «Πήγαν για μπάνιο και άφησαν το μωρό στο αμάξι» (Video)
- ΟΗΕ για Λος Άντζελες: «Δεν θέλουμε να δούμε περισσότερη στρατιωτικοποίηση της κατάστασης»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Στα 3 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι φόροι το α΄ τετράμηνο – Περισσότεροι από 2 εκατ. φορολογούμενοι κινδυνεύουν με κατασχέσεις
- Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Τρίτη 10 Ιουνίου 2025
- Δράμα: Εντοπίστηκε ο ορειβάτης που έπεσε σε γκρεμό – «Ήταν τεράστια η αρκούδα που έσπρωξε τον Χρήστο» λέει ο φίλος του που διασώθηκε
- Δράμα: Eντοπίστηκε από την ΕΜΑΚ και ο δεύτερος ορειβάτης – Σε εξέλιξη η επιχείρηση
- Στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον νέο ΚΟΚ - Τα μηνύματα που θα στείλει
- ΗΠΑ: μεγάλη αύξηση νεκρών παιδιών από όπλα, λόγω της χαλαρής νομοθεσίας
- Συγκλονίζει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης: «Ο πατέρας μου πέθανε πριν χρειαστεί να του ανακοινώσω την απόφαση να του κόψουν το πόδι»
- Πανελλήνιες 2025: Συνέχεια για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ
- 6 πράγματα που πρέπει να κάνετε καθώς ξεκινά η εποχή των κλιματιστικών
- Ο καιρός της Τρίτης, 10 Ιουνίου 2025