Πώς θα απαλλαγείτε από τους κοριούς – Τα συμπτώματα που προκαλούν όταν τσιμπάνε

Οι κοριοί είναι μικρά έντομα που μπορούν να επιβιώνουν στα έπιπλα ή στα κλινοσκεπάσματα. Το τσίμπημά τους μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό διότι προκαλεί έντονο κνησμό. Πως μπορούμε να απαλλαγούμε από την ενοχλήτική τους «εισβολή» στο σπίτι με αφορμή την είδηση ότι άρχισαν να εξαπλώνονται γοργά στην Ευρώπη.

Οι κοριοί μπορούν να μεταφέρουν διάφορους μικροοργανισμούς όταν στο περιβάλλον υπάρχουν μολυσμένα άτομα. Διαπιστώθηκε στις ΗΠΑ ότι οι κοριοί μπορεί να μεταδώσουν την επικίνδυνη

νόσο Chagas (αμερικανική τρυπανοσωμίαση). Στις Αφρικανικές χώρες όμως έχει καταγραφή μετάδοση του ιού της Ηπατίτιδας Β με τους κοριούς και άλλων παθογόνων, όπως της λέπρας και της λεϊσμανίασης (καλά-αζάρ). Συνήθως όμως σπάνια δημιουργούν σοβαρά προβλήματα.

Οι κοριοί μπορεί να κρύβονται σε διάφορα σημεία του σπιτιού, όπως:

Στον σκελετό του κρεβατιού
Στο στρώμα
Στα ρούχα
Στα έπιπλα
Πίσω από πίνακες ζωγραφικής
Κάτω από χαλαρές ταπετσαρίες στους τοίχους

Οι κοριοί συνήθως χρώμα σκούρο κίτρινο, κόκκινο ή καφέ. Τα ενήλικα έντομα έχουν μήκος σχεδόν 5 χιλιοστά του μέτρου (mm).

Έτσι μπορείτε να τους αναγνωρίσετε

Ειδικοί από το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη και πιο εμφανής ένδειξη είναι τα τσιμπήματα που θα έχετε στο δέρμα σας, εάν σας επιτεθούν. Τα σημεία αυτά μπορεί να είναι εξογκωμένα και να προκαλούν έντονο κνησμό (φαγούρα). Σε μερικούς ανθρώπους ο κνησμός είναι πολύ έντονος και συνοδεύεται από επώδυνο οίδημα (πρήξιμο).

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις οι κοριοί μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία).

Τα τσιμπήματα συχνά είναι συγκεντρωμένα σε ένα σημείο ή σε νοητή γραμμή. Συνήθως εντοπίζονται στα πιο εκτεθειμένα σημεία του σώματος κατά τον ύπνο (λ.χ. στο πρόσωπο, τον λαιμό, τα χέρια).
Στους ανοικτόχρωμους ανθρώπους, τα τσιμπήματα συνήθως φαίνονται κόκκινα. Στις πιο μελαχρινές επιδερμίδες είναι πορφυρά και διακρίνονται πιο δύσκολα.

Άλλη ένδειξη είναι ανεξήγητες κηλίδες αίματος στα σεντόνια σας. Μπορεί να προέρχονται από τα τσιμπήματα ή από τη σύνθλιψη ενός κοριού την ώρα που κοιμάστε. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε μικρές καφές κηλίδες στα σεντόνια ή στα έπιπλα. Είναι οι ακαθαρσίες των κοριών.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα

Τα καλά νέα είναι πως τα τσιμπήματα που προκαλούν οι κοριοί συνήθως υποχωρούν μόνα τους εντός περίπου μίας εβδομάδας. Για να τα καταπραΰνετε μπορείτε να δοκιμάσετε:

Ψυχρά επιθέματα (κρύες κομπρέσες) με καθαρό, μουλιασμένο πανί πάνω στα τσιμπήματα. Να διατηρείτε την περιοχή καθαρή

Να μην ξύνεστε (για να μην πληγιάσετε το δέρμα σας και μολυνθεί)

Αν χρειάζεστε πρόσθετη βοήθεια, το οι ειδικοί συμβουλεύουν να ζητήσετε από τον φαρμακοποιό σας:
Κάποια ήπια στεροειδή αλοιφή (π.χ. με υδροκορτιζόνη) που θα καταπραΰνει τα τσιμπήματα. Ωστόσο οι έγκυοι και τα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τέτοιου είδους αλοιφές, δίχως ιατρική συμβουλή.

