Λαγουβάρδος: Πιθανότατα θα ξεπεράσουμε τις 17 ημέρες καύσωνα – Έτσι θα είναι τα επόμενα καλοκαίρια στη χώρα

«Είμαστε δύο με τρεις βαθμούς πάνω από τις κανονικές τιμές στη θερμοκρασία θάλασσας», επισήμανε στην ΕΡΤ ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Μιλώντας στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις Έξι», ο διευθυντής Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου αναφέρθηκε στον καύσωνα που συνεχίζει για 11η μέρα στη χώρα και εκτίμησε ότι αυτός ο καύσωνας θα γίνει ο μακροβιότερος που έχουμε βιώσει ποτέ.

«Δεν οφείλονται όλα στην κλιματική αλλαγή», ξεκαθάρισε. «Καύσωνες πάντα είχαμε. Αυτό, όμως, που διαπιστώνουμε λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι

η αύξηση συχνότητας τους, αύξηση της διάρκειάς τους και αύξηση της έντασης τους που επηρεάζει πλέον και πολλές περιοχές στη χώρα μας αλλά και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης», συνέχισε.

Όπως εξήγησε αν και δεν πρέπει να αποδίδουμε τα πάντα στην κλιματική αλλαγή, «σίγουρα έχει συντελέσει ώστε να έχουμε αυτήν την κατάσταση όπου έχουμε πολύ θερμές αέριες μάζες σχεδόν πάνω από όλη τη Μεσόγειο».

«Δεν έχει ξανασυμβεί στην Ελλάδα»

«Όπως δείχνουν τα στοιχεία θα περάσουμε, κατά πάσα πιθανότητα, τις 16 -17 ημέρες καύσωνα που δεν έχει ξανασυμβεί στη χώρα μας» τόνισε ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Περιγράφοντας πώς εξελίσσεται ο καύσωνας σε σχέση με τη θλιβερή επέτειο του ’87 εκτίμησε ότι θα ξεπεράσουμε εκείνες τις θερμοκρασίες.

«Έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Στην Αθήνα, στον αστικό ιστό, η ελάχιστη θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου», σημείωσε, λέγοντας ότι αναμφίβολα είναι ο πιο έντονος καύσωνας.

«Δεν θα πρέπει να μας ξαφνιάζει», επισήμανε, «αλλά αντίθετα να μας προβληματίζει γιατί αντίστοιχες θα είναι οι συνθήκες του μέλλοντος την επόμενη δεκαετία», σημείωσε για τις θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε επίσης:

Μέλος σωματείου διανομέων Θεσσαλονίκης: Έγκλημα εκ προμελέτης ο θάνατος του 46χρονου

Βόλος: Μυστήριο με τον θάνατο ζευγαριού – 68χρονη πέθανε 3 μέρες πριν ξεψυχήσει ο σύντροφός της

Φωτιές: Τέλη Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους πυρόπληκτους – Τα 13 μέτρα στήριξης

Keywords
Τυχαία Θέματα