ΚΚΕ για Έβρο: Βλέπει κλιμάκωση των τουρκικών επιδιώξεων για αλλαγή συνόρων, καλεί σε εγρήγορση

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

 

Ανησυχία για τις εξελίξεις στον Έβρο εκδηλώνει το ΚΚΕ, το οποίο εγκαλεί την κυβέρνηση για «εφησυχασμό» ο οποίος «είναι εκτός πραγματικότητας». Αυτό υποστήριξαν με δήλωσή τους τρεις βουλευτές του κόμματος που μετείχαν στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων προχτές, και συγκεκριμένα οι Γιώργος Μαρίνος, Θανάσης Παφίλης και Νίκος Παπαναστάσης. Οι τρεις βουλευτές σημείωσαν πως τα περί καλλιέργειας εφησυχασμού αφορούν και τον ίδιο τον πρωθυπουργό,

ο οποίος στην τηλεοπτική του συνέντευξη τη Δευτέρα υποστήριξε πως «δεν συνέβη κάτι αξιοσημείωτο που να χρήζει τέτοιας συζήτησης». Τον προβληματισμό του κόμματος για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας αναμένεται να μεταφέρει στην ίδια την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην πρώτη συνάντηση που θα έχει μαζί της στο Προεδρικό Μέγαρο την ερχόμενη Τετάρτη 3η Ιουνίου 2020.

Στη δήλωσή τους μετά το τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής οι τρεις βουλευτές υπογραμμίζουν ότι το βασικό ζήτημα «είναι η τουρκική αμφισβήτηση του Πρωτοκόλλου του 1926 και της Συνθήκης της Λωζάνης που καθόρισε τα σύνορα», κάτι που υποβαθμίζεται στο πλαίσιο της φραστικής αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τα γεγονότα. Το ΚΚΕ δηλώνει «καμιά αλλαγή των συνόρων και καμία συμμετοχή σε παζάρια για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου» χτυπώντας καμπανάκι για την τουρκική στρατηγική και επαναλαμβάνει τα αιτήματα για κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των άλλων αμερικανικών βάσεων, ακύρωση των κυβερνητικών αποφάσεων για «συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό και αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες», καταπολέμηση κάθε είδους εθνικιστικών κραυγών και πολεμικών τυχοδιωκτισμών.

 
Ειδικότερα, στη δήλωσή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν ότι καταγράφεται ένας γενικότερος σχεδιασμός που οδηγεί σε κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και ενδεικτικά αναφέρουν:
•Τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Ακάρ για νομιμοποίηση και συνέχιση των υπερπτήσεων στα ελληνικά νησιά, στο πλαίσιο της λογικής των γκρίζων ζωνών. 
•Τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου για την ένταση των προσφυγικών ροών στα νησιά και πιθανώς στον Έβρο, στο πλαίσιο των παζαριών Ε.Ε. - Τουρκίας για την απαράδεκτη συμφωνία για το προσφυγικό. 
•Την αξιοποίηση της ανυπόστατης συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης και τη συμφωνία Λιβύης με την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου που φέρνει πιο κοντά τουρκικές έρευνες νότια της Κρήτης.
Ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι προχθές ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ «στήριξε τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Λιβύη και την κυβέρνηση Σάρατζ», επομένως «η Τουρκία με τις πλάτες του ΝΑΤΟ κάνει επίδειξη ισχύος».

Με αυτά τα δεδομένα αποδίδουν ευθύνες στην κυβέρνηση για το ότι ενώ το προηγούμενο διάστημα «πανηγύριζε άσκοπα» «δεν έδωσε καθαρή εικόνα από την πρώτη στιγμή για τις εξελίξεις στον Έβρο και υποβάθμισε την ουσία της τουρκικής παρέμβασης».
Αναφέρουν ότι αποδεικνύεται πως η Τουρκία έχει βαθύτερες γεωστρατηγικές επιδιώξεις στην ευρύτερη περιοχή και χαρακτηρίζουν «αβάσιμες» αναλύσεις που «αποδίδουν απλοϊκά επιθετικές ενέργειες στη “μνησικακία” του Ερντογάν ή παρουσιάζουν την Ελλάδα ως “πάροχο ασφάλειας”». 
 

ΚΚΕΝΑΤΟγκρίζες ζώνεςεπιφυλακήΈβροςIssue: 2127Issue date: 28-5-2020Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα