Κορωνοϊός: «Αποτελεσματικά» τα εμβόλια για τις μεταλλάξεις - Μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί οι άνω των 70 ετών

Προβληματισμός για AstraZenecaΕΛΛAΔΑ

 

Με την επισήμανση ότι στην επέτειο του ενός έτους από όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε τον κορωνοϊό ως απειλή για την παγκόσμια υγεία, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε στην έγκριση και τρίτου εμβολίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας ξεκίνησε την τακτική ενημέρωση για την πρόοδο των εμβολιασμών στη χώρα μας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κάνοντας λόγω για άλμα της επιστήμης.

Η ίδια χαρακτήρισε αδικαιολόγητο τον πανικό για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού σε σχέση με τον εμβολιασμό. «Είναι υπερβολή να θεωρούμε

ότι μένουμε ανοχύρωτοι ή ευάλωτοι όταν ακούμε ότι είναι μειωμένος αριθμός των αντισωμάτων» τόνισε και προσέθεσε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια, παρέχουν ισχυρή και ευρεία προστασία. «Δεν κάναμε καλά- καλά την δεύτερη δόση και τρέχουμε για να δούμε τι θα γίνει με την τρίτη εάν και εφόσον χρειαστεί» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Νομίζω ότι με αυτά τα εμβόλια που έχουμε θα επιτύχουμε σημαντική ανοσία. Εάν διαπιστωθεί ότι φθίνει η ανοσία ίσως θα χρειαστεί μία τρίτη δόση, η οποία θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει με τη γρίπη» εξήγησε και είπε ότι αυτό θα γίνει μόνο εάν συμβεί μια φοβερή μετάλλαξη ώστε ένα εμβόλιο να θεωρηθεί μη αποτελεσματικό.

Η κυρία Θεοδωρίδου, αποκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη αυτό που συνέβη στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας της Πάτρας, όπου υπήρξε διασπορά του ιού ανάμεσα σε υγειονομικούς που ήταν ανεμβολίαστοι. «Ελπίζω ότι αυτό που έγινε στην Πάτρα δεν αφορά κι άλλο νοσηλευτικά ιδρύματα, πάντα υπάρχει περιθώριο, και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όσοι εργάζονται στα νοσοκομεία να κάνουν το εμβόλιο στο χώρο που εργάζονται» ανέφερε και εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει αυτό το περιστατικό την αφορμή να σκεφτούν ξανά τη στάση τους οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα.

Επιπλέον 543 κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού, 33 ακόμα θανάτους και 248 διασωληνωμένους, ανακοίνωσε νωρίτερα ο ΕΟΔΥ.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την αρχή του κορωνοϊού, είπε ότι ήταν ένας χρόνος που έγιναν σημαντικά άλματα αλλά δυστυχώς και ο ιός έκανε τα δικά του και προσαρμόστηκε για να επιβιώσει. Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου ο «Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο βρετανοσουηδικής παραγωγής της AstraZeneca ως ανοσογόνο, ασφαλές για εφαρμογή του στις ηλικίες από 18 ετών και άνω. Μετά την έγκριση αυτού του εμβολίου ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία μέσω του Προέδρου Μακρόν -όχι επιστημονικής επιτροπής- και η Ιταλία διατύπωσαν σοβαρούς προβληματισμούς και επιφυλάξεις για τη χρησιμοποίηση του εμβολίου αυτού σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Το αγκάθι αυτής της ιστορίας είναι ο μικρός αριθμός που έχει συμπεριληφθεί στη μελέτη ατόμων μεγάλης ηλικίας, γεγονός που κάνει αναξιόπιστα τα αποτελέσματα που δίνονται από τόσο μικρό δείγμα» σημείωσε η κ. Θεοδώρου, τονίζοντας ωστόσο ότι «το μικρό δείγμα αυτό των μετεχόντων υπάρχει η προοπτική μέσα σε βραχύ χρονικό διάστημα να γίνει μεγάλο, της τάξεως των 7.500 ατόμων από τα αποτελέσματα της μελέτης της εταιρείας στην Αμερική. Επίσης θα υπάρξουν και πρόδρομα αποτελέσματα, πληροφορίες για το εμβόλιο από την εφαρμογή του στην Αγγλία».

Συνεχίζοντας την ενημέρωση για το εμβόλιο της AstraZeneca, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι η αποτελεσματικότητά του είναι περίπου 60% και επισήμανε: «Σύμφωνα όμως με τους ερευνητές η χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου μετά από 12 εβδομάδες αυξάνει την αποτελεσματικότητα στο 82%». Συμπλήρωσε ότι είναι «ένα εύκολο εμβόλιο, συντηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου και μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες ούτως ώστε να καλυφθούν πάρα πολλά κενά για τον εμβολιασμό των πληθυσμών κάθε χώρας».

Οι επιτροπές των εμβολιασμών κάθε χώρας, μεταξύ των οποίων και η επιτροπή της Ελλάδας, έχουν τηλεδιάσκεψη, όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου «προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις» και «να διαμορφώσουν την τελική τοποθέτηση τους για την εφαρμογή του εμβολίου ή μη στις μεγαλύτερες ηλικίες. Επαναλαμβάνω ότι σύντομα θα υπάρξουν δεδομένα που θα αλλάξουν αυτή την σύσταση που έχουν πάρει ορισμένες χώρες, δεδομένου ότι το εμβόλιο δεν είναι αναποτελεσματικό, απλώς δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για την αποτελεσματικότητά του».

Στο 2,75% το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης

«Το σχέδιο μας ανάλογα και με τις παραδόσεις είναι ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα μπορούμε να έχουμε εμβολιάσει ολόκληρη την ηλικιακή ομάδα από 70 έως 75 ετών αλλά και τα άτομα πολύ υψηλού κινδύνου για τον κορονοϊο», επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μάλιστα, έκανε λόγο για αυξημένες παραδόσεις εμβολίων στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 και είπε ότι μέχρι την έναρξη του καλοκαιριού θα παραλαμβάνουμε εμβόλια τα οποία θα φροντίσουμε να γίνονται άμεσα ώστε να έχουμε εμβολιάσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού πριν από το καλοκαίρι.

Επίσης αποκάλυψε ότι η χώρα μας αναμένει 1,3 εκατομμύρια δόσεις το β´ τρίμηνο του 2021 από την φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson εφόσον ολοκληρωθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες.

Όσον αφορά τις δόσεις των εμβολίων για τον κορωνοϊό που φτάνουν και αναμένονται είπε πως «σήμερα παραλάβαμε 90.000 δόσεις από την Pfizer. Από την AstraZeneca αναμένονται 540.000 τεμάχια έως το τέλος Μαρτίου, καθώς σήμερα υπήρξε ενημέρωση από την εταιρεία για ελαφρά αύξηση των δόσεων που είχαν αρχικά ανακοινωθεί».

Για ακόμη μία φορά επανέλαβε ότι οι μεταλλάξεις δεν θα επηρεάσουν την εμβολιαστική διαδικασία, τονίζοντας πως μόνο σήμερα έχουν εμβολιαστεί πάνω από 20.000 άνθρωποι και 290.000 συνολικά στη χώρα από την αρχή του εμβολιασμού. Εμβολιαστική κάλυψη που αγγίζει το 2,75%.

Όπως είπε έχουν κλειστεί 450.000 ραντεβού για εμβολιασμό τον Φεβρουάριο και η Ελλάδα «βρίσκεται στην έκτη θέση στην κατάταξη που αφορά τον κυλιόμενο μέσο όρο δόσεων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους».

Σήμερα, όπως εξήγησε, λειτουργούν 400 εμβολιαστικά κέντρα και 100 μονάδες του ΕΟΔΥ σε καθημερινή βάση και απασχολούνται 1.500 άτομα κάθε μέρα στην επιχείρηση εμβολιασμού “Eλευθερία”. Ανακοίνωσε ακόμη ότι εκτός από τις 7.000 προσλήψεις για το Σύστημα Υγειάς, έχει ήδη δρομολογηθεί η πρόσληψη άλλων 1.000 ατόμων που θα βοηθήσουν στον εμβολιασμό, από τα οποία ήδη 500 έχουν αρχίσει να συμβάλλουν στο έργο αυτό. Ο στόχος είναι να αναπτυχθούν άλλα 300 εμβολιαστικά κέντρα μέσα στο Φεβρουάριο, κατέληξε.

ΚορωνοϊόςμετάλλαξηεμβόλιοHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα