Κορωνοϊός: Στο δρόμο οι εκπαιδευτικοί για τα μέτρα προστασίας στις αίθουσες διδασκαλίας – Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα σχολεία θα ξανακλείσουν

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να επιμένει ότι ξέρε τι κάνει με τα σχολεία και την πανδημία οι ειδικοί ωστόσο εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς, όπως λένε, το ενδεχόμενο να ξανακλείσουν πάλι τα σχολεία είναι υπαρκτό.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έδωσαν μια περίεργη απάντηση για το πώς θα αντιμετωπίζεται η κατάσταση μέσα στην τάξη όταν κάποιος μαθητής νοσεί.

Όπως ανέφεραν,

σε περίπτωση κρούσματος, όλα τα παιδιά του τμήματος -εκτός των εμβολιασμένων- θα κάνουν τέσσερα τεστ την εβδομάδα: δύο δωρεάν εργαστηριακά τεστ (rapid) και δυο δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) που κάνουν κάθε εβδομάδα. Οι δε μαθητές που κάθονται κοντά στο συμμαθητή τους που νόσησε θα κάνουν επτά δωρεάν τεστ: ένα τεστ κάθε ημέρα.

Δηλαδή, αυτοί που βρίσκονται σε απόσταση δυο μέτρων από τον μαθητή που νοσεί με κορωνοϊό θα κάνουν επτά τεστ ενώ όσοι βρίσκονται σε απόσταση δυόμιση μέτρων θα κάνουν τέσσερα!

Όλα αυτά, προφανώς, για να υποστηριχτεί το πρωτόκολλο 50%+1 που έχει αποφασίσει να εφαρμόσει η κυβέρνηση στις σχολικές αίθουσες, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν αποσυμφορηθεί οι αίθουσες όπως ζητούσε η ΟΛΜΕ.

Οι ειδικοί, ωστόσο, δεν εμφανίζονται τόσο σίγουροι όταν τους ζητείται να απαντήσουν στο ερώτημα «αν θα μείνουν ανοιχτά τα σχολεία». Αντίθετα, υποστηρίζουν ότι εάν εντοπιστεί ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε ένα σχολείο, οι γονείς θα φοβηθούν και δεν θα στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο με αποτέλεσμα να κλείσει.

Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης:

«Με 30.000 ή 50.000 παιδιά που θα μολυνθούν είναι δύσκολη απάντηση αν τα σχολεία μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά, δεν είναι αυτό που λέει το υπουργείο το 50+1 (αναστολή του τμήματος ενός σχολείου όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 των μαθητών) για να κλείσει το σχολείο, το θέμα είναι το ψυχολογικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στους γονείς και στα ίδια τα παιδιά όταν θα παρουσιαστεί το πρώτο ή το δεύτερο ή το τρίτο κρούσμα μέσα στην τάξη. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι οι γονείς αντανακλαστικά δε θα αφήσουν τα παιδιά να πάνε στο σχολείο οπότε πρακτικά δε θα λειτουργήσει η τάξη. Αυτή είναι η λογική».

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού πρόσθεσε μάλιστα ότι «κάποια σχολεία θα κλείσουν και θα κλείσουν όχι μόνο λόγω της διασποράς, αλλά επειδή αρκετοί γονείς δεν θα στείλουν τα παιδιά στο σχολείο μετά από κρούσματα στην τάξη. Και δεν μπορείς να πεις τίποτα στους γονείς που φοβούνται».

Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή, ανέφερε πάντως ότι όποιο παιδί δεν πηγαίνει σχολείο, ενώ δεν είναι κρούσμα θα παίρνει απουσίες.

Σήμερα το απόγευμα πάντως η ΟΛΜΕ διοργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια, ενάντια στο άνοιγμα των σχολείων χωρίς μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Ανάλογες συγκεντρώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις.

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης: Δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στους καταναλωτές από τις διεθνείς αυξήσεις στο φυσικό αέριο

Τσακαλώτος σε Οικονόμου: Εύχομαι να σας ψηφίσει η «συντριπτική πλειοψηφία» του… 13%

Θεοδωρικάκος: Ανεμβολίαστο το 22% των αστυνομικών – Δεν πρόκειται να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Keywords
Τυχαία Θέματα