Λιβύη: Και η ΕΥΠ στις έρευνες για το δυστύχημα με τους πέντε νεκρούς Έλληνες – Σοκάρουν οι μαρτυρίες επιζώντων

Στις έρευνες για το δυστύχημα στη Λιβύη που οδήγησε στον θάνατο πέντε Ελλήνων συμμετέχει και η ΕΥΠ, συνδράμοντας το ΓΕΕΘΑ και το υπουργείο Εξωτερικών με πληροφορίες.

Στο πλαίσιο αυτό, θα αξιοποιηθούν πηγές και πληροφοριακά δεδομένα από την περιοχή.

Την ίδια στιγμή, oι καταθέσεις των στελεχών που κατάφεραν να γλιτώσουν από την τραγωδία έχουν ήδη ξεκινήσει και

σοκάρουν. Σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές, πρόκειται για αυτόπτες μάρτυρες του αυτοκινητιστικού δυστυχήματος.

Οι πρώτες στιγμές μετά τη σφοδρή μετωπική σύγκρουση με το τζιπ ήταν εφιαλτικές. Οι πέντε Έλληνες, οι οποίοι κάθονταν μπροστά, απανθρακώθηκαν αμέσως. Ο οδηγός του λεωφορείου και ο Συνταγματάρχης, επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, εκτινάχθηκαν από το παρμπρίζ και τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων έσπασαν τα τζάμια και κατάφεραν να βγουν, απεγκλωβίζοντας στη συνέχεια τους τραυματίες.

Μέχρι στιγμής, οι ελληνικές Αρχές έχουν δώσει μία πρώτη εικόνα για το τροχαίο, ωστόσο «καθαρότερη» εικόνα θα δοθεί όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες των λιβυκών Αρχών.

Πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές λένε ότι είχε γίνει εκτίμηση του περιβάλλοντος ασφαλείας από τις διπλωματικές Αρχές που βρίσκονται στη Βεγγάζη και οι λιβυκές Αρχές είχαν εγγυηθεί την ασφάλεια της ελληνικής αποστολής.

Όταν προσγειώθηκε το αεροσκάφος και αποβιβάστηκαν τα μέλη της αποστολής, συνοδεύτηκαν από δύο στρατιωτικά οχήματα που επέβαιναν ένοπλοι -οι οποίοι είχαν σταλεί από τον στρατάρχη Χαφτάρ που είχε εγγυηθεί την ασφάλεια της αποστολής.

Video | A bus transporting #Greek Rescue Team has an accident on Marawa road on its way to the #flood-effected #Derna city, killing 7 people & wounding 6.

The #Libya Update pic.twitter.com/Pcvqm4fnld

— The Libya Update (@TheLibyaUpdate) September 17, 2023

Οι ίδιες στρατιωτικές πηγές λένε πως η σύγκρουση με το αγροτικό όχημα έγινε στην περιοχή Ναράουα, πάνω σε στροφή, από την αριστερή πλευρά και στο ύψος του οδηγού.

Μέχρι στιγμής το σενάριο αποστολής κλιμακίου από την Ελλάδα στη Λιβύη δεν εξετάζεται, γιατί όπως μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές και, όλα συγκλίνουν στο ότι πρόκειται για τροχαίο.

Υπάρχει ένα σενάριο που λέει πως μπορεί κάποιο από τα τζιπ να κουβαλούσε μεγάλες ποσότητες καυσίμων και ίσως για αυτόν τον λόγο να προκλήθηκε η μεγάλη φωτιά. Ωστόσο, πρόκειται μόνο για σενάρια και αναμένεται να δούμε τι θα δείξουν οι έρευνες που διεξάγουν οι λιβυκές Αρχές.

Η κατάσταση των τραυματιών

Την ίδια ώρα, οι 13 πολυτραυματίες και πολυκαταγματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται στα στρατιωτικά νοσοκομεία, ενώ ένας τραυματίας έχει μείνει στη Βεγγάζη, καθώς φέρει πολλαπλά κατάγματα και δεν έχει καταστεί δυνατόν να μεταβεί ακόμη στην Ελλάδα.

Η ζωή των 13 τραυματιών δεν βρίσκεται σε κίνδυνο, ωστόσο, φέρουν πολύ βαριά κατάγματα και κάποιοι από αυτούς υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Ποιοι είναι οι δύο πολίτες που χάθηκαν

Σοκάρει περιγράφοντας το τραγικό περιστατικό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σχολείου της Βεγγάζης Γιώργος Σαγιάνης.

Χάθηκαν η κόρη και ο γιος του προέδρου της ελληνικής κοινότητας της Βεγγάζης, με τον παιδικό του φίλο και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σχολείου να δηλώνει συντετριμμένος.

«Επειδή έχουν γεννηθεί εδώ και η καρδιά τους είναι εδώ είχαν έρθει να βοηθήσουν την αποστολή, ως μεταφραστές», λέει ο Γιώργος Σαγιάνος.

Ο κ. Σαγιάνος ήταν εκείνος που υποδέχθηκε την ελληνική αποστολή: «Ήμουν το πρωί της άφιξης της αποστολής μαζί με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος, ο οποίος ήρθε με την αποστολή και μετά από τις 3:00 η ώρα και μετά που έγινε το δυστύχημα προσπαθούσαμε να μαζέψουμε πληροφορίες, να καταλάβουμε τι γίνεται».

Διαβάστε επίσης:

Λιβύη: Οργή και διαδηλώσεις από κατοίκους της Ντέρνα – Ζητούν να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι – Δύτες ανασύρουν πτώματα

Ασφυξία η αιτία θανάτου της Ελληνίδας που έχασε τη ζωή της από αλλαντίαση

Πώς έγινε το φονικό τροχαίο στη Λιβύη: Όχημα μεγάλου κυβισμού με καύσιμα χτύπησε το λεωφορείο που επέβαινε η ελληνική αποστολή

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λιβύη, ΕΥΠ, Έλληνες – Σοκάρουν,livyi, efp, ellines – sokaroun