Κυβερνητική φθορά με «φόρα» βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ από Σεπτέμβριο

«Ραντεβού τον Σεπτέμβριο» δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη σύντομη ανάπαυλα γύρω από τον Δεκαπενταύγουστο και όσο θα είναι κλειστή η Βουλή.

Στην πραγματικότητα, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, ο μηχανισμός θ’ αρχίσει να ξαναμαζεύεται μετά τις 20 Αυγούστου, προκειμένου να υπάρξει προετοιμασία για τη ΔΕΘ και να συζητηθεί ο πολιτικός και κομματικός προγραμματισμός της περιόδου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

εκτιμούν ότι από το φθινόπωρο θα αρχίσει να γίνεται πιο αισθητή η κυβερνητική φθορά, καθώς θα είναι και πιο έκδηλη η κοινωνική δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική σε όλα τα μέτωπα.

Εν τω μεταξύ, στην Κουμουνδούρου έχουν αναπτερωθεί οι ελπίδες για ανάκαμψη, μετά τα ευρήματα της έρευνας του Ινστιτούτου Πουλαντζάς (βλ. προηγούμενο φύλλο), σύμφωνα με τα οποία εμφανίζεται να υποχωρεί το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, η δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση να φουντώνει ενώ υπάρχει και μια τάση για μικρό κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα στον δείκτη καταλληλότητας, παρόλο που η διαφορά παραμένει μεγάλη (πάνω από 12 μονάδες).

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμούν ότι από τον Σεπτέμβριο μπαίνουμε σε μια δύσκολη πολιτικά περίοδο, που θα είναι «βαθιά πολωμένη» ενώ πιθανολογούνται πυκνές πολιτικές εξελίξεις – το έχει πει άλλωστε και ο ίδιος ο Τσίπρας.

Στο ηγετικό επιτελείο εκτιμούν ότι ο σχεδιασμός του Μαξίμου είχε στο πρόγραμμα εκλογές το φθινόπωρο, αλλά ναυάγησε εξαιτίας της πανδημίας και της μετάλλαξης Δέλτα, που συντηρεί και αναβαθμίζει τον υγειονομικό συναγερμό. Κατά την Κουμουνδούρου, τα σενάρια για πρόωρες εκλογές πλέον τοποθετούνται κάπου στην άνοιξη του 2022.

«Σκληρό ροκ» διαρκείας

Όπως έχει φανεί όλο το προηγούμενο διάστημα, ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει να κρατά ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης και να κλιμακώνει διαρκώς, σε μια λογική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω και δεν θα αφήσει την κυβέρνηση σε «χλωρό κλαρί». Η τακτική αυτή των ανεβασμένων αντιπολιτευτικών τόνων, και κυρίως η εκτίμηση ότι αργά ή γρήγορα θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, κρατά το κόμμα συσπειρωμένο, με τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις να έχουν εν πολλοίς ατονήσει. Στη χειρότερη περίπτωση εκτονώνονται γρήγορα.

Πάντως, παρά την αισιοδοξία που εκφράζει η ηγεσία ότι θα επέλθει σημαντική κυβερνητική φθορά προσεχώς, που με τη σειρά της μπορεί να φέρει ανατροπές και εξελίξεις, στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πολλοί φαίνεται να είναι επιφυλακτικοί και να κρατούν μικρό καλάθι, διότι η δημοσκοπική διαφορά παραμένει μεγάλη κι επίσης πολλοί φαίνεται να συμφωνούν με τον προβληματισμό που εξέφρασε πρόσφατα σε άρθρο του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου «μήπως δεν αρέσει ο ΣΥΡΙΖΑ». Απάντηση στο «γιατί δεν αρέσει ο ΣΥΡΙΖΑ» μπορεί να δίνεται με πολύ διαφορετικό τρόπο, ανάλογα και με την τάση από την οποία προέρχεται ο καθένας, αλλά και μόνο από το ότι πολλοί βρίσκουν λογικό και βάσιμο το ερώτημα φαίνεται πως η δημοσκοπική στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικά δεν είναι αντιληπτή μόνο ως τεχνητό πρόβλημα των ερευνών κοινής γνώμης αλλά και ως πραγματικό ζήτημα.

Ως εκ τούτου παραμένει ερώτημα, στο εσωτερικό του κόμματος, το αν ο εκλογικός στόχος που έχει θέσει ο Αλέξης Τσίπρας – νίκη στις εκλογές έστω και με μία ψήφο –θεωρείται ρεαλιστικός.

Κριτική Φίλη

Αυτός που επιμένει να βάζει δημόσια τα ζητήματα σε αυτή τη φάση χαμηλών πτήσεων στην εσωκομματική αντιπαράθεση είναι ο Νίκος Φίλης, ο οποίος – σε συνέχεια των όσων είχε πει στην πρόσφατη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ – εκτιμά ότι η ηγεσία του κόμματος υποτίμησε τον Μητσοτάκη και το επιτελείο του, αποδίδει τη δημοσκοπική καθίζηση στην «κρίση ταυτότητας» του κόμματος – το οποίο, επιχειρώντας να απευθυνθεί στο κέντρο, απομακρύνει το αριστερό κοινό του – και τα «αντιφατικά μηνύματα ως προς την ποιότητα της αντιπολίτευσης», ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει απομακρυνθεί από «μνημονιακούς καταναγκασμούς», και ως τέτοιους ενδεικτικά αναφέρει την επίσημη στάση σε θέματα όπως η Fraport, το Ελληνικό και τα Rafalle. «Δεν θα κερδίσουμε σε αξιοπιστία αν υποστηρίζουμε τις “ουρές” του μνημονίου» επισημαίνει. Σημειώνει επίσης ότι «η διατύπωση του Τσίπρα πως θα διεκδικήσουμε το Κέντρο με αριστερή πολιτική δείχνει πως συνειδητοποιούμε την κατάσταση, χρειάζεται όμως αυτή η διακήρυξη να γίνει καθημερινή πολιτική».

Συνέδριο εν όψει;

Με ή χωρίς στρίψιμο του τιμονιού αριστερά, ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, δύσκολα θα αλλάξει κατεύθυνση, καθώς στην ηγεσία είναι εμπεδωμένη πλέον η πεποίθηση ότι οι εκλογές χωρίς το κέντρο δεν κερδίζονται.

Η προαναφερθείσα Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για το κυβερνητικό Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πάντως, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν άγγιξε τα εσωκομματικά ζητήματα – αντιθέτως τα παρέπεμψε στο συνέδριο, το οποίο οι περισσότεροι πλέον θέλουν να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, για να ξεκαθαριστεί η εικόνα, δηλαδή η φυσιογνωμία, ο πολιτικός προσανατολισμός και οι συσχετισμοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικές πηγές, η προσπάθεια είναι το συνέδριο να πραγματοποιηθεί ως το τέλος του 2021.

Το ερώτημα είναι ωστόσο αν – εφόσον οι εκλογές δεν θα έχουν προηγηθεί, αλλά θα είναι μπροστά – θα γίνει τελικά το ξεκαθάρισμα, που μοιραία δημιουργεί εσωστρέφεια και σκληρές αντιπαραθέσεις, ή αν το κλίμα προοπτικής εκλογών ωθήσει τάσεις και ηγεσία να επιλέξουν τις ισορροπίες και τους συμβιβασμούς, ώστε να μην κινδυνεύσει η συσπείρωση.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζεται η ολομέτωπη επίθεση

Ψάρεμα σε θολά νερά

Θερινή αυλαία με κόντρα για τον «κόφτη» στα ΑΕΙ, πανδημία και ασφαλιστικό

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κυβερνητική, ΣΥΡΙΖΑ, Σεπτέμβριο,kyvernitiki, syriza, septemvrio