Κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν για το Ταμείο Ανάκαμψης παραμονές της γερμανικής προεδρίας

ΚΟΣΜΟΣ

 

Λίγο πριν από την έναρξη της γερμανικής Προεδρίας του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου (1η Ιουλίου), η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν στην πόλη του Μέσεμπεργκ του Βρανδεμβούργου την επόμενη Δευτέρα.

Η αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ουλρίκε Ντέμερ δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ότι «η συνάντηση θα είναι ένα μήνυμα για τις στενές γαλλο-γερμανικές σχέσεις. Η συνάντηση θα αφορά στην ανάκαμψη της Ευρώπης μετά το πανδημία του κορονοϊού και άλλα ευρωπαϊκά και

διεθνή θέματα».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Παρίσι, κεντρικό θέμα θα είναι, μεταξύ άλλων, το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο πρότειναν από κοινού οι Μακρόν και Mέρκελ τον Μάιο. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης και την κρίση της covid-19, ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και άλλα διεθνή θέματα.

Είναι η πρώτη ξένη επίσκεψη υψηλού ξένου επισκέπτη στη Γερμανία μετά την μαζική εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Γάλλος ηγέτης θα γίνει δεκτός από την καγκελάριο στον πύργο του Μέζεμπεργκ, που αποτελεί επίσημη κατοικία της γερμανικής κυβέρνησης, σε απόσταση 70 χλμ από το Βερολίνο. Σύμφωνα με την γαλλική ανακοίνωση θα έχουν "μία συζήτηση και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου και δείπνο εργασίας".

"Στις παραμονές της γερμανικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ" για το δεύτερο εξάμηνο του 2020, "η συνάντηση τούτη μεταφράζει την κοινή βούληση αμφοτέρων για μία στενή συνεργασία Γαλλίας και Γερμανίας, στο πνεύμα της παράτασης της πρωτοβουλίας της 18ης Μαΐου", η οποία είχε καταλήξει στην κοινή πρόταση των δύο χωρών για την εκταμίευση 500 δισεκ. ευρώ, που θα βοηθήσουν την ΕΕ να ξεπεράσει την κρίση του κορονοϊού μέσα από την αμοιβαιοποίηση του ευρωπαϊκού χρέους.

Το σχέδιο αυτό θα βρεθεί στον πυρήνα των συζητήσεων της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο Μακρόν συναντήθηκε νωρίτερα εντός της εβδομάδος με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, μία επαφή που σύμφωνα με αξιωματούχο της γαλλικής προεδρίας συνέβαλε ώστε να επιλυθούν εκατέρωθεν διαφορές σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Μακρόν μετά τη συνάντηση εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι 27 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καταλήξουν σε συμφωνία. «Μετά τη χθεσινή επίσκεψή μου στη Χάγη για μία μακρά ανταλλαγή απόψεων με τον Μαρκ Ρούτε, είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε κοινό έδαφος. Και οι δύο πιστεύουμε στην αλληλεγγύη που στηρίζει την Ευρώπη μας», έγραψε ο Μακρόν σε ανάρτησή του στο LinkedIn σήμερα. Σύμφωνα, όμως, με δημοσίευμα του Bloomberg, οι Ολλανδοί δεν είναι το ίδιο βέβαιοι. Μία πηγή με γνώση της συζήτησης ανέφερε ότι η ολλανδική πλευρά εξακολουθεί να έχει την εντύπωση ότι ορισμένες από τις διαφορές μεταξύ της Γαλλίας και της Ολλανδίας παραμένουν αγεφύρωτες.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει δεχθεί ότι η ΕΕ μπορεί να χρειαστεί να συμφωνήσει σε επιστροφές από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τις χώρες που συνεισφέρουν καθαρά (πληρώνουν περισσότερα χρήματα από όσα λαμβάνουν από αυτόν), όπως η Ολλανδία, για να υπάρξει στήριξη στο σχέδιο ανάκαμψης.

Η Ολλανδία, μαζί με τη Δανία και τη Σουηδία, οι οποίες έχουν εκφράσει επίσης την αντίθεσή τους στο σχέδιο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξασφάλισαν μειώσεις των εισφορών τους στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020, ο οποίος είναι συνολικού ύψους άνω του 1 τρισ. ευρώ, με τις επιστροφές αυτές να μη μεταφέρονται αυτόματα στον επόμενο προϋπολογισμό, ο οποίος πρέπει να συμφωνηθεί φέτος. Η κυβέρνηση της Δανίας έχει δείξει ότι κορυφαία προτεραιότητά της θα είναι να διατηρήσει την έκπτωση παρά να αποσπάσει αλλαγές στο σχέδιο ανάκαμψης.

ΜέρκελΜακρόνΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα