Κορωνοϊός: «Μαύρο» ρεκόρ με 72 νεκρούς και 519 διασωληνωμένους - 2.581 νέα κρούσματα - LIVE η ενημέρωση του υπ. Υγείας
Δραματική παραμένει η κατάσταση στο μέτωπο της πανδημίας. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2581 νέακρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 38 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Από τα νέα κρούσματα τα 673 ανιχνεύθηκαν στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης τα 582 στην περιφέρεια Αττικής
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 87.812, εκ των οποίων το 53,5% άνδρες. Τα 4.766 (5,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 22. 295 (25,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 519 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Οι 156 (30,1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 81,1%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 440 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε ακόμα 72 καταγεγραμμένους θανάτους και 1.419 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 573 (40,4%) αφορούν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96,9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Παρακολουθήστε ζωντανά την ενημέρωση τστο Υπουργείο Υγείας από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.
Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.
«Κανείς δεν είναι άτρωτος», επανέλαβε ακόμα μια φορά η Βάνα Παπαευαγγέλου, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κατά την ενημέρωση για την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας.
«Να κάνουμε ό,τι πρέπει ο καθένας από εμάς ξεχωριστά για να φτάσουμε στο πολυπόθητο ραντεβού μας με το εμβόλιο» σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, υπενθυμίζοντας επίσης την δήλωση του Χανς Κλούγκε, διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι εάν φτάσει η χρήση της μάσκας στο 95%, ίσως τα λοκντάουν να μην είναι απαραίτητα.
Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε, επίσης, ότι γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται, ώστε να εντοπιστούν ασυμπτωματικοί φορείς, οι οποίοι ωστόσο μεταδίδουν τον ιό.
«Παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα μια μικρή αλλά σταθερή αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που σήμερα υπολογίζεται στα 45 έτη στην επικράτεια» είπε η κ. Παπαευαγγέλου.
«Ο συνολικός αριθμός ασθενών που νοσηλεύεται σε απλές κλίνες covid στη χώρα μας ξεπέρασε τις 4.000 ενώ 519 διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σήμερα» ανακοίνωσε η λοιμωξιολόγος.
Παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη αλλά και η Λάρισα, η Μαγνησία και η Πέλλα εμφανίζουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στην Ευρώπη «υπάρχουν ενδείξεις ότι τα εφαρμοζόμενα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν» είπε η κ. Παπαευαγγέλου, αλλά σημείωσε ότι «το κακό νέο είναι ότι το δεύτερο κύμα της πανδημία θερίζει ζωές».
«Προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος τρεις εβδομάδες μετά το λοκντάουν της Βόρειας Ελλάδας και δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων σε όλη την Ελλαδα» είπε η καθηγήτρια ΕΚΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι «σύμφωνα με την εμπειρία της προηγούμενης άνοιξης θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση».
Το γεγονός οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που συνυπάρχουν με το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. «Το ζήτημα είναι σύνθετο και πολύπλοκο» είπε η κ. Παπαευαγγέλου.
Στη Θεσσαλία συνεχίζουμε να παρατηρούμε αυξητικές τάσεις στα κρούσματα ενώ σε Αττική και θεσσαλονίκη παρατηρούνται κάποιες σταθεροποιητικές τάσεις είπε η κα Παπαευαγγέλου. Σημείωσε επίσης ότι παρατηρείται καθυστέρηση στην ύφεση του νέου πανδημικού κύματος και τόνισε για μια ακόμη φορά την ανάγκη τήρης των περιοριστικών μέτρων. «Αν είχαμε απέναντι μας έξι σφαίρες και όχι τον αόρατο κορωνοϊό δεν θα χαλαρώναμε» είπε χαρακτηριστικά.
Το Lockdown έχει άρχίσει να αποδίδει. Υπάρχει τάση σταθεροπόίησης αλλά το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό παρατήρησε κλείνοντας η κα Παπαευαγγέλου.
«Η πανδημία έχει ξεπεράσει πλέον σε παγκόσμια κλίμακα τις 57 εκατομμύρια διαγνώσεις ενώ ο ρυθμός διαγνώσεων δείχνει να έχει υποχωρήσει ελαφριά τις τελευταίες ημέρες λίγο πάνω από 600 χιλιάδες διαγνώσεις ανά ημέρα», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Ωστόσο ο αριθμός των ατόμων συνεχίζει να ενισχύεται και έχει πλησιάσει πλέον τις 11 χιλιάδες θανάτους ανά ημέρα» σημείωσε.
«Στην Ευρώπη η επιδημία εξακολουθεί να διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα έχοντας ξεπεράσει τις 15 εκατομμύρια διαγνώσεις και με ρυθμό νέων διαγνώσεων που βρίσκεται πλέον σταθεροποιημένος περίπου στις 250 χιλιάδες ανά ημέρα» εξήγησε ο καθηγητής Ιατρικής.
«Η σταθεροποίηση της επιδημίας που σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες είχε αρχίσει να διαφαίνεται την προηγούμενη εβδομάδα είναι εμφανής, σε αρκετές χώρες όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.
Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν πως το επιδημιολογικό φορτίο δεν έχει μειωθεί ακόμα, με υψηλούς δείκτες θετικότητας να παρατηρούνται σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, τόνισε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.
Δεδομένου ότι οι μετακινήσεις συμβάλουν σημαντικά στην εξάπλωση του κορονοϊού, από σήμερα το πρωί ισχύουν τα ακόλουθα όσον αφορά στις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας, δηλαδή στα βόρεια σύνορα.
Αναλυτικά:
-από τον Προμαχώνα η διέλευση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.
-από την Κακαβιά εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοικοι κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές ή ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο. Επιπρόσθετα, εισερχόμενοι από την Κακαβιά μπαίνουν υποχρεωτικά σε 7ήμερη καραντίνα.
-από τους Ευζώνους και τους Κήπους εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοικοι κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές ή ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.
-το Νυμφαίο, το Ορμένιο και η Εξοχή είναι ανοικτά μόνο για εμπορευματικές μεταφορές όλο το 24ωρο μόνο με τον οδηγό του οχήματος.
Στο μεταξύ, στην επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη προχώρησε το υπουργείο Υγείας από σήμερα Παρασκευή για την κάλυψη της έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης δημόσιας υγείας και προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την έξαρση του κορωνοϊού COVID-19.
Παράλληλα στον ΟΣΕ της Θεσσαλονίκης είναι έτοιμη μία αμαξοστοιχία για να μεταφέρει στην Αθήνα, εάν χρειαστεί, ασθενείς με κορονοϊό.
Σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.220 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 1.000 είναι κατειλημμένες και 220 κενές (ποσοστό 18%).
Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 569, οι 445 είναι κατειλημμένες και οι 124 κενές (ποσοστό 22%).
Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 651. Από αυτές, 555 είναι κατειλημμένες και 96 κενές (ποσοστό 15%).
Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης(συμπεριλαμβάνονται τα νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 218. Από αυτές, 210 είναι κατειλημμένες και 8 κενές (ποσοστό 4%).
Στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 218. Από αυτές, 173 είναι κατειλημμένες και 45 κενές (ποσοστό 20,5%).
ΜΕΘ-COVID ανά Υγειονομική Περιφέρεια
1η ΥΠΕ (Αττικής): 167 κλίνες, εκ των οποίων 128 κατειλημμένες και 39 κενές (ποσοστό 23%)
2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 53 κλίνες, εκ των οποίων 39 κατειλημμένες και 14 κενές (ποσοστό 26,5%)
3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 138 κλίνες, εκ των οποίων 137 κατειλημμένες και 1 κενή
4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 137 κλίνες, εκ των οποίων 125 κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 9%)
5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 73 κλίνες, εκ των οποίων 71 κατειλημμένες και 2 κενές (ποσοστό 3%)
6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 47 κλίνες, εκ των οποίων 24 κατειλημμένες και 23 κενές (ποσοστό 49%)
7η ΥΠΕ (Κρήτης): 18 κλίνες, εκ των οποίων 14 κατειλημμένες και 4 κενές (ποσοστό 22%)
Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 18 κλίνες, εκ των οποίων 17 κατειλημμένες και 1 κενή (ποσοστό 5.5%).
Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 6.362.
Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 4.079 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες)
Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια:
1η ΥΠΕ (Αττικής): 621 (από τις 1.201 διαθέσιμες κλίνες)
2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 267 (από τις 481 διαθέσιμες κλίνες)
3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 984 (από τις 1.309 διαθέσιμες κλίνες)
4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 1.250 (από τις 1.670 διαθέσιμες) κλίνες)
5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 498 (από τις 618 διαθέσιμες κλίνες)
6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 248 (από τις 637 διαθέσιμες κλίνες)
7η ΥΠΕ (Κρήτης): 65 (από τις 241 διαθέσιμες κλίνες)
Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 146 (από τις 205 διαθέσιμες κλίνες).
ΚορωνοϊόςΧαρδαλιάςκρούσματαHas video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βρέθηκαν οι δολοφόνοι του επιχειρηματία στη Χαλκίδα
- Κορονοϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα στην Αττική παρά το lockdown - Τι έχει συμβεί
- Κρούσματα σήμερα 20/11: Ανησυχία για νέο υψηλό μολύνσεων και θανάτων στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
- Lockdown μέχρι τις παραμονές Χριστουγέννων - Διασκέδαση με φειδώ και χωρίς μουσική
- ΕΟΔΥ: 2.581 κρούσματα σήμερα 20/11 – 72 νέοι θάνατοι και 519 διασωληνωμένοι
- Εικόνες σοκ από το Νοσοκομείο Βόλου: Νεκροί από τον κορονοϊό σε σάκους εκτός ψυγείου
- Θερίζει ο κορονοϊός στον νομό Πέλλας (video)
- Κοροναϊός : 2.581 νέα κρούσματα και 72 θάνατοι – Στους 519 οι διασωληνωμένοι
- Εξιχνιάσθηκε η δολοφονία του καταστηματάρχη στη Χαλκίδα
- Κορονοϊός: Το παράδοξο της υπερμετάδοσης – Ποιοι είναι οι «ένοχοι χώροι»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Καταγγελία για αδιαφανείς και καταχρηστικές μεθοδεύσεις της Alpha Bank στο πλαίσιο της μεταβίβασης εργαζομένων στη Cepal
- Μαρτυρία-σοκ συγγενούς θύματος του κορωνοϊού: Μου είπαν ότι ο πατέρας μου δεν θα επιλεγεί για ΜΕΘ λόγω ηλικίας (Video)
- Σκλαβενίτης: Ισχυρή ανάπτυξη της θυγατρικής «Γλάρος»
- Την είδε 1.50 και πήγε να της κλέψει το κινητό – Ακόμη τρώει ξύλο - ήταν αθλήτρια πολεμικών τεχνών (Video)
- Κορωνοϊός: Σοκ με 72 νεκρούς και 519 διασωληνωμένους - 2.581 νέα κρούσματα
- Αχτσιόγλου για προϋπολογισμό 2021: Μνημείο κοινωνικής αναλγησίας και νεοφιλελεύθερων εμμονών
- Επίδομα 400 ευρώ: Πώς θα το λάβουν οι 130.000 μακροχρόνια άνεργοι
- Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης 2020: Streaming αντί για ζάπινγκ
- Κορωνοϊός: «Μαύρο» ρεκόρ με 72 νεκρούς και 519 διασωληνωμένους - 2.581 νέα κρούσματα - LIVE η ενημέρωση του υπ. Υγείας
- Καταρρέουν εστίαση-ξενοδοχεία: Έχασαν τζίρο 3,2 δισ. ευρώ το γ' τρίμηνο

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Κορωνοϊός: «Μαύρο» ρεκόρ με 72 νεκρούς και 519 διασωληνωμένους - 2.581 νέα κρούσματα - LIVE η ενημέρωση του υπ. Υγείας
- Κορωνοϊός: Μείωση του ιικού φορτίου «δείχνουν» τα λύματα στη Θεσσαλονίκη
- Κορωνοϊός: Σοκ με 72 νεκρούς και 519 διασωληνωμένους - 2.581 νέα κρούσματα
- Σκλαβενίτης: Ισχυρή ανάπτυξη της θυγατρικής «Γλάρος»
- Την είδε 1.50 και πήγε να της κλέψει το κινητό – Ακόμη τρώει ξύλο - ήταν αθλήτρια πολεμικών τεχνών (Video)
- Κορωνοϊός: Το κάπνισμα «ανοίγει τρύπες» στην πρώτη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού
- Επίδομα 400 ευρώ: Πώς θα το λάβουν οι 130.000 μακροχρόνια άνεργοι
- Η φωτογράφιση της Μπρουκ Σιλντς στην Vogue πριν από 34 χρόνια (Photo)
- Χαλκίδα: Δυο αλλοδαποί οι δράστες της δολοφονίας του 51χρονου επιχειρηματία
- Μαρτυρία-σοκ συγγενούς θύματος του κορωνοϊού: Μου είπαν ότι ο πατέρας μου δεν θα επιλεγεί για ΜΕΘ λόγω ηλικίας (Video)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορωνοϊός: Έπεσαν τα κρούσματα – «Βουλιάζουν» οι ΜΕΘ με 519 διασωληνωμένους
- Συνεδριακή διάσκεψη της ΚΕΔΕ με τις ΠΕΔ Δ. Ελλάδας και Ιονίων Νήσων
- Κορονοϊός live: Η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας
- Κορονοϊός: 2.581 νέα κρούσματα και νέο ρεκόρ θανάτων
- Η ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για την πορεία του κορονοϊού - Ζωντανή εικόνα
- Β. Παπαευαγγέλλου: «Σταθεροποιούνται τα νέα κρούσματα, αλλά παραμένει υψηλό το ιικό φορτίο στη χώρα»
- Η τηλεκπαίδευση είναι ο… Τιτανικός του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με την πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Γεννιά
- Ρεκόρ θανάτων 72 και διασωληνωμένων 519. 2581 νέα κρούσματα
- Κοροναϊός : Δείτε live την ενημέρωση για την πανδημία