Κάποιο αντισταμινικό (μειώνει τον κνησμό και θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο ήρεμα το βράδυ)

Πότε πάμε στον γιατρό

Καλό είναι να πάτε τον γιατρό σας εάν τα τσιμπήματα παραμένουν πολύ επώδυνα, διογκωμένα και σας προκαλούν έντονο κνησμό παρά τη χρήση των φαρμάκων που προαναφέρθηκαν.

Ιατρική συμβουλή χρειάζεστε και αν παρατηρήσετε ότι εξαπλώνεται ο πόνος ή το οίδημα (πρήξιμο) γύρω από τα τσιμπήματα. Ενδέχεται να έχετε μόλυνση και να χρειασθείτε αντιβιοτική θεραπεία.

Γιατί η απεντόμωση με ειδικό είναι η καλύτερη λύση

Σε κάθε περίπτωση αν πιστεύετε ότι στο σπίτι σας έχετε κοριούς, πρέπει να κάνετε απεντόμωση. Επικοινωνήστε με κάποιον ειδικό.
Είναι πολύ δύσκολο να καθαρίσετε μόνοι σας το σπίτι σας. Δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν οι κοριοί, ενώ μπορεί να είναι επίσης ανθεκτικοί σε ορισμένα εντομοκτόνα.

Μπορείτε, φυσικά, να δοκιμάσετε αρκετά πράγματα μόνοι σας, αλλά χωρίς την απεντόμωση είναι απίθανο να σας απαλλάξουν πλήρως. Επίσης, οι ειδικοί γνωρίζουν και τα είδη των κοριών που υπάρχουν και ποια δραστική ουσία είναι καταλληλότερη για την εξόντωσή του.

κοριοί που παρασιτούν τον άνθρωπο συνήθως είναι το είδος Cimex lectularius (κοινός κοριός ή κοριός του κρεβατιού: bedbug) και το είδος Cimex hemipterus (κοριός των τροπικών),

Τι άλλο να κάνετε

Να πλένετε τα μολυσμένα κλινοσκεπάσματα και τα ρούχα με πολύ ζεστό νερό (60 βαθμούς Κελσίου). Να τα βάζετε στο στεγνωτήριο σε υψηλή θερμοκρασία για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Βάλτε τα μολυσμένα ρούχα και σεντόνια σε πλαστική σακούλα και τοποθετήστε τα στην κατάψυξη για 3-4 μέρες.
Να κάνετε τακτικά ηλεκτρική σκούπα και σφουγγάρισμα. Οι κοριοί προτιμούν τους βρώμικους χώρους. Επιπλέον, στους καθαρούς γίνονται και πιο εύκολα αντιληπτοί.

Τι να αποφεύγετε

Την ακαταστασία το υπνοδωμάτιό σας. Όταν τα βρώμικα ρούχα συσσωρεύονται δεξιά κι αριστερά είναι πιο εύκολο να γεμίσετε κοριούς.
Μην βάζετε στο σπίτι σας μεταχειρισμένα έπιπλα, εάν δεν τα ελέγξετε εξονυχιστικά
Μην βάζετε στο σπίτι σας βαλίτσες ή ρούχα που δεν έχετε πρώτα ελέγξει, όταν επιστρέφετε από προορισμούς όπου γνωρίζετε ότι υπάρχει πρόβλημα με τους κοριούς

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: 53 θάνατοι και 36 διασωληνωμένοι – Ένας θάνατος από γρίπη

Με ένα.. κλικ στο κινητό θα βλέπουμε ποια φάρμακα είναι σε έλλειψη

Πώς το DNA μας κάνει… χορτοφάγους

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κοριοί,korioi