Η συνάντηση Τσίπρα με Τσιόδρα και η θέση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Το μήνυμα «εμβολιαστείτε» επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας σε on camera δήλωσή του χθες, μετά την συνάντηση που είχε με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού και τον επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα.

Το πρωί, σε συνέντευξή του στο ράδιο Θεσσαλονίκη, ο Αλέξης Τσίπρας

τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους υγειονομικούς και ειδικές κατηγορίες, αλλά κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού στο σύνολο του πληθυσμού, που όπως είπε θα φέρει κοινωνικό αυτοματισμό. Τάχθηκε επίσης, κατά του διαχωρισμού σε εμβολιασμένους και μη, με αφορμή τα μέτρα για την εστίαση.

Και αν η συνάντηση με την κ. Λινού που περιλαμβάνεται στον κύκλο των τακτικών συνομιλητών του Αλέξη Τσίπρα από τον χώρο τη Υγείας δεν προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, το αντίθετο ισχύει για την περίπτωση του Σωτήρη Τσιόδρα.

Αν και αρχικώς στο πρώτο κύμα της πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κεντρικά είχε στηρίξει τον επικεφαλής της Επιτροπής, με τον αρμόδιο τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθό να δηλώνει ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ να ήταν στην κυβέρνηση τον Τσιόδρα θα επέλεγε (στον αντίποδα ο Πολάκης σχεδόν από την αρχή ήταν απαξιωτικός), στη συνέχεια ουσιαστικά απέσυρε τη στήριξή του εκτιμώντας ότι ο καθηγητής υπαναχωρεί σε πολιτικές πιέσεις και ότι κατά κάποιο τρόπο σύρθηκε στο να ντύνει με το επιστημονικό του κύρος τις πολιτικές πρακτικές της κυβέρνησης.

Το φθινόπωρο, όταν ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν επέστρεψε στην καθημερινή ενημέρωση επιλέγοντας να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στράφηκε κατά κανόνα στην κυβέρνηση λέγοντας ότι εργαλειοποιεί την Επιτροπή και την βάζει μπροστά στις πολιτικές της αποφάσεις, αφήνοντας που και που αιχμές και για τους λοιμοξιωλόγους – ότι κακώς συναινούν σε αυτή την πρακτική διότι έτσι υπονομεύουν το κύρος της Επιστήμης ενώπιον της κοινωνίας – και επιχειρούσε να «σπάσει» τον κυβερνητικό κλοιό πιέζοντας για την δημοσιοποίηση των πρακτικών από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής προκειμένου να φανεί αν οι ειδικοί συμφωνούσαν ή όχι με τα μέτρα της κυβέρνησης (λοκντάουν, κλπ).

Κυβερνητική νευρικότητα

Από την χθεσινή συνάντηση πάντως η κυβέρνηση εμφανίστηκε ενοχλημένη, βλέποντας μικροπολιτική στόχευση και δημιουργία εντυπώσεων στην κίνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δια της δημιουργίας εντυπώσεων. Ενδεικτικά, σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σημείωσε μεταξύ άλλων: «Όσο για το ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα για την επιστήμη και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ίσως να έπειθε κάποιους, αν δεν είχε αργήσει ενάμιση χρόνο, στη διάρκεια του οποίου τα στελέχη και τα τρολς του ΣΥΡΙΖΑ τον λοιδορούσαν».

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε επιχειρήσει να προλάβει τις αντιδράσεις όταν κατά τη ραδιοφωνική του συνέντευξη, προαναγγέλλοντας την συνάντηση με τους δύο επιστήμονες ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Δεν κατηγοριοποιώ τους επιστήμονες και την επιστημονική κοινότητα με βάση το ποιοι είναι πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ ή ποιοι είναι πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία. Εκτιμώ την επιστημονική θέση και στάση τους και πιστεύω ότι δεν πρέπει οι επιστήμονες να εμπλέκονται με τα πολιτικά πράγματα».

Ανησυχία για Δέλτα και κυβερνητικούς χειρισμούς

Εξερχόμενος από αυτή συνάντηση ο Τσίπρας επέμεινε στο μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού, της χρήσης μάσκας και της τήρησης των μέτρων προστασίας, αφού προηγουμένως εξέφρασε ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας και τους χειρισμούς της κυβέρνησης που όπως είπε «απειλούν με διάρρηξη της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην ελληνική κοινωνία και την επιστημονική κοινότητα».

Αν το ένας σκέλος της δήλωσής του ήταν το μήνυμα ενθάρρυνσης προς εμβολιασμό και επαναφοράς του συναγερμού «για να αποτρέψουμε ένα ακόμη πανδημικό κύμα που θα απειλήσει ανθρώπινες ζωές» το άλλο σκέλος ήταν ο διαχωρισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τιμωρητικές λογικές και μέτρα όπως το να επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους και το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Το ζήτημα, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να πείσουμε τους πολίτες με επιχειρήματα και όχι να τους απειλούμε με τιμωρίες.

Αν και επισήμως δεν έχει τεθεί θέμα γενικευμένου υποχρεωτικού εμβολιασμού, στο σύνολο του πληθυσμού δηλαδή, ο Αλέξης Τσίπρας έριξε μια προειδοποιητική βολή τόσο στην on camera δήλωσή του όσο και στην πρωινή του συνέντευξη στο Ράδιο Θεσσαλονίκη παίρνοντας θέση κατά της γενίκευσης του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Στην Κουμουνδούρου είδαν με ανησυχία τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους δημόσιους υπαλλήλους, δεν είναι μεν στο τραπέζι της συζήτησης προς το παρόν, αλλά «δεν μπορεί να αποκλειστεί». Κοινώς η ανησυχία είναι μην ανοίξουν παράθυρα – μέσω του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις δύο κατηγορίες για τις οποίες ανακοινώθηκε, υγειονομικούς και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων – για γενίκευση της υποχρεωτικότητας.

Μόνο για υγειονομικούς και ειδικές κατηγορίες

Έτσι στη δήλωσή του κάλεσε τους πολίτες «να αγνοήσουν τον ανεύθυνα διχαστικό λόγο του κου Μητσοτάκη, να εμβολιαστούν, να φοράνε μάσκες, και να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας».

Επιπλέον, απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση «να μην επιμείνει στο διχαστικό λόγο, στον κοινωνικό διαχωρισμό και στη γενίκευση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού», διότι «α προκαλέσει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα».

Νωρίτερα, στη ραδιοφωνική του συνέντευξη είχε αναφέρει: «Λέμε ναι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς και σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Λέμε κατηγορηματικό όχι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο σύνολο του πληθυσμού». Σύμφωνα με το σκεπτικό που παρέθεσε αυτό είναι το ενδεδειγμένο τόσο για να μην κινδυνεύσουν οι ίδιοι, καθότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υγειονομικής μάχης, όσο και για να μην θέσουν σε διακινδύνευση την ζωή των ασθενών με τους οποίους έρχονται σε επαφή. Πρώτα και κύρια γιατί αυτοί οι άνθρωποι έρχονται άμεσα σε επαφή, είναι στην πρώτη γραμμή και κινδυνεύει η ζωή τους.

«Στον γενικό πληθυσμό όμως» αντέτεινε, «η λογική του υποχρεωτικού εμβολιασμού μπορεί να οδηγήσει σε μια λογική κοινωνικού αυτοματισμού και κοινωνικού κανιβαλισμού. Είναι λάθος και ούτε θα επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα. Αντιθέτως, αυτοί οι οποίοι έχουν αμφιβολίες, θα γίνουν ακόμα πιο σκληροί στη στάση τους και θα δημιουργηθεί ένας κοινωνικός διχασμός που είναι δηλητήριο στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε αυτή την υγειονομική κρίση».

Διαβάστε επίσης:

Προαιρετικός εμβολιασμός: Κατεβαίνει το ηλικιακό όριο στα παιδιά – Από 12 χρονών και πάνω θα μπορούν να εμβολιαστούν

Ελληνοτουρκικά: Συντηρείται η κρίση λόγω Γαλατασαράι – Ο Έλληνας πρέσβης κλήθηκε για εξηγήσεις

Επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο: Αντιδραση από Κομισιόν – Τι απαντά ο Μηταράκης (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα