Κοριολανός: Η πιο σκληρή τραγωδία του Σαίξπηρ - Ελεύθερα στο Youtube

"Π" ARTΘΕΜΑΈντυπη Έκδοση

 

Τον «Κοριολανό», την πιο σκληρή τραγωδία του Σαίξπηρ με τον Τομ Χίντλστον, σε μια εκπληκτική ερμηνεία στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι θεατρόφιλοι, διαδικτυακά και ελεύθερα στο Youtube!

Στην παράσταση πρωταγωνιστεί ο διάσημος και από τον κινηματογράφο Τομ Χίντλστον, σε μια ερμηνεία που απέσπασε τις θετικότερες κριτικές. Τα σκηνικά

φέρουν την υπογραφή της Λούσι Όσμπορν, ενώ οι φωτισμοί είναι του Μαρκ Χέντερσον και η μουσική του Μάικλ Μπρους. Στον ρόλο της Βολούμνια βλέπουμε την Ντέμπορα Φίντλεϊ, ενώ τον Μενένιο υποδύεται ο Μαρκ Γκάτις.

Ο Γάιος Μάρκιους Κοριολάνους, πατρίκιος Ρωμαίος στρατηγός, θα μπορούσε να παρομοιαστεί με μια δολοφονική, ανελέητη μηχανή. Κατορθώνει να σώσει τη Ρώμη, εξοντώνοντας κάθε εχθρική απειλή, ενώ κερδίζει σχεδόν μόνος του τις μάχες, επιστρέφοντας θριαμβευτής στην πόλη για να εκλεγεί στη Σύγκλητο.

Ωστόσο, για να κερδίσει την αποδοχή του λαού θα πρέπει να αποδεχτεί και τις απαιτήσεις του. Έτσι, καλείται από τη μια να δείξει στο πλήθος τα τραύματά του και από την άλλη να ζητήσει την επιδοκιμασία του. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν βρίσκει σύμφωνο τον Κοριολανό. Η άρνησή του να υποταχθεί, στρέφει τον λαό εναντίον του με το πλήθος να εξαγριώνεται ολοένα και περισσότερο, καθώς θεωρεί τον Κοριολανό υπεύθυνο για τα δεινά που βιώνει.

Ο Κοριολανός τότε κυριεύεται από την παρορμητική αλαζονεία του και από το βάθρο του ήρωα κατρακυλά στο τίποτα. Αφού απομακρύνεται από τη Ρώμη, καθώς και την οικογένειά του, παίρνει τη χειρότερη απόφαση. Να συμμαχήσει με τον εχθρό... Παρά τις επιτυχίες του στις μάχες, ο Κοριολανός νικιέται από την υπεροψία του και πέφτει θύμα του χαρακτήρα του. Δυνατός στο σώμα, αλλά ανάπηρος στα συναισθήματα. Ικανός στον πόλεμο, αλλά υπερόπτης και περιφρονητικός για τους πληβείους, αλαζονικός με τον λαό.

Περιορίζοντας το κείμενο και τη διάρκεια της παράστασης, η Τζόσι Ρουρκ τοποθετεί στην «καρδιά» της παραγωγής της τους χαρακτήρες του έργου. Σε αντίθεση με τον Ληρ, τον Άμλετ ή τον Μάκβεθ, ο σαιξπηρικός ήρωας σπάνια σταματά για μονόλογους και στοχασμούς. Δεν αποκαλύπτει τα κίνητρά του πίσω από την αλαζονική του απομόνωση από τη ρωμαϊκή κοινωνία, κάνοντάς τον να μοιάζει περισσότερο με τους ήρωες της αρχαίας λογοτεχνίας, όπως τον Αχιλλέα, τον Οδυσσέα ή τον Αινεία. Η σπουδαία ερμηνεία του Τομ Χίντλστον καταφέρνει να μετατρέψει τη σαιξπηρική τραγωδία σε έναν θεατρικό θρίαμβο.

Η μοναδική αυτή παράσταση θα είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο από την Πέμπτη 4 Ιουνίου έως και την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020, στις 21.00 (ώρα Ελλάδας).

ΚοριολανόςτραγωδίαθέατροYoutubeΣαίξπηρIssue: 2127Issue date: 28-5-2020Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα