Λιβύη: Η Τουρκία ετοιμάζει δύο βάσεις για drones και ναυτική προστασία των εξορύξεων στη Μεσόγειο (Video/Xάρτης)

ΚΟΣΜΟΣ

 

Μετά τις τελευταίες επιτυχίες των δυνάμεων που υποστηρίζει με έμψυχο και άψυχο υλικό η Τουρκία στην σπαρασσόμενη από εμφύλιο πόλεμο Λιβύη, τώρα ετοιμάζεται να εγκαταστήσει και δύο σημαντικά προπύργια-βάσεις, «πατώντας» γερά στην βορειοοαφρικανική χώρα.

Η Άγκυρα σχεδιάζει να δημιουργήσει δύο μόνιμες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα -ενόψει και των ερευνών/γεωτρήσεων στο πλαίσιο του τουρκο-λιβυκού μνημονίου- ενώ

παράλληλα ξεκινά προετοιμασίες για εξορύξεις σε πετρελαιοπηγές της Λιβύης.

Η πρώτη βάση που θα δοθεί στην Τουρκία από την κυβέρνηση Σαράζ θα είναι αεροπορική για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη IHA/SIHA και η δεύτερη ναυτική στο λιμάνι της Μισράτα.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», η παραχώρηση των δύο αυτών βάσεων στην Τουρκία συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του Λίβυου πρωθυπουργού Σαράζ στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα.

Βάση για drones

Μετά την εκκαθάριση από νάρκες από Τούρκους πυροτεχνουργούς, που έχουν τοποθετηθεί –σύμφωνα με την Τουρκία- από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ, στην στρατιωτική αεροπορική βάση της Βατίγια, η εν λόγω βάση θα παραχωρηθεί στην Τουρκία προκειμένου να αναπτύξει μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου IHA/SIHA.

Ναυτική βάση για την «προστασία» του τουρκο-λιβυκού συμφώνου

Το επόμενο βήμα είναι η ναυτική βάση στη Μισράτα. «Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των προκλήσεων της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο, η παρουσία του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας στη Λιβύη θεωρείται στρατηγική. Επομένως, το λιμάνι της Μισράτα αναμένεται να μετατραπεί σε μία μόνιμη ναυτική βάση για την Τουρκία», αναφέρει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα.

Εξάλλου, όπως σημειώνεται, η θαλάσσια αυτή περιοχή της Μισράτα θεωρείται η πλουσιότερη σε απόθεμα πετρελαίου στο Λιβυκό πέλαγος κι αυτό το κομμάτι θα το ελέγχει τώρα η Τουρκία. «Η παρουσία τουρκικών πλοίων θεωρείται απαραίτητη για την ασφάλεια των γεωτρήσεων στην περιοχή», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Ήδη δόθηκαν στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνουν τουρκικά αεροσκάφη να προσγειώνονται στηΜισράτα με στρατιωτικό υλικό.

 

 #LIBYA – Footage shows the landing of Turkish Air Force C-130 military transport aircraft, earlier today in Misrata International Airport (MRA/HLMS).#MiddleEast #Misrata #MENA #OSINT #Turkey pic.twitter.com/OQ1iqczETp

— ISCResearch (@ISCResearch) June 11, 2020

ΛιβύηΤουρκίαστρατιωτική βάσηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα