Κούβα: Πρωτοφανείς διαδηλώσεις – Διακοπές ρεύματος, ελλείψεις σε τρόφιμα

Συγκλονιστικές και πρωτοφανείς είναι οι διαδηλώσεις που είναι σε εξέλιξη στην Κούβα.

Οι Κουβανοί έχουν εξοργιστεί από την κατάρρευση της οικονομίας, την έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων, τις αυξήσεις τιμών και τον χειρισμό της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Το γεγονός ότι έχουν ξεσπάσει διαμαρτυρίες στην Κούβα δεν είναι απλό, καθώς οι επικριτές αντιμετωπίζουν σκληρές τιμωρίες για το γεγονός ότι διαφωνούν.

Ο πρόεδρος του νησιού κάλεσε τους

υποστηρικτές του να «πολεμήσουν» τους διαδηλωτές.

«Δεν φοβόμαστε. Θέλουμε αλλαγή, δεν θέλουμε πια δικτατορία», δήλωσε στο BBC ένας ανώνυμος διαδηλωτής στο Σαν Αντόνιο.

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συνελήφθησαν από δυνάμεις ασφαλείας, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας κρατούσαν, χτυπούσαν και ψέκαζαν κάποιους από τους διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «ελευθερία» και «κατεδαφίστε τη δικτατορία» σε διαδηλώσεις σε όλη την Κούβα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Αβάνας.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έδωσε «όλη την υποστήριξή» του στον κουβανό πρόεδρο και την «επαναστατική κυβέρνηση» του νησιού. Η κυβέρνηση του Μαδούρο είναι στενός σύμμαχος της Κούβας.

Το Μεξικό και η Ρωσία ανέφεραν σε δηλώσεις τους ότι καμία άλλη χώρα δεν πρέπει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας.

Πως ξεκίνησαν τα επεισόδια

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξεκίνησαν με μια διαδήλωση στην πόλη του Σαν Αντόνιο ντε Λος Μπάνος, νοτιοδυτικά της Αβάνας, αλλά σύντομα εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.

Κουβανός μιλώντας στο CNN υποστήριξε ότι υπήρξαν διακοπές ρεύματος για μια εβδομάδα και αυτό ήταν που τελικά «πυροδότησε» την αυξανόμενη οργή.

Πολλές από τις διαδηλώσεις μεταδόθηκαν ζωντανά στα social media, όπου διακρίνονταν διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και του προέδρου, και να ζητούν αλλαγή.

Η φωτογραφία είναι απο το CNN

Διαβάστε επισης

Βενετία: «Εξορίζει» τα κρουαζιερόπλοια από 1ης Αυγούστου

Google: Γαλλική «καμπάνα» μισού δισ. για τα πνευματικά δικαιώματα των ΜΜΕ

Κορωνοϊός: Οι ΗΠΑ «ζυγίζουν» τρίτη δόση εμβολίου και κίνδυνο παρενεργειών

Keywords
Τυχαία Θέματα